İngiltere gezi rehberi

​İngiltere gezi rehberi.
​İngiltere gezi rehberi.

Köklü tarihi, kültürel zenginliği, imkanları ile İngiltere, dünyanın en çok turist çeken ülkelerinden biri. Başarısını kanıtlamış üniversiteleri, tarihi yapıları, kırsaldaki doğal güzellikleri, modern şehirleri ve sanat, moda imkanlarıyla bu ülke gezilebilecek en güzel yerlerden biri. Haydi öyleyse İngiltere gezi rehberimizle keşfe başlayalım!

Genel bakış

İngiltere, Avrupa’nın sanayi ve finans merkezlerinden biri.

Birleşik Krallığı meydana getiren 4 ülkeden biri olan İngiltere, Britanya Adası üzerinde yer alıyor. Londra’nın başkentlik yaptığı ülkenin resmi dili İngilizce. 130.279 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip ülkede, yaklaşık 56,3 milyon kişi yaşıyor. Köklü bir tarihe sahip İngiltere’de ilk olarak insanlar, Üst Paleolitik dönemde yaşamaya başlamış. Sonrasında ise tarih boyunca emperyal bir güç olarak dünyanın her yerinde sömürgeler kurarak ‘Güneş Batmayan Ülke’ olarak anılmış. Düz bir coğrafyaya sahip ülkede geniş ovalar ve ufak tepeler bulunuyor. İngiltere, Avrupa’nın sanayi ve finans merkezlerinden biri. İngiltere'de ılıman ve nemli okyanus iklimi görülmekte. Yani kışın yumuşak, yazları ise serin. Yaz aylarında bile ülkede etkili olan sis nedeniyle güneşi görmek ise pek mümkün değil. O nedenle İngiltere’ye sıcaklıkların ve güneşi görme ihtimalinizin en yüksek olduğu Temmuz ayında gitmeniz en iyisi. Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarını da tercih edebilirsiniz.

Nasıl gidilir?

İngiltere’ye gitmenin en kolay ve konforlu yolu havayolu ile ulaşım. Akademik, turistik ve iş amaçlı seyahatler için sıklıkla tercih edilen bir destinasyon olduğu için İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok noktadan İngiltere’ye direkt ya da aktarmalı uçuş bulunuyor. Hemen hemen her gün bulabileceğiniz uçuşlar ile aktarmasız yaklaşık 4 saatlik bir sürede ulaşabilirsiniz.

İngiltere’ye gitmenin en kolay ve konforlu yolu havayolu ile ulaşım.
İngiltere’ye gitmenin en kolay ve konforlu yolu havayolu ile ulaşım.

İngiltere genelinde ulaşım ağı oldukça gelişmiş. Özellikle turistik açıdan öne çıkan şehirlerde gelişmiş otobüs, tren ve tramvay gibi toplu taşıma araçlarından yararlanabilirsiniz. Başkent Londra’da ise daha fazla seçeneğiniz bulunuyor. Dilerseniz eski kraliyet limanı çevresinde hafif raylı sistemi kullanabilirsiniz ya da Times Nehri kenarındaki bölgelere teknelerle ulaşabilirsiniz. Belirli yerlere teleferikle gidebilir, hatta daha hızlı ve kesintisiz yolculuk için şehrin ünlü metrosunu tercih edebilirsiniz.

Görülmesi gereken yerler

İngiltere’nin her yeri ayrı güzel ve görülesi. Ancak öncelik verebileceğiniz bazı yerler var.

Londra

Londra’nın en ünlü ve işlek kavşağı olan bu yer kalabalığı, sokak sanatçıları, keyifli insanları ile capcanlı.

Dünyanın en turistik yerlerinden olan Londra, ülkenin ilk göreceğiniz yerlerinden biri. Tarihi yapıları ve kültürel zenginliği sayesinde turistleri kendine çeken şehirde görebileceğiniz çok güzel yerler mevcut. İnsan kültürünün tarihini anlatan en güzel müzelerden British Museum şehirde görebileceğiniz yerlerden. 8 milyon eserden oluşan kalıcı koleksiyonu ile müze insan kültürünün öyküsünü size tarih tarih anlatıyor. Londra’da sokak kültürü görmek isterseniz durağınız Piccadily Circus. Londra’nın en ünlü ve işlek kavşağı olan bu yer kalabalığı, sokak sanatçıları, keyifli insanları ile capcanlı. Londra’nın hatta ülkenin simgelerinden saatli kule Big Ben kesinlikle görmeniz gereken yerlerden. Mimarisiyle sizi büyüleyen bu yapı, 1987'den beri UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı. Big Ben görülür de yanı başındaki Westminster Sarayı’na gidilmez mi hiç? Aslında gözlem tekerleği olarak tasarlanan devasa büyüklükteki bir dönme dolap olan LondonEye unutulacak yerlerden değil tabi. Tower Bridge yani Londra Köprüsü Londra’da unutulmaz hatıra fotoğrafı çekilebileceğiniz yerlerden biri.

Liverpool

Liverpool, İngiltere’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden. Doğal parkları, tarihi caddeleri, galerileri ve ibadethaneleri ile oldukça dikkat çeken Liverpool’da gezilecek çok yer var. ‘Dünya Müzik Şehri’ olarak anılan Liverpool’da The Beatles Grubu’nun simgesi olan The Beatles Müzesi’ni ziyaret edebilir, Albert Dock Meydanı’nı gezebilir, dünyanın en büyük Anglikan katedrali olan Liverpool katedralini görebilir, Premier Lig’in meşhur stadyumlarından Anfield Road Stadyumu’nda hatıra fotoğrafı çekilebilirsiniz. Sanat düşkünseniz de Walker Sanat Galerisi ve Dünya Müzesi’ne gidebilirsiniz.

Brighton

Ülkenin denize açılan kıyısı olarak bilinen Brighton, sıcak sahilleriyle turistlerin uğrak yerlerinden. Şehrin simgesi olan Kraliyet Köşkü, harika mimarisi ile sizi kendine hayran bırakıyor. Eğer tatile çocuğunuzla çıktıysanız Brighton İskelesi tam size göre. Ucunda bir eğlence parkı olan iskele harika bir kıyıya sahip. Modaya önem veriyorsanız ve alışverişi de seviyorsanız, The LAnes bölgesini ziyaret etmeden dönmeyin. Modern görünüzü ile kıyafetten mücevhere her türlü ihtiyacınızı görebileceğiniz bu bölge sizi oldukça memnun ediyor.

Ülkenin denize açılan kıyısı olarak bilinen Brighton, sıcak sahilleriyle turistlerin uğrak yerlerinden.
Ülkenin denize açılan kıyısı olarak bilinen Brighton, sıcak sahilleriyle turistlerin uğrak yerlerinden.

Manchester

Mimari, kültür, sanat, spor ve tarih konusunda oldukça donanımlı olan Manchester’da görülecek birçok yer mevcut. İngiltere’nin en büyük katedrali olan Manchester Katedrali, görebileceğiniz ilk yerlerden biri. Büyüleyici gotik tarza sahip katedrali gezdikten sonra Bilim ve Sanat Müzesi’nde özellikle ulaşım ve enerji temalı eserleri görebilirsiniz. İnsanlık Tarihi Müzesi’nde işçi sınıfının tarihini anlatan koleksiyonları inceleyebilir, Manchester United Old Trafford Stadyumu’nun büyüleyici atmosferini hissedebilir, John Rynalds Kütüphanesi’ndeki kitaplar arasında kaybolabilirsiniz. İngiltere’nin ikinci büyük Çin Mahallesi de şehirde görebileceğiniz farklı yerlerden biri.

Oxford

Oxford, İngiltere’nin eğitim ve kültür şehri diyebiliriz. Birçok turistik yeri olan şehirde ilk olarak göreceğiniz yerlerden biri Christ Church… Görkemli mimarisi ve tarihi ile Harry Potter filmine konu olan bu yapı, Oxford’u Oxford yapan yerlerden. Dünyanın en eski kütüphanelerinden olan Bodleian Kütüphanesi’nin etkileyici havasında kitapların dünyasına dalabilir, gotik mimarisini inceleyebilirsiniz. 14. yüzyılda öğrencilerin eğitim gördüğü New College; gotik mimarisi, şapeli, dik vitrayları ile görmeniz gereken harika bir yapı. Eserleri ziyaretçilerine loş ışıkta sergileyen Doğa Tarihi Müzesi, dünyanın dört bir yanından getirilen hazine gibi bir galeri. Şehirde görmeniz gereken bu şahane galeride şahit olacağınız eserler ise sizi şaşırtacak: Tüylü pelerinler, totem dilekleri, kürk parkalar, sihirli takılar…

Ne yenir?

Bizdeki magnolyaya benzeyen tatlı taze çilekleri, harika kreması ve ufak gevrekleriyle muhteşem bir lezzet. İngiltere mutfağı denince çayı unutmak olmaz tabi.
Bizdeki magnolyaya benzeyen tatlı taze çilekleri, harika kreması ve ufak gevrekleriyle muhteşem bir lezzet. İngiltere mutfağı denince çayı unutmak olmaz tabi.

İngiltere farklı lezzetlerin buluştuğu bir mutfağa sahip. En ünlü yemekleri ise fish and chips, yani balık ve patates kızartması… Balık fileto ve patateslerin özel sosla kızartılmasıyla yapılıyor ve tartar sos ile servis ediliyor. İngiltere’nin en sevilen yemeklerinden biri de beef wellington. Sığır eti, özel ezme ve milföy hamuru ile yapılan bu harika yemeğin tadı damağınızda kalıyor. Ülkenin meşhur yemeklerinden olan Pazar Rostosu da deneyebileceğiniz yemeklerden. Kavrulmuş et, patates püresi, nane sosu ve Yorkshire pudingi ile hazırlanan yemek oldukça doyurucu. Tatlı konusunda da oldukça seçenek bulunan İngiltere’de Londra’nın meşhur lezzeti eton trifle, kesinlikle denemeniz gereken yiyeceklerden. Bizdeki magnolyaya benzeyen tatlı taze çilekleri, harika kreması ve ufak gevrekleriyle muhteşem bir lezzet. İngiltere mutfağı denince çayı unutmak olmaz tabi. Bizimkinden farklı olarak sütle servis edilen İngiliz çayı özellikle akşam 5 çayı olarak tüketiliyor.

Ne alınır?

İngiltere’de hediyelik eşya olarak alabileceğiniz birbirinden farklı eşya bulabilirsiniz. Bunlardan en meşhuru ‘Union Jack’ denilen İngiltere bayrağı figürünün bulunduğu birbirinden farklı ürün alabilirsiniz. Turistler tarafından en çok tercih edilenler de bu figürün yer aldığı eşyalar. Londra’nın çift katlı otobüsü ve simgelerinden LondonEye isimli dönme dolabının yer aldığı hediyelikler de oldukça revaçta. Modanın merkezlerinden sayılan İngiltere’den tasarım giysiler de alabilirsiniz. Ülkenin birçok yerinde kurulan pazarlardan ikinci el kitap ve plak bulabilirsiniz. Ayrıca ülkede bulunan sayısız müzede yer alan hediyelik dükkanlardan da kendinize ya da sevdiklerinizi hatıra eşya bulabilirsiniz.

Ülkenin ünlüsü

İngiltere denince birçok insanın aklına önce kasvetli ve yağmurlu havası geliyor. Zira ülkede yılın büyük bir bölümünde hava hep kapalı. İngilizler güneşe hasret diyebiliriz. Ülkenin en ünlüsü hiç şüphesiz geçtiğimiz zamanlarda ölümüyle İngilizleri yasa boğan Kraliçe Elizabeth. Kraliçe, 70 yıl görevde kalarak İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan monarkı oldu. Tabi ki dünyanın en iyi üniversitesi Oxford Üniversitesi’ni de unutmamak gerek. Oxford, eğitim konusunda oldukça donanımlı olan ve yoğun göç alan İngiltere'nin simgelerinden biri. Futbol sevdalıları için İngiltere denince akla ilk gelen şey Premier Lig oluyor. Futbolun en iyi ligi olarak kabul edilen Premier Lig’de her yıl en iyi takımlar kupa için yarışıyor. İngilizleri hatırlatan bir diğer şey ise meşhur lezzetlerinden İngiliz çayı. 5 çayı olarak adlandırılan bu çay İngilizler için oldukça önemli.

İngilizleri hatırlatan bir diğer şey meşhur lezzetlerinden İngiliz çayı.
İngilizleri hatırlatan bir diğer şey meşhur lezzetlerinden İngiliz çayı.

Ülkenin efsanesi

İngiltere’de birbirinden farklı o kadar çok efsane bulunuyor ki hatta bazılarını biliyorsunuz: Robin Hood, Kral Arthur, Jack ve Fasulye Sırığı… İngiliz efsanesi denince ilk akla gelen figürler devler, cadılar ve ejderhalar oluyor ancak bunların dışında kendine özgü bir hikayesi olan çok sayıda efsane mevcut. Onlardan biri Bahar Topuklu Jack… 19. Yüzyılda Londra yerlileri tarafından kulaktan kulağa anlatılan efsaneye göre, Bahar Topuklu Jack diye anılan bir yaratık varmış. Bu yaratığın çok yükseklere sıçrayabildiği, pençelerini kullanarak insanlara saldırabildiği ve ağzından ateş püskürtebildiğine inanılıyormuş. Doğa üstü güçlere sahip olduğu düşünülen bu figür, o dönemde birçok kişiye korku salmış.