İdollerin zirvesinde ev kurduğu dağ: Adıyaman-Nemrut Dağı

Antik çağdan günümüze...
Antik çağdan günümüze...

Türkiye’nin en doğusunda, Toros Dağları’nın en yüksek uzantılarından birinin zirvesini süsleyen Nemrut Dağı aynı zamanda milattan hemen önceki asırda Kommagene bölgesinde hüküm süren Kral Antiochos tarafından yaptırılan idollere adanmış bir tapınak, anıt mezar ve sitedir.

Adıyaman ili sınırları içindeki 2 bin 150 metrelik bu dağın üzerinde yer alan tanrı, tanrıça ve kral kafası heykelleri, tarihi ve turistik açıdan Türkiye’yi tanımlayan semboller içerisinde ilk akla gelenler arasında yer alır. Pers ve Yunan tanrılarının yanı sıra bir anıt mezarın bulunduğu bir tümülüsü ve dev hayvan heykellerini barındırır.

Kireç taşından oyulmuş tanrı başları ve heykellerin yükseklikleri 10 metreye kadar ulaşır. Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı Türkiye’nin en önemli önemli milli parklarından biridir. Burası Antik Yunan ve Pers uygarlıklarının inanç, kültür ve geleneklerini birleştiren Kommagene uygarlığının da ne önemli kalıntılarını barındırır.

Cendere Köprüsü.
Cendere Köprüsü.

27 medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu’nun en önemli turistik ziyaretgâhlarından biri olan Nemrut Dağı’na Kâhta ilçesinden ulaşılabilir. 50 metre yüksekliğe ulaşan Nemrut Dağı tümülüsü, dev heykeller, krallığın yazlık başkenti ve idare merkezi olanArsamiea ören yeri, içinde çarşı, cami, zindan, su yolları, güvercinlik kalıntıları ve kitabeler bulunan Kommagene uygarlığı yapımı Yeni Kale, Kâhta çayının en çok daraldığı kesimde kesem taşlardan yapılmış Cendere Köprüsü, Kommagene Kralı II. Mithradates tarafından annesi İsas adına yaptırılan ve Karakuş tümülüsü olarak anılan anıt mezar bu milli park içerisinde gezilmesi gereken başlıca tarih ve kültür varlıkları arasında yer alıyor.