İstanbul'da küçük bir mola

Kabakoz sahili.
Kabakoz sahili.

Şile’den Ağva’ya doğru uzanan sahil yolu üzerinde, yeşillikler içinde sakin ve huzurlu Kabakoz köyü, İstanbul'un karmaşasından kurtulmak için tam bir biçilmiş kaftan...

Karakoz nerede?

Şile’ye 7-8 kilometre uzaklıkta Karadeniz sahillerinde doğanın hissedilebildiği sakin ve tertemiz bir köy Kabakoz.

Kabakoz’un asıl köy kısmı yukarılarda ve karanın iki kilometre kadar içinde yer almakla birlikte köyün tatilcilere hitap eden asıl yeri sahilde yer alan uzun ve geniş kumsalı ve tertemiz denizi. Köyün yukarı ve iç kısımlarında düzenli tertipli villalar, yöresel evler ve bahçeler hâkim. Dar bir yoldan ilerledikçe açık sarı bir kumla kaplı yaklaşık 500 metre uzunluğunda bir sahil plajına iniliyor. İlçe merkezine çok yakın olmasına karşın Kabakoz, dağlık bir alanda, gözlerden ırak kaldığı için doğasını büyük ölçüde korumayı hâlâ sürdürüyor. Muhteşem kumsalından dolayı özellikle İstanbul’dan gelenlerin hafta sonu doldurduğu köyün nüfusu 500 civarında. Köyün tatilcilere hitap eden sahil kısmı daha çorak da olsa kumsalın bitişiğinde sazlıklarla kaplı dere ayrı bir güzellik katıyor.

Daha çok hafta sonu ya da günü birlik yüzmeye gelen İstanbulluların ziyaret ettiği Kabakoz sahili, küçük ahşap evler ve bungalov tarzı odaların yoğunlukta olduğu birkaç pansiyon ve moteli barındırıyor. Yine küçük ahşap odaların kiralandığı bir de kamp alanı mevcut. Arazinin dar olması ve plajın ancak 1 kilometre uzunluğunda olması nedeniyle köyün yazlık nüfusu da 2 bin 500’ü geçmiyor.

Mevcut kısıtlı potansiyeliyle Kabakoz özellikle yazın hafta içinde hem yüzmek hem doğa içinde gezintiler yapmak hem de huzurlu sakin bir şekilde dinlenmek için ideal bir nokta. Meydanında 7-8 asırlık bir çınarın koruma altına alındığı köy, yerel evlerinin derli toplu haliyle görülmeye değer. Şehir ve kalabalıktan uzak, mütevazı ve sakin bir deniz tatili isteyenler için uygun bir atmosfer sunan Kabakoz, birkaç gün kafa dinlemek için ideal bir yer olsa da, son olarak bu Mayıs ayında ziyaret ettiğimizde sahilin birkaç yüz metre berisinde köyün üzerinden geçen köprü yolu bağlantısı inşaatı ve Melen Suyu projesinin geçtiği yer olarak şu sıralar eski sükûnetinden biraz uzak. Ancak bu durum, daha çok yüzmeye ve konaklamaya gelen tatilcileri etkileyecek kadar yakında değil.