Hollanda gezi rehberi

​Hollanda gezi rehberi.
​Hollanda gezi rehberi.

Benelüks ülkelerinin en keyiflisi olan Hollanda, birçok gezginin hayali… Zengin kültürel mirasını görmek, tarihi yapıları ziyaret etmek, kanallar etrafında yürüyüş yapmak, ülkenin kültürünü tanımak, muhteşem lezzetlerini tatmak, eğlenceli ortamında keyiflenmek birçok kişinin istediği seyahat planı. Bu muhteşem ülkede gezilip görülecek o kadar çok yer var ki, nereden başlamalı, nereleri görmeli, ne yemeli insan düşünmeden edemiyor. Ancak biz sizi bu dertten kurtardık. Hollanda ile aklınıza gelebilecek her sorunun cevabı Hollanda gezi rehberimizde…

Genel bakış

Doğal güzellikleri ve biyoçeşitliliği ile insanları kendine hayran bırakan Hollanda’da ılıman okyanus ikliminin etkileri görülüyor.
Doğal güzellikleri ve biyoçeşitliliği ile insanları kendine hayran bırakan Hollanda’da ılıman okyanus ikliminin etkileri görülüyor.

Batı Avrupa’da ve kısmen Karayipler bölgesinde yer alan Hollanda, Belçika ve Lüksemburg ile aralarında bulunan uluslararası iş birliği Benelüks’ün bir üyesi. Başkent Amsterdam ve resmi dilleri Felemenkçe. 41.528 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip ülkede 18 milyona yakın insan yaşıyor. Hollanda topraklarındaki ilk yerleşim ise tarih öncesi dönemlere dayanıyor. Ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altında olduğu için alçak ülke anlamına gelen Netherlands adını almış. Doğal güzellikleri ve biyoçeşitliliği ile insanları kendine hayran bırakan Hollanda’da ılıman okyanus ikliminin etkileri görülüyor. Bu nedenle hava yıl boyunca serin oluyor. Yaz aylarında hava sıcaklıkları maksimum 22 dereceye kadar çıkıyor. Ancak bu dönemde nem oranı bir hayli yüksek. O nedenle ülkede tatil yapmak için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar ayları.

Nasıl gidilir?

Hollanda’ya gitmek için birkaç ulaşım sistemi bulunuyor. Bunlardan en kısa ve konforlu olanı hava yolu. Ülkenin birçok yerine direkt ya da aktarmalı uçuşlar bulunuyor. İstanbul’dan Amsterdam’a ulaşım, ortalama 2 saat 45 dakika sürüyor. Ancak gezerek gitmeyi seviyorum diyorsanız, ülkemizden Hollanda’ya otobüsle gidebileceğiniz birkaç firma bulunuyor. Yaklaşık 30-40 saati bulan bu yolculuk uçağa göre daha hesaplı olsa da biraz yorucu olabilir.

İstediğiniz birçok yere metro, tren gibi raylı sistemlerle gidebilirsiniz.
İstediğiniz birçok yere metro, tren gibi raylı sistemlerle gidebilirsiniz.

Hollanda’da oldukça iyi tasarlanmış toplu taşıma sistemleri bulunuyor. Yalnızca şehir içinde değil, köylere gitmek istediğinizde bile toplu taşıma aracı bulabiliyorsunuz. Ulaşım sisteminin en kilit noktası ise demir yolu sistemi. İstediğiniz birçok yere metro, tren gibi raylı sistemlerle gidebilirsiniz. Ülke genelinde otobüs hatlarını da kullanabilirsiniz. Şehir içinde turistik bir geziye çıktıysanız bisiklet kullanabilir ya da gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Ulaşım için bir diğer seçenek de araç kiralamak.

Görülmesi gereken yerler

Hollanda, keşfedebileceğiniz harika yerlere sahip bir ülke.

Amsterdam

Amsterdam
Amsterdam

Ülkenin ilk olarak görülmesi gereken yeri başkent Amsterdam. Etkileyici mimarisi, sevimli kanalları, müzeleri ile bu şehir tam bir turistik cennet. Avrupa’nın en büyük tarihi şehirlerinden Amsterdam’da Kraliyet Sarayı’nı görebilir, Dam Meydanı’nda gezebilirsiniz. Sanat severseniz bu şehir tam size göre. Van Gogh Müzesi, Anne Frank Evi, Elmas Müzesi gibi birçok seçenek mevcut. Amsterdam kanallarının yanında yürüyüşe çıkabilir, Çiçek Pazarı’nı gidebilir, Vondelpark’da dinlendirici bir geziye çıkabilirsiniz. Alışveriş yapmak isterseniz Prinsengracht bölgesine gidebilir ya da Avrupa’nın en büyük bitpazarlarından olan IJ Hallen pazarını tercih edebilirsiniz. Gelmişken yakınlardaki Zaan Nehri’nin kıyılarında sıralanan tarihi yel değirmenlerini görmeyi unutmayın.

Rotterdam

Avrupa’nın en büyük limanına ev sahipliği yapan Rotterdam, II. Dünya Savaşı’nda tamamen yıkılıp yeniden inşa edilmiş bir şehir. Modern mimarisi ile dikkat çeken şehirde Erasmus Köprüsü ve Kübik Evler oldukça dikkat çekiyor. Euromat Gözlem Kulesi’nde harika manzaranın tadını çıkarabilir, şehirdeki Orta Çağ zamanından kalma tek yapı olan St. Laurenskerk Kilisesini ziyaret edebilirsiniz. Müzeleriyle ünlü olan kentte Boijmans Van Beuningen Müzesi’ni de gezebilirsiniz.

Groningen

Kuzey Hollanda gezilecek yerler listesinde bulunan Groningen üniversite kültürüyle tanınıyor. Bisikletle keşfetmek için harika bir yer olan şehirde; Martin Kilisesi, The Groninger Museum, Groningen Üniversitesi ve Old Town bölgesini gezebilirsiniz. Şehrin doğal yüzünü görmek isterseniz ise rotanız Noorderplantsoen ya da Lauwersmeer National Park.

Volendam

Hollanda’nın gezilecek en güzel yerlerinden biri Volendam… Ülkenin en ünlü köylerinden biri olan Volendam’daki rengarenk ahşap evler ve harika bir sahil bulunuyor. Burada sakince zaman geçirebilir, Volendam Müzesi’ni görebilir, Stolphoevekerk ve St. Vincentius kiliselerini ziyaret edebilirsiniz.

Volendam
Volendam

Haarlem

Çiçek festivali olan yıllık Bloemencorso Geçit Törenine ev sahipliği yapması sebebiyle Hollanda’nın çiçek şehri olarak bilinen Haarlem, rahat ve sakin bir tatil arayanlar için birebir. Haarlem’de tarihi Grote Kerk’i gezebilir, yel değirmenlerinde hatıra fotoğrafı çekilebilir ve meydandaki mağazalarda alışveriş yapabilirsiniz.

Lahey

Den Haag adıyla da bilenen Lahey, küçük ve modern bir şehir. Devletin önemli kurumlarının bulunduğu şehirde parlamento ve hükümet binalarının bulunduğu Binnenhof Meydanı, Kraliçe’nin çalışma ofisini görebilir, Rönesans ve Barok tarzda binalar ile modern yapıların harmanlandığı sokakları gezebilirsiniz. Avrupa’nın en büyük açık hava pazarı olarak bilinen Lahey pazarında alışveriş yapabilir, müzelerdeki eserleri inceleyebilirsiniz.

Maastricht

Maastricht
Maastricht

Eğitim ve kültür şehri olarak anılan Maastricht, Orta Çağ’dan kalan birçok yapı günümüze kadar korunarak gelmiş. Aziz Servatius Hazineleri, Our Lady Bazilikası, Aziz Peter Dağı gibi birçok eski yapıyı görebilirsiniz. Romantik Valkenburg bölgesinde nehir boyunca korunmuş evler, kartpostallık manzaralar ve kaplıcaları ile kendinizden geçebilirsiniz.

Nijmegen

Hollanda’daki en eski şehir olan Nijmegen, 2000 yıldan fazladır ayakta. Etkileyici bir görünüme sahip Eski Şehir bölgesindeki yapıları görebilirsiniz. Arkeoloji ve sanat müzesi olan Valkhof Müzesi ve Bisiklet Müzesi’ni gezebilir, Marienburg Şapeli ve St. Peter Canisius Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Ne yenir?

Hollanda mutfağı fazla gelişmiş bir mutfak değil. Geleneksel yemeklerin ana maddeleri genellikle et, patates ve lahana… Ülkenin en bilindik lezzeti ise Hollanda peyniri. Sokak pazarlarında ve dükkanlarda satılan envaı çeşit peynirlerden -özellikle meşhur olan gouda kesinlikle denemelisiniz. Kroket, bamischijf ve kaasstengels gibi küçük atıştırmalıklar da ülkede oldukça sevilen yiyeceklerden. Et ürünleri ve çeşitli sebzelerle harmanlanarak elde edilen kibbeling, andijviestamppot ve hutspot adlı geleneksel yemeklerde tatmanız gereken yemekler arasında. Eğer balık severseniz farklı soslarla lezzetlendirilen tuzlu balık morina yemeği tam da size göre. Tatlı ve hamur işi konusunda meşhur olan Hollanda’da tadı çöreğe benzeyen oliebollen ve pofuduk bir krep olan poffertjes isimli tatlıları çikolata soslarıyla denemelisiniz.

Gouda
Gouda

Ne alınır?

Hollanda’da size hatıra kalacak birçok hediyelik eşya bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekici olanı tahta bir takunya olan klompen, geleneksel havası ile en çok tercih edilen hediyeliklerden. Eğer süs eşyası seviyorsanız Delft porselenleri tam size göre. Ülkenin Delft bölgesinde 16. yüzyıldan bu yana üretilen porselenlerden yapılan vazolar, heykeller, kavanozlar, bardaklar size güzel bir hatıra bırakabilir. Eğer yemelik bir şeyler almak isterseniz tabi ki ilk sırada Hollanda peyniri var. Sizin gezerken tattığınız bu harika lezzetleri sevdiklerinizin de denemesini isterseniz, beğendiğiniz çeşitte peynir alabilirsiniz. Alabileceğiniz lezzetli hediyeliklerden biri de stroopwafel… İki ince hamurun arasına karamelsi bir dolgu ile pişirilmiş bir waffle türü olan bu harika lezzeti gittiğiniz her yere götürmek isteyebilirsiniz.

Ülkenin ünlüsü

Hollanda'nın simgesi yel değirmenleri ve laleler...
Hollanda'nın simgesi yel değirmenleri ve laleler...

Hollanda denine insanın aklına bir sürü şey geliyor. Onlardan ilki yel değirmenleri. Enerji üretmek için kullanılan yel değirmenleri ülkenin ikonu haline gelmiş durumda. Hollanda’yı rengarenk hatırlamamızdaki en büyük sebeplerden biri laleler… Rengarenk lale bahçeleri ile ünlü ülke, bu özelliğiyle herkesin aklına kazınmış. Bütün süt ya da yoğurt reklamlarında gördüğünüz o siyah alacalı inekler var ya işte onlar da Hollanda’nın en ünlü değerlerinden biri. Holştayn adı verilen bu inekler, Hollanda kökenli bir süt ineği. Ülkeyi meşhur yapan şeylerden biri de bisikletleri… Bisiklet kullanımının fazla olduğu ülkede birçok manzara fotoğrafında yer alıyor bu ulaşım aracı. Ülkenin tanınmasındaki etmenlerden biri de tarım… Tarım için yüksek düzeyde otomasyona sahip ülkenin büyük bir bölümü bu iş için ayrılmış durumda.

Ülkenin efsanesi

Gnome Kralı Kyrie, ülkedeki efsanelerden biri. Efsaneye göre, Gnome Kralı Kyrie ülkenin Campine bölgesinde yaşayan efsanevi cücelerin lideri. İnanışa göre Campine'ın cüceleri çiftçilere ve hanelere ve komşu topraklara yardım eden yardımsever yaratıklarmış. Ancak kendilerini insanlardan saklarlarmış ve eğer insanlar onları görecek olursa onları cezalandırıyormuş. Günlerden bir gün Gnome Kralı Kyrie bir avcı tarafından takip edilip vurulmuş. Cücelerin yaşadığı Şeytan Dağı’na ulaşacak gücü olmayan Kral Kyrie hayatını kaybetmiş. Cüceler arasına büyük bir üzüntüye yol açan bu olaydan sonra kralları Hoogeloon'da bir yere gömülmüş ve cüceler insanlara küserek yurtlarını terk etmiş. İyilik sever cücelerin şu anda nerede yaşadığı bilinmiyor.