Gözyaşı Azim & Kader

New York Times’ın ‘Dünyanın en güçlü beş parfüm evinden biri’ olarak gösterdiği ‘Nishane’
New York Times’ın ‘Dünyanın en güçlü beş parfüm evinden biri’ olarak gösterdiği ‘Nishane’

Türkiye’nin ilk niş parfüm markası ‘Nishane’, ‘Extrait de Parfum’ adlı koleksiyonuyla tüm dünyada ses getirdi. Öyle ki, New York Times, Nishane’yi ‘dünyanın en güçlü beş parfüm evinden biri’ olarak gösterdi. Lüks parfüm dünyasının saygın isimlerinden biri olarak anılan İstanbullu markanın yaratıcıları Murat Katran ve Mert Güzel’le bir araya geldik. Kokularıyla büyük başarıya imza atan ikilinin hikâyesini dinledik.

2014 yılında çıkardıkları ‘Cologne Parfumée’ serisiyle koku meraklılarının beğenisini kazanmayı başaran markanın, asıl ses getiren koleksiyonları 2015 yılında ‘Extrait de Parfum’ adlı serisi olacaktı. Geçtiğimiz yıl dünyanın önemli parfüm yazarlarının, güzellik editörlerinin ve dev markalarının yer aldığı İtalya’daki ‘Esxence Fuarı’nda 16 parfümden oluşan ‘Extrait de Parfum’ serilerini tanıttılar. Bu fuar, İstanbul çıkışlı marka adına kırılma noktasıydı. En iyisine ulaşmak için üzerinde iki yıl çalıştıkları parfümlerini görücüye çıkaran ikili, “Ya kimse bizim standa gelmezse” diye düşünüp tedirgin olurken ‘Esxence’de yılın en iyi koleksiyonlarından biri olarak gösterilmiş.

Mert Güzel, Murat Katran
Mert Güzel, Murat Katran

İmkânsızı başardık

Niş parfüm dünyada yavaş ilerleyen, zor bir sektör. Bu sektörden “dünyada maksimum 20 markadan bahsedebilecek bir alan” diye söz eden Murat Katran “Burada bir Türk markası olarak yer edinmek imkânsız gibiydi ama bunu başardık.” diyor. Her ne kadar ortaya koydukları işlerle övgü dolu sözler alsalar da ticari anlamda başarıya ulaşmak için belirli bir satış grafiğine sahip olmak da şart. Bu anlamda ikili parfüm kullanıcılarında kendilerini sahiplendiklerini belirtiyorlar. Murat ve Mert’in, delice kafa patlattıkları seri, satış anlamında da iyi bir grafik yakalamış. Kokuları için çok ter ve gözyaşı akıtan ikili, “İnsanlar başarılı olamayacağımızı düşünüyorlardı. En fazla üç-dört ülkede ürünlerimizin satılacağını söylüyorlardı. Ama şu an geldiğimiz noktada dünyanın en önemli parfüm distribütörleriyle anlaştık, en gözde parfüm evlerinde satış rekorları kırıyoruz. 29 ülkede ürünlerimiz satılıyor ve beş ülkeyle daha anlaşma imzaladık. Taleplere geri dönüş yapmakta ve siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz” sözleriyle hem emeklerini hem de başarılarını anlatıyorlar.

Nishane’nin sırrı

Kısa bir süre önce New York Times’ın ‘Dünyanın en güçlü beş parfüm evinden biri’ olarak gösterdiği ‘Nishane’nin sırrını Murat Katran,“Yaptığımız kokular dünyada vardı ama biz hammadde kalitesi, özgünlük ve İstanbul’un ruhuyla fark yarattık” sözleriyle özetliyor. İstanbul’un ruhunu anlatan parfümler yapıyoruz diyen Katran, “İstanbul tüm dünyanın zevklerine hitap eden dünyaya tam ortadan bakan bir şehir. Bizde bunu esas aldık ve ortada durduk. Ne Doğulu ne Batılı ürünler yaptık. Bu da tüketici tarafından fark edildi” diyor. 16 parfümle tüketicinin karşısına çıkmaları ticari anlamda riskli gözüken bir hamle ama ‘Nishane’ yetkilileri bu durumu da İstanbul’a bağlıyorlar. “Koleksiyonumuzda İstanbul’a dair her parçanın yer almasını istedik. Menekşe, deri, paçuli, baharatlar, güllü kokular bunların hepsi İstanbul’un konseptini yansıtıyor”.

Markanın tüm ürünleri ‘uniseks’
Markanın tüm ürünleri ‘uniseks’

Peki, kokular nasıl?

Wulong Cha: Yeşil çay, bergamot ve portakal notalarının birbirine karıştığı, içinizi açan ve minimalizmi sevenleri tatmin edecek bir koku.

Passion Choco: Çikolata, kahve, greyfurt ve paçuli gibi kendine has koku özelliğine sahip lezzetleri başarılı bir şekilde harmanlayan, tam anlamıyla ‘gourmand’ parfümü.

Sultan Vetiver: İçinde üç farklı vetiver kullanılan özel bir koku… Klasik vetiver havasını hissediyorsunuz ama narenciyelerle belli bir süre sonra bambaşka bir hal alıyor. Vetiver sevenlerin imza kokusu olmaya aday gibi gözüken parfüm, oldukça dikkat çekici ve başarılı.

Spice Bazaar: Tarçın, kimyon, zencefil ve vanilya karışımının enfes bir kokuya dönüştüğü bu parfüm, baharatlı kokuları tercih edenleri mutlu edecek cinsten.

Markanın tüm ürünleri ‘uniseks’ ama sümbülteber, gül, yasemin ve portakal çiçeğinin öne çıktığı ‘Tuberoza’nın, Isparta gülü ve misk karışımı ‘Rosa Turca’nın, beyaz çiçek ve vanilyanın egemenliğindeki çiçeksi ‘Vjola’nın, kadın kullanımına daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Ama kokuları çok da sınırlarla çevrelememek lazım… O yüzden sizi mutlu eden koku hangisiyse onu sıkın. Nishane’nin parfümleri arasında favorinizi seçmekte zorlanıyorsanız markanın tüm ürünlerinin her birinin 2 ml’lik mini versiyonunun yer aldığı ‘Discovery Set’i satın alabilirsiniz.

Yeni parfümler

‘Extrait de Parfum’ isimli seriyle yakaladıkları başarının gururunu yaşayan Nishane ekibi boş durmuyor. Kaliteli ürünleriyle yeni parfümler için beklenti yarattıklarının farkındalar. Üzerinde dokuz aydır çalıştıkları, lansmanını geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleştirdikleri iki parfüm daha var. “Fan Your Flames” ve “Hundred Silent Ways”. Hindistan cevizi, vanilya ve tütünün hissedildiği “Fan Your Flames” in çıkış noktası nargile. Türk kadınının parfüm zevki konusunda geniş çaplı bir araştırma yaparak onların beğenileri doğrultusunda ortaya çıkardıkları “Hundred Silent Ways” ise çiçeklerin ön planda olduğu bir parfüm. Biz ne kadar anlatsak az en iyisi ilk fırsatta Nishane’nin ürünlerini koklayın ve siz karar verin.