Gök girsin Bannerlord çıksın

Mount & Blade II: Bannerlord, Türk firması TaleWorlds tarafından geliştirilen, Orta Çağ temalı bir rol yapma oyunu olan Mount & Blade serisinin dördüncü, ana serinin üçüncü oyunu.
Mount & Blade II: Bannerlord, Türk firması TaleWorlds tarafından geliştirilen, Orta Çağ temalı bir rol yapma oyunu olan Mount & Blade serisinin dördüncü, ana serinin üçüncü oyunu.

Savaş boruları çalsın, kılıçlar kuşanılsın, atlara binilsin,mızraklar savrulsun. İşte geldi beklenilen oyun. Geçenuzun yılların ardından Mount & Blade II: Bannerlord’aerken erişim de olsa nihayet kavuştuk. Öncelikle,şu zamana kadar Mount & Blade hiç oynamamışlaryahut oyunu duymamışlar için kısa bir özet geçeyim.

Oyunun geliştiricisi ve yayıncısı Türk menşeili bir firma olan TaleWorlds Entertainment. Yıllar önce çıkardığı Mount & Blade: Warband ile küresel çapta ismini duyurmuştu. Gerek çok oyunculu gerek tek oyunculu M&B Warband senelerce oynandı. Hatta modları yazıldı, alternatif tarih senaryoları çalışıldı, filmler, diziler bile oyuna uyarlandı. TaleWorlds Entertainment, M&B Warband ile yaptığı çıkıştan sonra bu serinin yeni oyununun da geleceğinin sinyallerin vermiş ve M&B sevdalılarını sevindirmişti. Ancak bu süreç hem geliştirici firmanın hem de oyuncuların beklediğinden çok daha uzun sürdü. Tabii ki bu çapta bir oyun yapmak oldukça vakit ve emek isteyen bir iş ancak firma tarafından defalarca söz verilen tarihin ertelenmesi de çok hoş değildi. Velhasıl 30 Mart 2020 tarihiyle çok uzun zamandır beklenilen Mount & Blade II: Bannerlord nihayet erken erişime çıktı. Şimdi, beklediğimize değdi mi, neler eksik, neler var gibi akıldaki sorulara dönelim.

Oyunun uzun yıllarca çıkmaması, hayran kitlesi arasında bir fenomen haline gelmiştir.
Oyunun uzun yıllarca çıkmaması, hayran kitlesi arasında bir fenomen haline gelmiştir.

İlk olarak beklediğimize değdi mi, diyerek başlayalım. Evet, değdi. Bunu söylemek benim için çok kolay, çünkü ben zaten açık dünya rol yapma oyunlarını fazlasıyla seviyorum. Üstelik bu oyuna ortaçağ teması hâkimse tadından yenmiyor. Bu söylediklerimi M&B Warband’da vadediyordu. Peki, Bannerlord ile ne değişti. Cevap benim için atmosfer. Atmosferi yaratan şey ayrıntıdır. Bannerlord, karakter yaratım sürecinden, asker alımına, kervanlardan, özgün kale ve şehir dizaynlarına bunu oyuncuya sunuyor. Üstelik benim gibi rol yapma oyunlarında gerçekçilik arayanlardansanız ve zorluk gücünüze gitmiyorsa, Bannerlordun gelişmiş dövüş mekanikleri de çok hoşunuza gidecek. Yani sadece bu saydıklarım için bile ben beklemeye değdiğini düşünüyorum. Hatta oyuncular tarafından gerekli geri dönüşler yapılıp ilk güncellemeler geldiğinde, muhtemelen oyun erken erişim dönemini tamamladığında daha da güzel olacak. Hemen yukarıda özgün kale ve şehir dizaynları dedim ama onu biraz daha açmak istiyorum.

TaleWorlds Entertainment’ın Bannerlord’da oyuncuya en büyük vaatlerinden biri oyundaki her şehir, kale ve köy için özgün harita ve deneyimdi ki benim gibi atmosfer sevenler için bu çok kıymetli bir şey. Bu vaatlerini büyük ölçüde gerçekleştirmişler. Yine de yüzde yüze ulaşamamışlar ama bunun sözünü de erken erişim sonrasına hâlâ saklıyorlar.

Steam sayfası Ekim 2016'da açılmıştır.
Steam sayfası Ekim 2016'da açılmıştır.

Peki, neler eksik? Bu büyüklükte ve detaycı bir oyuna yakışmayacak basit teknik hatalar ve küçük problemler mevcut. Elbette erken erişim süresince bunların da düzeltileceğini ummak yanlış olmaz. Çünkü benim gözüme takılanlar basit detaylardan ibaret ama yine de biraz önce bahsettiğim atmosferi bozuyor. Ek olarak zorluk mekaniğinde bir dengelemeye gidecekler mi bilmiyorum, ama oyunda o kadar zor olmaması gereken bazı çok zor şeyler; o kadar kolay olmaması gereken de bazı çok kolay şeyler mevcut. Bununla birlikte oyuna başlarken seçilen zorluk seviyesindeki gerçekçi oyun seçimi hâlihazırda geçmişten gelen ciddi M&B tecrübesine sahip oyuncular için bile zor. Özellikle birliğinizi tam oturtmamışken veya savaş taktiklerinin kullanımına henüz alışmamışken gerçekçi modda başladıysanız defalarca esir düşebilir, hatta ölebilirsiniz. Şahsen ben ölmedim ama esir düşmekle alakalı ciddi tecrübelerim var.

Bunlar dışında M&B II: Bannerlord size yine o çok sevilen M&B tecrübesi sunuyor.

Kalradya kıtasında kendi ordunuzu kurabilir, kral olabilir, taht oyunları oynayabilir, ticaret yapabilir, arenalara, turnuvalara katılabilir, şan ve şöhret edinebilir, evlenebilir, çocuk yapabilir, dostluklar kurabilir ve daha sayamadığım nice şeyleri gerçekleştirebilirsiniz.

. Gamescom 2019'da oyunun erken erişim tarihi verilmiştir. 30 Mart 2020'de Steam'de erken erişime açılmıştır.
. Gamescom 2019'da oyunun erken erişim tarihi verilmiştir. 30 Mart 2020'de Steam'de erken erişime açılmıştır.

Son olarak bir de TaleWorlds Entertainment’ın yaptığı uyarıyı hatırlatayım. Oyun şu anda erken erişimde olduğu ve geri dönüşlerle hatalarının düzeltildiği hatta belki haritasının düzenlendiği, NPClerin, senaryoların tekrar ele alındığı bir dönemde olduğu için; erken erişim süresi bittiğinde ve oyun resmi çıkışını yaptığında mevcut oyun kaydınızı kaybetme durumu kuvvetle muhtemel olacaktır. Bu benim için önemli bir ayrıntı olduğu için yazıda da dile getirmek istedim. Yazının başında çok bekledik, nihayet çıktı dedim ama ciddi bir oyun kaydına başlamak için belki biraz daha bekleyebilirim.