Grönland gezi rehberi

Grönland gezi rehberi.
Grönland gezi rehberi.

Dünyanın en büyük adası Grönland, görebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Kuzey ışıkları ve beyaz geceleriyle ünlü bu muhteşem devasa ada; bembeyaz görkemli buzulları, değişik kültürü, dünyanın başka bir yerinde göremeyeceğiniz manzaraları ile farklı bir gezi deneyimi için harika bir destinasyon. Peki, Grönland’a nasıl gidilir, neler yapılır, ne yenir? Hepsinin cevabını Grönland gezi rehberimizden öğrenebilir ve alışılmışın dışında bir tatil planı yapabilirsiniz.

Genel bakış

Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge olan Grönland, dünyanın en büyük adası unvanını taşıyor.
Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge olan Grönland, dünyanın en büyük adası unvanını taşıyor.

Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde yer alan Grönland, 2.166.086 kilometrekare ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı alan. Grönland dilinin resmi dil olduğu ülkede Nuuk şehri başkent. Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge olan Grönland, dünyanın en büyük adası unvanını taşıyor. Yüzde 81’i buzullarla kaplı ülkede 57 binden fazla kişi yaşıyor. Adanın ilk keşfi, 900 yılında Gunnbjorn Ulfsson tarafından olmuş. İnsan yerleşimi ise 986 yılında başlamış. Avcılık ve balıkçılıkla geçinilen adada, buzullar nedeniyle ne yazık ki tarım yapılamıyor. Grönland’da iklim kuru ve güneşli. Ortalama sıcaklıklar sıfırın altında 7 derecelerde seyrediyor, yazın maksimum 10 derece çıkıyor. Ülkede konumu nedeniyle üç ayda bir gece ile gündü yer değiştirmekte. Yani kış aylarında gündüz olsa bir 24 saat karanlık yaşanıyor. Kuzey ışıklarını görmek isterseniz kışın gelmenizde fayda var. Yaz aylarında da güneş hiç batmadığı için beyaz geceler yaşanıyor. Gelmek için en uygun zaman ise Mart ve Eylül ayları arası.

Nasıl gidilir?

Grönland’a Türkiye’de ne yazık ki direkt uçuş bulunmuyor. Ülkeye genellikle İzlanda, Danimarka, sezonluk olarak da Norveç’ten uçuşlar düzenleniyor. En iyi rota ise önce Kopenhag’a gitmek ve oradan Grönland’a bir uçuş gerçekleştirmek. Yaklaşık 14 saat sürecek bu uçuş ile Grönland’dasınız.

En iyi rota önce Kopenhag’a gitmek ve oradan Grönland’a bir uçuş gerçekleştirmek.
En iyi rota önce Kopenhag’a gitmek ve oradan Grönland’a bir uçuş gerçekleştirmek.

Grönland’da ne yazık ki öyle sandığınız gibi bir ulaşım yok. Ülkenin çok büyük bir çoğunluğu buzul olduğu için kara yolu bulunmuyor. En uzun asfaltlanmış kara yolu, yaklaşık 15 kilometrelik bir şerit. Ülkedeki en iyi ulaşım yöntemi yaz aylarında deniz yolu, kış aylarında ise hala halkın kullandığı köpeklerle çekilen kızaklar. Ülkede helikopterle yolculukta yapabilirsiniz ancak bunun için bütçenizin bir hayli yüksek olması gerek.

Görülmesi gereken yerler

Tabiatın güzelliğine ve sakinliğine doyacağınız Grönland’da doğanın harika manzaralarının dışında birçoğu başkent Nuuk’ta yer alan görebileceğiniz birçok yer var.

İlulissat İcefjord

Burası dünyada görebileceğiniz en muhteşem manzaralardan biri.
Burası dünyada görebileceğiniz en muhteşem manzaralardan biri.

İlulissat İcefjord, Grönland’a gidip de asla görmeden dönmemeniz gereken bir yer. Burası, Grönland buzulunun denize ulaştığı birkaç buzuldan biri olan Sermeq Kujalleq’in deniz ağzı. Bu büyük buz parçaları, kuzey yarımküredeki en üretken buzuldan koptu ve her sene yaklaşık 20 milyar ton buz üretiyor. 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen bu muazzam yer, belki de dünyada görebileceğiniz en muhteşem manzaralardan biri.

Zion Kilisesi Grönland

Ilulissat kasabasında bulunan bu kilise, 200 yıllık tarihi ve değişik mimarisi ile turistler tarafından beğenilen yapılardan. Yerel kültürün izlerini görebileceğiniz kilisenin muhteşem bir de manzarası bulunuyor. Kilise ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta.

Qaqortoq

Grönland’ın en büyük şehri olan Qaqortoq, ülkede kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri. Çünkü burası ülkenin belki de en güzel ve renkli şehri. Harika bir limana sahip olan şehirde, küçük rengarenk ahşap binalar yer alıyor. Kartpostallık görüntüler sunan bu otantik kasaba ziyaretçilerine yakınındaki buzullarda fiyortları keşfetme, harika yürüyüş parkurlarında trekking yapma, limanda yöresel lezzetler tatma gibi sakin ve dinlendirici aktiviteler sunuyor.

Burası ülkenin belki de en güzel ve renkli şehri.
Burası ülkenin belki de en güzel ve renkli şehri.

Sisimiut

Sisimiut, dünyada Kuzey Işıkları’nın izlenebileceği sayısız yerlerden biri. Auroral görüntülere sahne olan ışıklar aslında birçok renkte. Ancak daha çok yeşil ve pembe renkte görünüyor. Işıklar flamalar, yaylar, dalgalı perdeler gibi birçok şekilde görünerek gökyüzünde adeta bir dans sergiliyor. Özellikle sonbaharda Sisimiut semalarını aydınlatan Kuzey Işıkları’nı izlemek istiyorsanız durağınız belli.

Doğu Grönland Ulusal Parkı

Derin vadileri, maceralı yerleri ve etkileyici atmosferiyle dünya üzerinde görebileceğiniz en güzel yerlerden biri.
Derin vadileri, maceralı yerleri ve etkileyici atmosferiyle dünya üzerinde görebileceğiniz en güzel yerlerden biri.

Ülkenin tek ve dünyanın en büyük ulusal parkı olan Doğu Grönland Ulusal Parkı, 1974 yılında hizmete girmiş. Bölgenin kuzeydoğusunu çevreleyen park, 972 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Kutuplardaki doğal yaşamı gözlemleyebileceğiniz bu muhteşem park; derin vadileri, maceralı yerleri ve etkileyici atmosferiyle dünya üzerinde görebileceğiniz en güzel yerlerden biri.

Kaffeklubben Adası

Ülkenin turistik rotalarından biri de Kaffeklubben Adası. Dünyanın en kuzeydeki kara noktalarından biri olan ada, 1900 yılında keşfedilmiş. Yılın 330 gününü donmuş bir şekilde tamamlayan ada, yaz aylarında yalnızca 30 gün belli bir sıcaklığa erişiyor. Bu 30 gün içerisinde de adada pembe, beyaz, mor konstrast sunan nadide bir çiçek açıyor. Eğer bu zamana denk gelirseniz, muazzam bir manzara ile karşılaşıyorsunuz.

Grönland Ulusal Müzesi ve Arşivleri

Biraz da sanat derseniz rotanız Grönland Ulusal Müzesi ve Arşivleri… Grönland’daki en büyük kültürel tarih müzesi olan Ulusal müze, 1960’ların ortalarında kurulmuş. Adada şimdiye kadar olan tüm kültürleri temsil eden müze, Inuit yerlilerinden Vikinglere kadar çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor.

Ne yenir?

Grönland, deniz mahsulleri ve avcılıkla öne çıkan bir ülke. Mutfağı da bu özellikler etrafında şekillenmiş. Dolayısıyla etsiz ya da balıksız bir sofra görmek neredeyse imkansız. Tabi ki bunda, adada sebze ve meyve yetişmemesinin de etkisi oldukça büyük. Balina, fok, ren geyiği ve misk öküzü Grönland mutfağında sık görülen gıdalardan. Ülkenin en ünlü yemeği ise suaasat. Fok eti, soğan, patates ve pirinç ya da arpa ile yapılan geleneksel bir çorba olan bu yemeği kesinlikle denemelisiniz. Eskimolar tarafından tüketilen geleneksel bir Grönland yemeği olan kiviak, fok balığının içine auk kuşlarının doldurulmasıyla hazırlanıyor. Yerliler tarafından çok sevilen bu yemek, et sevmeyen biriyseniz hiç size göre değil. Donmuş balina derisi ve yağı ile yapılan muktuk da ülkenin ünlü yemeklerinden. Balık ve et severseniz aç kaldınız gibi bir düşünceniz olmasın. Neyse ki ülkede Amerikan ve Avrupa mutfağından da birçok lezzet bulunuyor.

Suaasat
Suaasat

Ne alınır?

‘Grönland’da ne alınır ki?’ diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Ama o kadar çok seçenek var ki şaşıracaksınız. Bunlardan ilki ülkede oldukça meşhur olan cilt bakım ürünleri. InuaCare markası tarafından kekik, ardıç, papatya gibi doğal karışımlarla elde edilen geleneksel bakım ürünleri, sizin için harika bir hediyelik seçeneği. Grönlandlı Liss Stender tarafından tasarlanan inuk design masa örtüsü ve tabakları Grönland’a özgü alabileceğiniz eşyalar arasında. Kemik oymacılığı ile elde edilen tupilak isimli hediyelikler de oldukça dikkat çekiyor. Genellikle hayvan kemiklerinden yapılan tupilak, diş ya da taştan da üretilmekte. El işçiliği ile yapılan çanak çömlekler de turistler tarafından tercih edilen hediyeliklerden. Küçük tabaklar, vazolar, kupalar, mumluklar yöresel çizgileriyle sizi kendine çekiyor. Grönland’da kadınların yöresel kıyafetlerinin üzerine taktığı desenli boncuklarla örülmüş takılar da kendiniz ve sevdikleriniz için güzel bir hediye.

Ülkenin ünlüsü

 İnuit Eskimolar da ülkeyi dünyaya tanıta özelliklerinden.
İnuit Eskimolar da ülkeyi dünyaya tanıta özelliklerinden.

Bu ülkenin en ünlüsü hiç şüphesiz buzulları ve soğuğu. Grönland denince herkesin aklında canlanan o bembeyaz görüntü dününce bile insanın içini titretmeye yetiyor. Ülkenin yerlileri İnuit Eskimolar da ülkeyi dünyaya tanıta özelliklerinden. Kalın kalın giyinmiş bu insanlar filmlere bile konu olmuş. Tabi buzul deyince kızaklı köpekleri unutmamak lazım. Ülkede hala bir ulaşım aracı olan kızaklı köpekler turistlerin en çok sevdiği aktivitelerden biri. Ülkenin turistleri kendine çeken en önemli ünlerinden biri de Kuzey Işıkları. Buzul dağların üstünde kış aylarında görebileceğiniz bu harika manzara Grönland’ı eşsiz kılıyor. Grönland’ın en dikkat çeken özelliklerinden biri de 3 ay süren gece ve gündüzler. Gece-gündüz kavramını her gün yaşayan bizler için oldukça ilginç olan bu durum, ülkenin turist çekmesinde önemli bir etken.

Ülkenin efsanesi

Grönland’da efsaneler ve mitler neredeyse bir inanç olarak görülüyor. Günümüzde de inanılanlardan biri Sassuma Arnaa efsanesi. Efsaneye göre, Sassuma Arnaa ilk zamandan beri var olan bir deniz tanrıçası. Inuit mitolojisine dayanan bu tanrıçanın denizdeki tüm canlılara hükmettiğine inanılıyor. Deniz tanrıçasını rahatsız eden bir şey olursa Arnaa, deniz canlılarını uzun siyah saçlarının arasına saklarmış. Bu da deniz kenarında yaşayan insanların aç kalmasına yol açarmış. Deniz canlıları çekilince korkan halk bir şamandan yardım ister, onun Sassuma Arnaa’ya gidip saçlarını taramasını, onu mutlu etmesini istermiş. Bugün bile çocuklar hala deniz tanrıçasıyla ilgili tekerlemeler söyleyerek kıyıda oynuyor.