İki çerez oyun

Oyun, iyi vakit geçirmeye yarayan eğlence.
Oyun, iyi vakit geçirmeye yarayan eğlence.

Bu sayı biri yeni, biri eski; biri rahatlatıcı, biri klavye mousekırdıran iki oyun inceliyoruz.

Townscaper

Size önereceğim bu oyun, aslında bir oyun mu emin değilim. Yine de oyunun sözlük anlamı olan “iyi vakit geçirmeye yarayan eğlence” kavramını karşıladığı için ve Steam’de satıldığı için (oyun olmanın böyle bir ön şartı olduğunu sanmıyorum) onu oyun kategorisine rahatlıkla alabiliriz. Fakat şunu da söylemeden edemeyeceğim, bu oyunda mücadeleci, rekabetçi ya da nesnel olarak tatmin edici hiçbir şey yok.

Bu oyunun bir kazananı yok! Çünkü “Townscaper” kazanmak için yapılmamış. Onun zaferi estetik bir hazdan ibaret. Tatmini öznel… Oyunda, güzellik algına göre, senin için en iyi olanı, görsel açıdan en başarılı bulduğun şehri, köyü, kasabayı yapmaya çalışıyorsun. Townscaper’ı ilk açtığımızda karşımıza uçsuz bucaksız bir deniz çıkıyor. Ve biz, o denizin ortasındayız. Pastel renklerden bir kartelamız var ve o karteladan renk seçip ekrana tıklıyoruz. Evet, tek yapmamız gereken şey bu.

Tıkladığımız yerde önce bir zemin, ardından bir ev beliriyor ve her tıklamada bu evlere kat çıkıyoruz.Oyun görsel olarak oldukça başarılı hazırlanmış her ihtimal detaylıca düşünülmüş. Kısa sürede rengârenk evler ve taş kaldırımlı sokaklarla çevrili harika bir kasaba oluşturabilirsiniz.

Bu işin bir puanı yok. Bu oyunda maksat daha önceden dediğim gibi sadece görsel açıdan seni tatmin edecek bir şehir oluşturmak. Bunun için yapmak gereken tek şey ise rengini seçip tıklamak.

Oyun geçtiğimiz ağustos ayının sonunda çıktı. Geliştirici firma ileride oyuna başka mekanikler eklemeyi düşünür mü bilinmez bu hâli de meraklısı için oldukça keyifli denebilir. Ama sanırım… Ben yine de bir tık rekabetçi oyunlardan yanayım.

Jump King

Bir ara Flappy Bird vardı. Sosyal medyada Flappy Bird yüzünden telefon kıran insan videoları dolaşıyordu. Oyun çok basit bir mekaniğe sahip olsa da oynanışı bir hayli zordu. Kısa sürede bu zorluğu ve rekabetçiliği ile tüm dünyada popüler olmuştu.

Onun kadar zor mu emin değilim ama yine insana klavye kırdıracak bir oyundan bahsedeceğim. Oyunumuz Jump King.

Oyun, aslında Mayıs 2019 çıkışlı ama ben de birçokları gibi yeni işittim. Çünkü yeni popüler oldu. Oldukça keyifli ve bir o kadar da sinir bozan bir oynanışa sahip. Grafik olarak başarılı bir pixel art çalışması. Oyuna başlarken ekranda bir yazı çıkıyor.