Havaalanında işinizi kolaylaştıracak 10 İngilizce ifade

Havaalanında işinizi kolaylaştıracak 10 İngilizce ifade.
Havaalanında işinizi kolaylaştıracak 10 İngilizce ifade.

Dünyada ortak kabul edilen dil İngilizce. Yurt dışına gittiğiniz hemen her yerde İngilizce konuşarak insanlarla anlaşabilirsiniz. Ancak siz de İngilizce eğitimi alıp hala konuşamadığınızı düşünüyorsanız, ilk defa yurtdışına çıkacaksanız veya İngilizce konuşabildiğiniz halde heyecanlanıp bazı önemli kelimeleri unutuyorsanız, yazımız tam size göre! Havaalanında işinizi kolaylaştıracak 10 İngilizce ifadenin derlendiği yazımızla, yurt dışına çıkışta İngilizce’yi ilk kullanacağınız yer olan havaalanında temel tüm ihtiyaçlarını anlatabilecek, havaalanında yapılan çağrıları ve konuşmaları anlayabileceksiniz.

Ticket, Bilet

Öncelikle bilinmesi gereken en temel ifadelerden biri bilet… Çünkü biletiniz uçuşunuz kimliği niteliğinde. Gerçekleştirilecek işlemlerde biletinize ilişkin bilgi talep edilebilir, sizin yapacağınız işlemlerde bu bilgilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle ticket kelimesi unutmamanız gereken ifadelerden biri olarak aklınızda bulunmalı!

Bilet.
Bilet.

Window seat - Aisle seat, Pencere koltuğu - Koridor koltuğu

Uçaktan pamuk gibi bulutların fotoğrafını çekmek ya da aşağıdaki eşsiz manzarayı izlemek genellikle herkes tarafından seviliyor. Yükseklik korkusu olanlar ise koridor tarafında oturmayı tercih ediyor. İstediğiniz tarafta seyahat edebilmek için biletinizi alırken belirtmeniz gerekiyor. Bunun için kullanılacak ifadeler ise window seat ve aisle seat…

Pencere koltuğu - Koridor koltuğu.
Pencere koltuğu - Koridor koltuğu.

Security Check, Güvenlik kontrolü

Güvenlik kontrolü havaalanlarının olmazsa olmazı. Zorunlu olan bu kontroller için özel alanlarla bölünmüş yerlerden geçiliyor. Burada görevliler uçuş için tehlike oluşturmaması adına yolcuları kontrol ediyor. Haliyle her uçuş için gerekli olan bu eylemi gerçekleştirmek, nereden yapıldığını bilebilmek için İngilizce karşılığını öğrenmek gerek. Security check kelimesini gördüğünüzde ya da duyduğunuzda güvenlik kontrolünüzü yaptırıp uçağınıza geçebilirsiniz.

 Güvenlik kontrolü.
Güvenlik kontrolü.

Passport Control, Pasaport Kontrol

Yurt dışı gezilerinizde adeta kimliğiniz olan pasaport, havaalanında kontrol edilen bilgileriniz arasında. Başka bir ülkeye giderken pasaportunuzun kontrolü havaalanı kontrollerinde zorunlu olanlardan. Bu nedenle uçağa binmeden önce sizden pasaportunuzu görmek isteyen havaalanı görevlilerinden passport control kelimesini duyduğunuzda yapmanız gereken tek şey pasaportunuzu göstermek.

Boarding gate, Biniş kapısı

Tüm prosedürleri geçtiğinizde uçakla aranızda kalan tek engel biniş kapısı oluyor. Havaalanlarında uçuş yoğunluğu yüksek olduğundan biniş kapısı sayısı da oldukça fazla oluyor. Bu nedenle her uçuş için bir kapı belirleniyor. Sizin uçuşunuz için belirlenen kapının önünde beklemeli ve kapı açıldığında uçağınıza ilerlemelisiniz. Bu nedenle biletinizin üzerinde ve havaalanındaki gösterge panellerinde belirtilen boarding gate ifadesi sizi uçağınıza götürecek.

Biniş kapısı.
Biniş kapısı.

Flight number, Uçuş numarası

Uçuş numarası her seyahat için özel olarak veriliyor. Aynı şehre birden fazla uçuş gerçekleştiği için de bu numaralar seyahatinizin en belirleyici özelliği oluyor. Uçuşa dair tüm bilgilendirmeler bu numara üzerinden yapılıyor. Bu nedenle oldukça önemliler. Uçuşunuzu takip edeceğiniz bu numara İngilizce olarak flight number şeklinde ifade ediliyor.

Departure time- Arrival time, Kalkış Saati- Varış Saati

Her uçuş kendine özel planlanan bir saat aralığında gerçekleştiriliyor. Uçuşun başladığı ana kalkış saati, istenilen noktaya ulaşmasına da varış saati deniyor. İngilizce’de departure time ve arrival time olarak ifade edilen bu kelimeler uçuş için en önemli bilgiler arasında yer alıyor. Özellikle rötarlar nedeniyle yaşanacak değişiklerden haberdar olmak için bu ifadelerin bilinmesi gerekmekte.

Kalkış Saati- Varış Saati.
Kalkış Saati- Varış Saati.

Transfers, Aktarmalar

Eğer uzak bir ülkeye seyahat ediyorsanız, yolculuğunuzda aktarma yapmanız kaçınılmaz oluyor. Başka bir ülkeden gerçekleştireceğiniz aktarma uçuşunuza dair her bilgi havaalanında yer alan gösterge panolarından transfers şeklinde ifade ediliyor. Özellikle aktarmalı bir yolculuğa çıkacaksanız, öncesinde bu ifadeyi kelime haznenize eklemeniz gerekiyor.

Baggage Claim, Bagaj teslim

Havaalanında işinizi kolaylaştıracak ifadelerden biri de baggage claim. Türkçe olarak bagaj teslim anlamına gelen bu ifade, yolculuğa bavulla ya da çantayla çıktıysanız sizin için oldukça faydalı olacak. Zira bu ifadeyi uçuşunuz sonlandıktan sonra bagajınızı almak için kullanacaksınız. Bu nedenle baggage claim yurt dışı gezilerinizden önce bilmiyorsanız öğrenmeniz gereken bir kelime.

Bagaj teslim.
Bagaj teslim.

The local time is, Yerel saat

Ülkeler arasındaki saat farkı uçuşlar için her zaman önemli bir nokta. Çünkü seyahatler her ülkenin yerel saatine göre gerçekleştiriliyor. Özellikle birkaç günlük gerçekleştirilecek gezilerde saatle ilgili kafa karışıklığı yaşanabilir. Bu nedenle the local time ifadesini bilmeniz uçuşunuzu kaçırmamak adına sizin için faydalı olacak.