İstanbul'a en yakın kaçış rotaları

“Şehrin kaosu”ndan kurtulup biraz nefes almak hepimizin hakkı.
“Şehrin kaosu”ndan kurtulup biraz nefes almak hepimizin hakkı.

Trafiğinden, kalabalığından, hızlı akışından ve tüm bunların ortaya çıkardığı “şehrin kaosu”ndan kurtulup biraz nefes almak hepimizin hakkı. Çünkü bazen gündelik hayatın hayhuyundan sıyrılıp şöyle sakin bir köşede kendimizi dinleyip sevdiklerimize vakit ayırmak gerek. Her ne kadar büyükşehirlerde zamanın akış hızı başımızı döndürüp bizi bizden etse de neyse ki hafta sonu tatili diye bir şey var. Yıllık izinlerini daha güneşli günlerde uzun tatiller yapmak için saklayanlar, ama yine de bir ara tatil bana çok iyi gelirdi diye hayıflananlar toplanın! Sizi hem ruhen hem bedenen tazeleyecek, keyifli bir hafta sonu kaçamağı yapabileceğiniz İstanbul’a en yakın kaçış rotalarını sizin için derledik.

Sapanca

Sapanca.
Sapanca.

Marmara bölgesinde yaşıyorsanız ve hâlâ Sapanca’yı görmediyseniz büyük kayıp. Sapanca gölünün mavisi ve gölü çevreleyen doğanın yeşiliyle Sapanca âdeta cennetten bir köşe. Çok geç kalmadan Sakarya’nın en huzurlu köşelerinden biri olan Sapanca mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler listenize ekleyin. Yazın serin kışın ılıman iklimi sayesinde her mevsim ziyaret edebileceğiniz Sapanca’da, kışın harika kar manzaralarının olduğu Sapanca gölü sahilinde yürüyebilir yazın ise yüzerek serinleyebilirsiniz. Sakarya İl Orman Parkı ve Kırkpınar ise yeşile doymak isteyenler için mükemmel lokasyonlar. Kiralayabileceğiniz bisiklet veya bulunan ATV araçları ile parkı turlayabilir, Kırkpınar’da serin suların üzerine kurulmuş masalarda Sapanca’ya özel lezzetleri tadabilirsiniz.

Kocaeli, Kartepe

Kocaeli, Kartepe.
Kocaeli, Kartepe.

Kartepe İstanbul’a bir saat uzaklıkta ve 1250 metrede kurulu 42 kilometrelik pist alanı ile Türkiye'nin sayılı kayak merkezlerinden. Âni planların insanıysanız bir anda “Haydi Kartepe’ye gidelim” diye karar almaktan hiç çekinmeyin. Zira zorluk derecelerine uygun pistlerin bulunduğu Kartepe’de kayak ekipmanları ve kızak kiralayabileceğiniz yerler de mevcut. Kartepe’ye gitmek için en uygun mevsim kış olarak düşünebilirsiniz fakat yazın da çok güzel. Kışın kayak yapabilme imkânının yanı sıra yazın Kartepe’de doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, binicilik, paintball, kuş gözlemciliği ve dağ bisikleti gibi pek çok aktiviteye katılabilirsiniz. Ayrıca Başdeğirmen mesire yeri ve Soğuksu piknik alanı da doğayla baş başa vakit geçirebilmek için ideal yerler.

İğneada

İğneada.
İğneada.

İğneada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı bir belde. Tertemiz sahili, sakin denizi ve el değmemiş doğasıyla İğneada, tam olarak şehirden kaçıp aradığınız huzuru bulabileceğiniz bir yer. İğneada’nın güzelliklerinden biri ise Longoz Ormanları. Istranca dağlarının Karadeniz’e bakan tarafındaki Longoz Ormanları yağışlı mevsimlerde tam olarak su altındayken yaz mevsiminde yer yer göllerle kaplıdır. Ormanların her iki hâlini de kesinlikle görmelisiniz. Pek çok endemik bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan ormanlarda yürüyüş yaparken yaban kedisi, su samuru veya kuğu çıkıp sizi kendine hayran bırakabilir. Ayrıca İğneada’ya varmışken koruma altındaki gölleri, muhteşem kumsalı ve 180 milyon yaşında olan Dupnisa mağarasını görmeden sakın dönmeyin.

Bursa, Uludağ

Bursa, Uludağ.
Bursa, Uludağ.

Kış turizmi denilince akla gelen ilk yerlerin başında gelir Uludağ. Marmara’nın hâmisi gibi gururla dikilir Bursa’nın yanı başında. Uludağ; yazın ormanlar, vadiler, tepeler ve patikalardan oluşan eşsiz doğasıyla kışın ise Türkiye’nin en büyük kayak merkezlerinden biri olmasıyla her mevsim ziyaretçilerini en iyi şekilde ağırlar. Uludağ’da Çobankaya mevkiinde yazları kamp yapabilir ve Bakacak seyir terasında Marmara manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Lüks otelleri ve dünya standartlarındaki tesisleriyle kış mevsiminde tam teşekküllü bir kayak merkezine dönüşen Uludağ, zorluk dereceleri en acemi kayakçıdan en profesyonel kayakçıya kadar herkese hitap ediyor. Siz de anılarınıza bu bembeyaz cennet köşesinde geçen keyifli bir kış tatili eklemek isterseniz Uludağ’a mutlaka yolunuzu düşürmelisiniz.

Yalova, Termal

Yalova, Termal.
Yalova, Termal.

Gezdik, gördük, yedik, eğlendik… Artık biraz sağlığımızı düşünmenin vakti geldi. Yaz tatillerinin verdiği dinginlik sonraları yerini yeniden yorgunluğa bırakırken tazelenmenizi sağlayacak en iyi adreslerden biri Yalova Termal. İstanbul'dan deniz yolu ile bir saatte Termal’e varabilirsiniz. Tarihte Pitiya olarak bilinen bölgede kurulu Termal, Türkiye’nin tek altın madalya sahibi olan en gelişmiş kaplıcaları içinde barındırıyor. Sağlıklı bir yaşam için gerekli tüm aktiviteleri bulabileceğiniz Termal’de, ayrıca Sudüşen Şelalesi civarında yapabileceğiz doğa yürüyüşleriyle muhteşem güzelliklere şahit olacaksınız. Termal’e yolunuz düşmüşken Atatürk Köşkü’nü görüp; tarihi hamamlar olan Kurşunlu, Valide ve Sultan hamamlarında şifalı suların keyfini sürmeyi ihmal etmeyin.