İstanbul’da kahve içilecek en iyi 5 mekan

Kahve, kökboyasıgiller familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.
Kahve, kökboyasıgiller familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.

Tom Standage, Altı Bardakta Dünya Tarihi adlı kitabında kahvenin modernliğin ve ilerlemenin simgesi olduğunu söyler çünkü kahve ayıltıcıdır, zihni diri tutar; kahvenin, kahvehanelerde entelektüel insanların toplanmasına, bilimsel ve sosyal kurumların kurulmasına zemin hazırladığını belirtir. Yüzyıllar önceki insanların kahveye atfettiği anlam günümüzde de baskın bir şekilde kendini korusa da kahve artık her şeyden önce bir rutin ve çoğumuz için bir tutku haline geldi.

Kahvenin çekirdeklerinden pişirme yöntemlerine; hatta kahvenin yetiştiği yerin yanında hangi meyvenin etkisi altında olduğuna kadar dikkat eden kahve tutkunları bilir ki yapılıştaki bir zaman hatası bile kahvenin kimliğini değiştirecektir. Aslında bu kadarını bilmenize de gerek yok: hayatında bir kere iyi kahve içmiş olan, içtiği her kahvede hep o dokuyu arar. Bu yazımız o iyi kahvenin peşinden gidenlere ve gitmek isteyenlere geliyor.

Federal Coffee Co., Beyoğlu Galata

Türkiye’de 3. nesil kahveciliğin öncülülerinden biri olan Federal Coffee, Galata Kulesi’nin hemen yanındaki Küçük Hendek Caddesi’nde yer alıyor. Buraya kahve içmek için geldiğinizi size hissettiren, kahve tonlarıyla döşenmiş çok şık bir ambiyansı var. Federal Coffee tohumundan sunumuna, kahvenin her aşamasına önem veren bir kahveci. Tadım analizleri yapılan ve uluslararası organik sertifikasına sahip çiftliklerden gelen çekirdekleri kendi fabrikalarında micro roasting yöntemiyle kavuruyor ve her zaman taze çekirdekleri sizlere sunuyor. Türkiye genelinde sekiz şubesi bulunan Federal Coffee’yi İstanbul’da Galata dışında Nişantaşı’nda da deneyimleyebilirsiniz.

Konum için: Federal Coffee Co.

Four Letter Word Coffee, Burgazada

Diğer şubesi Chicago’da bulunan Four Letter Word Coffee, 3. dalga kahve anlayışıyla Burgazada’nın şirin bir köşesinde kendi kahvelerini kavurup satıyor. Mekânın en çok sevilenleri arasında soğuk demleme (cold brew). Şehir hatları vapuruyla adaya vardıktan sonra sol tarafta kalan ve kısa sürede ulaşabileceğiniz kafe genellikle yaz aylarında hizmet veriyor.

instagram.com/4lwcoffee
instagram.com/4lwcoffee

Burgazada’nın sakin sokağında otururken mis gibi kahvelerinin yanında ekşi maya ile hazırladıkları sandviçlerini tadabilir veya ada sokaklarında dolaşırken kahve içmek isterseniz siparişinizi bu şekilde de verebilirsiniz. Kafeye kadar gitmişken hemen ilerisindeki Sait Faik Abasıyanık Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Konum için: Four Letter Word Coffee

Mandabatmaz, Beyoğlu İstiklâl Caddesi

1967’den beri İstiklâl Caddesi’nde hizmet veren Mandabatmaz, İstiklâl’i İstiklâl yapan en önemli değerlerden biri. Henüz Beyoğlu şimdiki kadar hareketlenmemişken kapının önüne birkaç tabure ve masa koyarak başladığı lezzet serüveni kimliğini kaybetmeden bugüne kadar gelmiş. Türk kahvesini bakır cezvede ağır ağır pişirir ve daha önce hiç kahve içmemişçesine damağınızda nefis bir tat bırakır. Beyoğlu’nun mihenk taşlarından olan bu mekân İstiklâl Caddesi’nden ulaşabileceğiniz küçücük bir sokaktaki tabureleriyle milyonlara hizmet veriyor. Bu geleneksel lezzeti ve kıvamı tarihindeki şu sözle aktaralım: “Burada pişen kahve öyle bir efsunlu kahve ki, öyle yoğun bir köpüğü var ki, üzerinde Mandabatmaz!”

Konum için: Mandabatmaz

Petra Roasting Co., Bebek

Organik, yeni nesil ve kaliteli kahve çekirdekleri deyince akla gelen ilk isim Petra Coffee. Bebek şubesi ise yeşillikler içinde ve deniz kenarındaki konumuyla kahve deneyimini üst noktalara taşıyor. Kendisini kafe değil “kahve laboratuvarı” olarak tanımlayan Petra’nın dillere destan kahvelerinin arasında Acme ve Etiyopya Hunkute yer alıyor. Petra’nın leziz kahvelerinin yanında yemekleri de çok seviliyor.

instagram.com/petracoffee
instagram.com/petracoffee

İstanbul’da toplam altı şubesi bulunan kafenin bu diğer lokasyonlarına da uğrayabilirsiniz: Gayrettepe, Nişantaşı Topağacı, Kanyon (To-go servis), Maslak Deli, Kolektif House Levent.

Konum için: Petra Roasting Co.

Coffee Manifesto, Kadıköy

3. dalga kahvenin Türkiye’de en başarılı temsilcilerinden ve nitelikli taze kahvenin adresi Coffee Manifesto’nun en ünlü şubesi Moda’da alıyor ancak Kadıköy’de toplam beş şubesi bulunuyor. Sipariş verirken karar veremezseniz veya pek bilgi sahibi değilseniz, uzman barıştalar hemen yardımınıza koşuyor, kahve çekirdekleri ve pişirme yöntemleri hakkında detaylı bilgilerle aydınlatarak sizi sevdiğiniz kahveye ulaştıracak o yoldan götürüyor. Zaten mottoları da bu anlayışa dayanıyor: “ask stupid questions”. Ayrıca, kahve hakkındaki bilginizi daha ileri götürmek isterseniz de kahve atölyelerine katılabilir veya barista eğitimi alabilirsiniz.

Konum için: Coffee Manifesto