İlklerin şehri: Manchester

Manchester sokaklarında yürürken kendinizi bir dönem dizisinde hissetmeniz mümkün.
Manchester sokaklarında yürürken kendinizi bir dönem dizisinde hissetmeniz mümkün.

Manchester; tarih, kültür, sanat, müzik ve sporgibi birçok alanda ziyaretçilerine keyifli zamansunuyor. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak Manchester,İngiltere’nin Londra ve Edinburgh’tansonra en çok ziyaret edilen şehri. Manchestersokaklarında yürürken kendinizi bir dönem dizisindehissetmeniz mümkün. Müze gezmeyi,farklı müzikler dinlemeyi ve nostalji yaşamayıseviyorsanız Manchester kesinlikle doğru adres.

Manchester, tarihî başarılarıyla da biliniyor. Dünyada sanayileşmenin ilk şehirlerinden biri burası. Aynı zamanda dünyanın ilk şehirlerarası demiryolu olan Liverpool-Manchester demiryolunun son terminali de burada. Klasik Batı müziğine dair en önemli eserler Manchester’da sergilenmiş, eğitim alanında en kıymetli konservatuvarlar da burada kurulmuş. Şehirdeki sürekli üretim ve gelişim sayesinde hem yaşam kolaylaşmış hem de turistlerin uğrak bir merkezi hâline gelmiş.

Turistik geziler için gidilen şehirlerde en çok önem verilen konulardan biri olan şehir içi ulaşım sistemi Manchester’da çok gelişmiş durumda. Tarihin ilk örneklerini de barındıran şehir içi demiryollarıyla kolayca ve kısa sürede her yere ulaşılabiliyor.

Müzeler şehri

Bilim ve Sanayi Müzesi.
Bilim ve Sanayi Müzesi.

Bilim ve Sanayi Müzesi, Manchester’da Liverpool Tren Garı üzerinde kurulan müze, eski ulaşım sistemleri, demiryolları, vagonlar, otomobiller, uçaklar gibi farklı sergilere ev sahipliği yapıyor. Sanayi makineleri ve tekstil alanındaki eski eserlerden, ilk veri deposu bulunan kompüterin kopyasına kadar farklı alanlarda yapılan ilk çalışmaları görebilmeniz mümkün…

Biraz daha müze gezmek isterseniz uğramanız gereken yer ise İmparatorluk Savaş Müzesi olacak. Trafford bölgesinde yer alan müze modern zamanlarda yaşanan savaşların insanlığa olan etkilerini göz önüne sermek için kurulmuş. Müzenin konumunun konseptiyle de büyük alâkası bulunmakta. İkinci dünya savaşı sırasında Manchester hava saldırısında bu bölge bombalanmış ve ağır hasar almıştır.

Savaş Müzesi.
Savaş Müzesi.

Dünyanın en başarılı futbol liglerinden olan Premier Lig’de Manchester şehrinin iki başarılı takımı vardır. Futbolseverler için bir cennet olan Old Trafford Stadyumu (Manchester United) ile Etihad (Manchester City)Stadyumunda denk gelirseniz bir maç izlemeniz şiddetle tavsiye edilir. Bunun yanı sıra futbolla alâkasından dolayı tarihine ışık tutabilecek en önemli yerlerden olan ve dünyanın en büyük futbol müzesi unvanını elinde tutan Ulusal Futbol Müzesi de ziyaret edilmesi gereken yerlerden bir diğeridir.

Rüzgârlı bir günde mutlaka…

Rüzgârlı bir günde gezme fırsatınız olursa mutlaka Beetham Kulesine uğrayın. “Islık Çalan Bina” olarak da bilinen kule, rüzgârlı havalarda çıkardığı ve tüm tamiratlara rağmen ortadan kaldırılamayan ıslık sesine benzer sesi ile bilinir.

John Rylands Kütüphanesi.
John Rylands Kütüphanesi.

Tarihin tozlu sayfalarına bizzat şahit olmak istiyorsanız 1956 yılından beri hizmet veren John Rylands Kütüphanesine de uğrayabilirsiniz. İngiltere’nin döneminin en büyük tekstil fabrikasının sahibi olan ve tüm ülke tarafından hayırseverliği ile övülen John Rylands adına ve anısına yapılmıştır. İnşası 1900 yılında tamamlanmış olan kütüphanede tarihi 5000 yıl öncesine dayanan eserler ve hemen hemen bütün modern ve eski zaman dillerinde kitaplar bulunmaktadır.

İngiltere’de Çin izleri

Çin Mahallesi.
Çin Mahallesi.

Manchester’da bulunan Çin Mahallesi Avrupa’nın en büyük üçüncü Çin Mahallesi olması unvanına sahiptir. Çin Mahallesinin önündeki yapımı 1987’de bitmiş görkemli kemer, şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.