İlmek ilmek örülmüş bir medeniyetin şehri: Uşak

Taşyaran Vadisi.
Taşyaran Vadisi.

Pek çok kültürün izlerini bulmanın mümkün olduğu Uşak, tarih boyunca yerleşim için uygun bulunan yerlerden biri. Şehir tatilcilerine dolu dolu bir seyahat sunuyor. Tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzelliklerini de topraklarında barındıran kent, İç Anadolu ve Ege Bölgesi arasında yer alıyor.

Şehrin ismi nereden gelir?

Bir rivayete göre şehre nüfus gerekli olduğundan “oğlu (uşağı) bol olsun” diye dua edilirdi. Diğer bir rivayetse Oğuz Türkleri Uşak’a halıcılık sanatını getirdiğinde halı tezgahlarının çoğu evde ve küçük işyerlerinde kurulurdu. Uşak halkı bu tezgahlarda çalışacak kalabalık aileye önem verirdi, bu yüzden eşikte ve beşikte yeni yeni oğul (uşak) isteyenler çoktu. Böylece "uşak" ismi şehrin ismiyle yer değiştirdi.

Tarihçesi

Uşak bedesteni.
Uşak bedesteni.

Geçmişte Hitit Krallığı egemenliğinde bulunan bölgenin M.Ö. 4000 yıllından itibaren yerleşim bölgesi olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. M.Ö. 2500’lerde Luvi istilasına uğramış, M.Ö. 1000 yıllarında Hitit Krallığı dağıldıktan sonra Ege göçleri ile boğazlardan gelen Frigyalıların egemenliğine girmiştir. M.Ö. 7. yüzyılda Lidyalılar ile Frigyalılar arasında paylaşılmıştır. Dünyada ilk kez parayı kullanan Lidyalılar, Uşak’ın batısında hakimiyet sürmüşlerdir. Lidyalılar zamanında Ege Bölgesi'ni Yakın Doğu'ya bağlayan tarihi “Kral Yolu” Uşak’tan geçmiştir. M.Ö. 6. yüzyılda bütün Anadolu, Pers İmparatorluğuna bağlanmıştır.

1071 Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu’nun fethi ile görevlendirilen I. Süleyman Şah, Uşak’ı Selçuklu Devleti'ne katmıştır. Selçukluların dağılmasından sonraki beylikler döneminde Germiyanoğulları bölgede hakimiyet sürmüş, 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanoğullarına katılmıştır. Fetret devri boyunca Karamanlılar'ın hakimiyetinde kalmış, 1414’te tekrar Germiyanoğullarına geçmiş, 1429 ‘da Osmanlı Devleti'ne katılmıştır. Uşak’ın İstiklal Savaşı'nda önemli bir rolü olmuştur. Yunan Orduları Komutanı General Trikopis merkez Göğem Köyü'nde esir alınmıştır. Kütahya iline bağlı bir ilçe iken Uşak, 1953 yılında il statüsüne kavuşmuştur.

İnay Kervansarayı.
İnay Kervansarayı.

Uşak nerededir?

Uşak, Ege Bölgesi'nin İç Ege Bölgesi'nde yer alır. Kütahya, Manisa, Denizli ve Afyonkarahisar illeriyle komşudur.

Şehre ne zaman gidilir?

Kış aylarının uzun ve sert geçtiği Uşak ilinde bahar ve yaz aylarının hava koşulları gezmek için oldukça elverişlidir.

Şehri geçerken çalma listesi

  • - Resul Dindar feat. Menekşe Çelik - Ah Buğdayım
  • - Mehmet Aydın - Tel Çekmişler
  • - Neşet Ertaş - Yolcu
  • - Nim Sofyan - Senden Bana Yar Olmaz

Uşak 5’lisi

Blaundos Antik Kenti.
Blaundos Antik Kenti.

Blaundos Antik Kenti:Antik kent, Uşak ilinin 30 km güneyindeki Ulubey ilçesine bağlı Sülümenli köyünün yaklaşık 2 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Blaundus, Frigya ve Lidya bölgeleri arasında yer alır. Bundan dolayı farklı kültürlerden etkilenmiştir. Ulubey Kanyonu, ABD’deki Arizona Eyaleti sınırları içerisinde bulunan Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonudur.

Clandras Köprüsü: Uşak'ın Karahallı ilçesinde bulunan Clandras Köprüsü 2500 yıl önce Frigyalılar tarafından yapılmıştır. Köprünün neden yapıldığına dair bir bilgi mevcut değil. Sabit kaya üzerine bindirme tekniği ile inşa edilmiş olan Clandras Köprüsü, fil ayağı olarak tabir edilen iki ana gövdeden oluşuyor. Günümüzde ne yazık ki beton ile tamir edilerek orijinalliğini yitirmiştir.

Clandras Köprüsü.
Clandras Köprüsü.

Uşak Bedesteni: Hangi yılda ve kimin tarafından yapıldığı bilinmeyen yapı, 1980 yılında büyük bir restorasyondan geçerek Sahaflar Çarşısı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

İnay Kervansarayı:M.S. 1500 yıllarında yapıldığı bilinen bir taş yapıdır.

Aksaz Kaplıcası: Uşak-Uluborlu ilçe sınırında bulunur. Suyunun sıcaklığı 39 derece olan bu kaplıcanın birçok hastalığa faydası vardır.

Uşak’ta ne yenir?

  • - Gül Peksimeti
  • - Pirinç Köfte  Pirinç Köfte.
  • - Et Basma
  • - Cendere Tatlısı
  • - Çömlek Eti