Güney Kore gezi rehberi

​Güney Kore gezi rehberi.
​Güney Kore gezi rehberi.

Dünyanın müzik grupları ve TV dizileri ile tanıdığı Güney Kore, bilinenden çok daha fazlasına sahip bir ülke. Dünyanın e büyük ekonomilerinden biri olan Güney Kore, gelişmişliği, doğal güzellikleri, imkanları, farklı kültürü, geleneksel yemekleri ve gezilip görülecek yerleriyle keşfedilmesi gereken bir turistik cennet. Sizin de Güney Kore gezisi planınız varsa ya da gitmeden önce bu ülkeyi merak ediyorsanız, Güney Kore gezi rehberimiz size yardımcı olacak.

Genel bakış

00.363 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan ülkede 51 milyondan fazla kişi yaşıyor.
00.363 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan ülkede 51 milyondan fazla kişi yaşıyor.

Resmi adıyla Kore Cumhuriyeti, Kore Yarımadası’nın güney kısmını oluşturan Doğu Asya’daki bir ülke. Başkenti Seul ve resmi dili Korece. 100.363 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan ülkede 51 milyondan fazla kişi yaşıyor. Kore’deki ilk yerleşim ise oldukça eski zamanda Alt Paleolitik dönemde görülmüş. Kore Savaşı’nın ardından Kuzey Kore ile ayrılan ülke zamanla hızlı bir gelişim göstermiş. Çok gelişmiş ülkeler arasında yer alan Güney Kore, dünyanın en büyük 10. ekonomisi. Dünyanın en yüksek kalitede sağlık hizmeti veren, en hızlı internet erişimi sağlayan, birçok teknoloji ve yenilik odaklı alanlarda dünya lideri olan ülke, anlaşılacağı üzere dünyanın en yenilikçi ülkelerinden. Özellikle K-Pop ve TV dizileri ile dünyada tanınan ülke turistlerin en çok merak ettiği yerlerden biri. Ülke yazları Pasifik'ten esen sıcak ve nemli muson rüzgârlarının etkisi altına girerken kış aylarında hava açık ancak ayazlı oluyor. Yaz aylarındaki aşırı nemi ve kış aylarındaki soğuğu yaşamak istemezseniz Güney Kore’ye gidilecek en iyi zaman ilkbahar ya da sonbahar ayları denebilir.

Nasıl gidilir?

Güney Kore’ye gidebilmek için en iyi seçenek hava yolunu kullanmak. Türk ve yabancı olmak üzere birçok havayolu şirketinin Güney Kore’ye direkt ya da aktarmalı uçuşları bulunuyor. Yolculuk ise ortalama 16 saat civarı sürüyor.

En gelişmiş sistemlerinden biri metro sistemi.

Dünyanın en gelişmiş ulaşım sistemlerinden birine sahip olan Güney Kore’de en popüler ulaşım araçları metro, otobüs ve taksiler. Otobüsler şehir içi ve şehir dışı olarak ikiye ayrılıyor. En gelişmiş sistemlerinden biri ise metro sistemi. Merkez ve bağlantı şehri Seul olmak üzere başka şehirlere de metro ile ulaşım sağlanabiliyor. Trenler Kore’de uçakları saymazsak eğer en hızlı ulaşım araçları diyebiliriz. Oldukça konforlu olan trenler turistler tarafından sıklıkla tercih edilebiliyor. Daha mahrem bir yolculuk tercih ederseniz de taksileri kullanabilirsiniz. Trafik, özellikle de park yeri sorunu çok fazla olduğu için araç kiralama pek tercih edilmiyor.

Görülmesi gereken yerler

Güney Kore çok büyük bir ülke olmasa da gezilecek çok fazla yeri bulunuyor. Ülkenin en turistik yerleri genellikle Seul, Busan ve Jeju Adası’nda yer alıyor.

Seul

Gyeongbokgung Sarayı.
Gyeongbokgung Sarayı.

Asya’nın en çok ziyaret edilen şehirleri arasında yer alan Seul, Güney Kore’nin başkenti. Tapınakları, birbirinden renkli sarayları, müzeleri ile oldukça donanımlı bir turistik merkez. Şehrin sahip olduğu tarihi yapılardan görebileceğiniz Gyeongbokgung Sarayı, 1395 yılında Joseon Hanedanlığı için inşa edilmiş harika bir mimarideki bir yapı. Sarayın ana kapısı önünde buluna Kral Sejong Heykeli önünde bir hatıra fotoğrafı çekilebilirsiniz. Şehrin ünlü saraylarından Changdeokgung Sarayı da ziyaret edebileceğiniz tarihi yerlerden. Gwanghwamun Kapısı, şehrin köklü tarihini simgeleyen ve görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Güney Kore halkının geleneksel yaşantısını merak ediyorsanız rotanız Ulusal Folklor Müzesi. En eski Konfüçyüs tapınaklarından biri olan Jongmyo Tapınağı, şehrin en turistik noktalarından biri. Ülkenin ilk genel radyo kulesi olan Namsan Kulesi, harika manzarası ile şehrin en sevilen gezi rotalarından. Şehrin modern yüzünü gösteren Dongdaemun Design Plaza, içerisinde sergiden dinlenme salonuna, medya merkezinden tasarım laboratuvarına kadar birçok alanı barındırıyor. Seul Ankara Parkı ve Pusan Türk Şehitliği bir Türk olarak kesinlikle görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Busan

Ülkenin güneydoğusunda yer alan Busan, ikinci büyük şehir. Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan şehirde yer alan Taejong Parkı, görmeniz gereken yerler arasında. İçerisinde; tapınaklar, gözlemevi, doğa tarihi müzesi, kütüphane, sinema gibi birçok aktivite yeri bulunuyor. Kıyı şehri olan Busan’da denize gitmemek olmak. Şehrin en sevilen plajı ise Haeundae Plajı. Bembeyaz kumları, temiz ve dalgasız denizi ile burası güneşe doyacağınız harika bir yer. Biraz eğlenceli zaman geçirmek isterseniz Lotte Su Parkı’na gidebilir, Kore kültürünü görebilmek için Gamcheon Kültür Köyü’nü ziyaret edebilir, Busan’ın doğal güzellerini gözlemlemek için Oryukdo Gözlem Noktası ve Song Deniz Teleferiği’ne gidebilirsiniz. Geleneksel pazarıyla meşhur kentte Bupyeong Kkangtong Gece Pazarı ve Gukje Pazarı’nı gezebilirsiniz. Muhteşem bir kıyı manzarası olan Haedong Yonggung Tapınağı’nı da görmeden dönmeyin.

Ülkenin güneydoğusunda yer alan Busan, ikinci büyük şehir.
Ülkenin güneydoğusunda yer alan Busan, ikinci büyük şehir.

Jeju

Tanrıları Adası: Jeju
Tanrıları Adası: Jeju

Jeju Adası’nda yer alan Jeju şehri, ‘Tanrılar Adası’ olarak anılıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Manjanggul Mağarası, görülmesi gereken yerlerden biri. 2,5 milyon yıl önce oluşan dünyanın en uzun lav tüpü olan mağara, doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Jeju Stone Park, adanın taşlarla özdeşleşmiş mitolojik tarihine ışık tutan bir yer. Görsel açıdan harika manzaralar sunan bu park, kültür ve tarih merkezi denebilir. Tanrı’nın Göleti olarak adlandırılan Cheonjiyeon Şelalesi, adada görmeniz gereken yerlerden biri. Bu şelaleyi süsleyen kemer köprü Seonimgyo Köprüsü, muhteşem bir manzara sunuyor. Adaya özgü Yeşil Çay Müzesi’nde çay tarlalarını, toplama metotlarını, Kore çay kültürünü öğrenebilir, Cam Kale’yi ziyaret ederek birçok camdan heykeli görebilir, Hallasan Dağı’nda doğanın muazzam güzelliklerini seyredebilir, Seongsang Ilchubong bölgesinde adanın harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Ne yenir?

Güney Kore, yöresel yemeği oldukça fazla olan bir mutfağa sahip. Burada et, balık ve sebze gibi her türlü malzeme ile yapılan bir yemek bulabilirsiniz. Ama tüm yemekler için pirinç ve fasulyenin oldukça ayrı bir yeri var. Pirinçten yapılan ülkenin geleneksel yemeklerinden kimbap, kesinlikle denemeniz gereken lezzetlerden. Geleneksel Güney Kore kekleri olan tteoklar da pirinçten hazırlanan lezzetlerden. Eğer sebzeciyseniz Güney Kore’ye özgü çeşitli sebzelerin fermente edilmesiyle hazırlanan kimchi tam da size göre. Ülkenin çorbaları da oldukça meşhur. Öküz kemiği çorbası olarak bilinen seolleongtang, deneyebileceğiniz yöresel çorbalardan. Eğer deniz ürünü severseniz Jjukkumi, et severseniz tteokgalbi, noodle severseniz de milmyeon denemenizi öneririz.

Güney Kore, yöresel yemeği oldukça fazla olan bir mutfağa sahip.
Güney Kore, yöresel yemeği oldukça fazla olan bir mutfağa sahip.

Ne alınır?

Kıyafetlerden süs eşyalarına kadar birçok alanda geleneksel çizgileri görebileceğiniz Güney Kore’de hediyelik bulmak konusunda hiç zorlanmayacaksınız çünkü birçok seçenek mevcut. Onlardan biri Tütsü Brülörü. Güzel kokulardan hoşlanan biriyseniz oldukça beğeneceğiniz bu hediyelik, eski zamanlardan beri Koreliler tarafından olumsuz enerjiyi gidermek ve kötü kokuları yok etmek için kullanılırmış. Deniz ürünlerini seviyorsanız gim adı verilen kurutulmuş deniz yosunu alabilirsiniz. Güney Kore’den alınabilecek en geleneksel hediyelerden biri tabi ki tahta kaşık ve yemek çubukları seti. Eğer zarif ve hoş bir hediye arıyorsanız Kore seladon çinilerini tercih edebilirsiniz. Binlerce yıl öncesine dayanan çini geleneği ile yapılan bu ürünler oldukça nadide parçalar. Buchae adı verilen el yelpazeleri de alınabilecek eşyalar arasında.

Ülkenin ünlüsü

Ülkenin en büyük projelerinden olan K-Pop ülkenin en ünlü değerlerinden.
Ülkenin en büyük projelerinden olan K-Pop ülkenin en ünlü değerlerinden.

Güney Kore denince tüm dünyada ilk akla gelen Koreli ünlü Psy'in Gangnam Style şarkısı. Tüm dünyada büyük yankı uyandıran şarkının dansı dünyada binlerce kişi tarafından yapıldı. Şarkı demişken ülkenin en büyük projelerinden olan K-Pop ülkenin en ünlü değerlerinden. Güney Kore’yi dünyada bilinir yapan bir diğer şey de K-Drama yani ülkenin dizileri. Birçok ülkede gösterilen dizilerin hayran kitlesi oldukça fazla. Kural gibi güzellik algılarına sahip ülkede estetik de oldukça tercih edilen ve dünyaya nam salmış bir durum. Buna bağlı olarak da geliştirilen kozmetik ürünleri, tüm dünyada en çok kullanılanlar arasında. Güney Kore’nin bir de kötü bir ünü var çünkü burası dünyada intiharın en çok olduğu ülkelerden biri. Özellikle ünlü gençlerin intihar haberleriyle sarsılan ülkede kendini öldürmek moda olmuş durumda.

Ülkenin efsanesi

Güney Kore’de halk oldukça fazla batıl inanca sahip ve birçok efsaneye inanıyor. Bunlardan en ünlüsü Kumiho yani Dokuz Kuyruklu Tilki. Ülkede dizilere konu olan bu efsaneye göre, Kumiho Kora mitolojisinde geçen kötü ruhlu bir tilki. İnanışa göre, istediği şekle girebilen bu tilki, insan formuna girebilmek için 100 tane kalp yemeli. Bu nedenle sürekli mezarlıklarda dolaşan tilki, ölmüş insanları kalplerini çalıp yiyormuş. Bu nedenle de Kumiho, lanetlenip bir resmin içine hapsedilmiş. Bu lanetten kurtulmasının tek yolu ise, birinin resimdeki kuyruksuz tilkiye dokuz kuyruk çizmesiymiş. Kore hayaletleri arasında yer alan bu varlık, genellikle kadın olarak tasvir edilse de zaman zaman erkek olarak da çizildiği oluyor.