İstanbul’da ücretsiz yapabileceğin 5 aktivite

İstanbul’da ücretsiz yapabileceğin 5 aktivite.
İstanbul’da ücretsiz yapabileceğin 5 aktivite.

Taşı toprağı altın olan ülkemizin incisi İstanbul… Yalnızca bize değil tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bu köklü şehir, hazinelerle dolu. Tarihi yerleri mi dersiniz, boğaz güzelliği mi dersiniz, adaları mı dersiniz… Tabi İstanbul gibi bir metropolü gezmek denince herkesin aklına harcayacağı parayı hesaplamak geliyor. Ancak İstanbul’da gezmek için ille de paraya ihtiyacınız yok. Çünkü kentte ücretsiz yapılabilecek birçok aktivite bulunuyor. Hafta sonu güneşli bir günde İstanbul’un tadını uyguna çıkarmak için İstanbul’da ücretsiz yapabileceğin 5 aktivite yazımız sana ışık olsun!

Tarihi yarımada sizi bekliyor

Tarihi yarımada.
Tarihi yarımada.

İstanbul ve gezmek kelimeleri yan yana geldiğinde onları tarihi yarımada takip ediyor. Tarihi ve kültürel esintileriyle yarımada, size gezebileceğiniz birçok yer vaadediyor. Onlardan ilki Sirkeci Garı… Geçmişte birçok ayrılığa ve kavuşmaya şahit olan Sirkeci Garı, günümüzde demiryolu müzesi olarak hizmet veriyor. Ücretsiz gezebileceğiniz gar, geçmişten günümüze 300 farklı esere ev sahipliği yapıyor. Güneşli bir Cumartesi gününde gezebileceğiniz harika bir mekan.

Bölgenin bir diğer gezilecek yerleri ise han ve hamamları… Özellikle çarşı olarak hizmet veren Kürkçü Han, kesinlikle görmeniz gereken yapılar arasında. Han, 15. yüzyıldan kalan bir yapı olarak çokça ziyaret ediliyor. Yine çarşı kısmında bulunan Tahtakale Hamamı da görülmeye değer. Osmanlı’nın en büyük hamamlarından biri olan Tahtakale Hamamı, esnafın dinlenebilmesi için Mimar Sinan’a özel olarak yaptırılmış. Şimdilerde ise çarşı olarak hizmet veriyor. Tahtakale tarafındaki bu noktaları gezdikten sonra Eminönü’ne doğru inebilirsiniz. Burada deniz havası almak size iyi gelecek. Eminönü’ne inmişken İstanbul’da ücretsiz gezilecek yerler arasında olan Mısır Çarşısı’na uğramayı unutmayın.

Ücretsiz müzelerin tadını çıkarın

İstanbul denince müzeleri unutmamak gerek. Müzelerin birçoğu ücretli olsa da bazılarına ücretsiz gidebileceğiniz günler oluyor. Onlardan biri İstanbul Modern Müzesi… Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, uluslararası olarak da önemli bir üne sahip. Bu eşsiz yer, her perşembe herkese 11.00-17.00 saatleri arasında, salı günleri ise 18-25 yaş arası gençlere 14.00-17.00 saatlerinde ücretsiz olarak açılıyor. Ücretsiz gezebileceğiniz bir diğer müze ise Pera müzesi. Müze uluslararası sanatçılara da ev sahipliği yapıyor. Pera Müzesi, Cuma günleri saat 18.00 – 22.00 saatleri arasında herkese, Çarşamba günleri ise tüm öğrencilere ücretsiz.

İstanbul Modern Müzesi.
İstanbul Modern Müzesi.

Hafta sonu hem deniz havası almak hem de kültürel bir gezi yapmak isterseniz sizi Adalar’a davet ediyoruz. Zira buralarda da ücretsiz müzeler bulunuyor. Burgazada’da bulunan ünlü yazar Sait Faik Abasıyanık’ın evi, 1959’dan bu yana müze olarak hizmet veriyor. Çarşamba ve Cumartesi arasında hizmet veren ev, İstanbul’da ücretsiz gezilecek müzelerden… Burada, Türk edebiyatının dev ismine ait eşyalar, fotoğraflar ve evraklar görülebilir. Heybeliada’da ise bir başka yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar’a ait bir müze daha var. Burada da yine yazarın eşyalarından oluşan bir seçki eşsiz manzara eşliğinde sunuluyor.

Kütüphanelerde kitapların büyüsüne kapılın

Beyazıt Devlet Kütüphanesi.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi.

Biraz kafa dinlemek, kendinizle baş başa kalmak isterseniz şehrin en sakin ve naif yerleri olan kütüphaneler sizin için bir sığınak olacak. İstanbul’un kıymetlileri olan bu kütüphaneler sizleri kitaplarla sohbete davet ediyor. Taksim’de belediyeye ait bir kütüphane olan Atatürk Kitaplığı, sabah ve akşam hizmet veriyor. Sıcak atmosferiyle birçok öğrenciye ve kitap kurdunu ağırlıyor. Bazen çorba ve çay ikram edilen kütüphane, yeni tarih arşivi, makaleler, yabancı kaynaklar gibi donanımlı eserleriyle araştırmalarınıza da kaynaklık ediyor. 1884’ten bu yana hizmette olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi ise Tarihi Sahaflar Çarşısı yakınında yer alıyor. Haftanın her günü 24 saat açık olan kütüphane, yıllara meydan okuyan mimarisi, özel arşivi ve zengin kaynaklarıyla öğrencilerden, akademisyenlere kadar birçok meslek sahibine ev sahipliği yapıyor. Siz de sakin bir gün geçirmek isterseniz, binlerce kitap arasında kaybolacağınız, eserlerle hoş sohbetlere dalacağını bu kütüphanelere gidebilirsiniz.

Camileri ziyaret edin

İstanbul’un dört bir yanını çevreleyen camiler, şehrin en güzel miraslarından. Mimarisi ve eşsiz yapısıyla her biri ayrı bir tarihe sahip camiler, ücretsiz görebileceğiniz yerler arasında.

Fatih’te bulunan Sultanahmet Camii, bu camilerden biri. 17. yüzyılın en önemli eserlerinden biri olan cami, iç ve dış mimari güzelliği ile İstanbul siluetinin vazgeçilmez bir parçası. İslam dünyasının önemli bir eseri olan Sultanahmet Camii, kudretli yapısı ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

Çoğumuzun Ortaköy Camisi olarak bildiği Büyük Mecidiye Camii, Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde, sahilin dibinde yer alıyor. Boğazın eşsiz manzarasının eşlik ettiği cami neo barok tarzı mimarisiyle görenleri büyülüyor. Mistik havasıyla boğaza görsel şölen katan cami, hafta sonu gezebileceğiniz ya da ibadete gelebileceğiniz harika duraklardan biri. Dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilen

Ayasofya Cami.
Ayasofya Cami.

Ayasofya Camii’ni unutmamak gerek tabi. Aslında Bizans İmparatorluğu tarafından 537 yılında inşası tamamlanan yapı katedral olarak yapılmış. Ancak İstanbul fethinin ardından cami olarak hizmet vermiş. 1935’te müzeye çevrilen Ayasofya, 2020 yılında tekrar camiye çevrildi. Yaşananlardan da anlaşılacağı üzere 1500 yıllık tarihi ile birden fazla uygarlık için önemli olan bu cami hem mimari özellikleri hem mistik atmosferi hem de ibadethaneleriyle sizlere tarifsiz duygular yaşatacak.

Bunların yanı sıra İstanbul’da ücretsiz ziyaret edebileceğiniz Eyüp Sultan Camii, Valide Sultan Camii, Süleymaniye Camii gibi birbirinden güzel birçok cami var.

Fotoğraf makinasıyla İstanbul’u ölümsüzleştirin

İstanbul’un her yeri ayrı bir güzellikte ayrı bir muhteşemliğe sahip. Bol gezmeli ve İstanbul’un havasını içinize çekmek isterseniz yapılacak en güzel ücretsiz aktivitelerden biri dışarı çıkıp istediğiniz bir yeri karış karış gezmek, o anları ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekmek. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey fotoğraf makinası ya da telefon. İlk duraklarınızdan biri Balat olabilir. Dar ince sokakları, Arnavut kaldırımları, rengarenk binalarıyla eşsiz fotoğraf karelerine sahip olabileceğiniz bu semt sizi bambaşka diyarlara götürecek. Dizi ve filmlerin vazgeçilmez yerlerinden olan Kuzguncuk da harika yerlerden biri. Balıkçı kasabasını andıran dokusuyla fotoğraf merakı olanlar için oldukça özel bir yer. Sahili, Çınaraltı Kahvesi, Can Yücel’in evi ve butik mekanlarıyla insana huzur veren Kuzguncuk’u fotoğraflamak her mevsimde ayrı güzel. Deniz sevdalısıysanız, sadece Kuzguncuk’la kalmayıp sahil boyu yürüyerek Çengelköy’ü de keyiflice fotoğraflayabilirsin. Fotoğraflanabilecek en güzel yerlerden biri de hiç kuşkusuz İstanbul Boğazı… Bunun için beşiktaşa inebilir, sahil boyunca yürüyerek Ortaköy’e geçebilirsiniz. Burada hem harika boğaz manzaraları yakalayabilir hem de Ortaköy Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. Hele bir de yanınıza termosta kahve aldınız mı, geziniz tadından yenmez.