İstanbul’da yürüyüş ve koşu yapılacak en güzel yerler

Yürümek, hem fiziksel hem de ruhsal olarak bizi kendimize getirir.
Yürümek, hem fiziksel hem de ruhsal olarak bizi kendimize getirir.

İş, okul, yapılacaklar listesi, gürültü, trafik, stres, beton yığınları ve şehir hayatının daha nice gri alanlarından sıyrılmak için yapılabilecek en iyi eylemlerden birisi yürümektir. İster spor olarak yürüyün, ister düşüncelerinize dalmak, kendinizle baş başa kalmak için veya isterseniz sebepsiz yere… Yürümek, hem fiziksel hem de ruhsal olarak bizi kendimize getirir. Ancak bunu yapabilmek büyük şehirlerde yaşayanlar için çoğu zaman bir lüks. İstanbullular içinse yürüyüş veya koşu alanı bulmak da mesai isteyen bir eyleme dönüşüyor.

Biz de bu yazımızda, hayatın peşinden koşmaya ara verip sağlığı için koşanlar ve yürümek için yürümek isteyenlere, şehrin içinde şehirden kaçabileceği mis kokan yeşil alanları tanıtacağız. Yürümek, koşmak ve farklı aktiviteleri daha da güzelleştirmek için İstanbul’un en güzel yürüyüş ve koşu yapılacak yerleri sizi bekliyor.

Validebağ Korusu, Üsküdar

Validebağ Korusu ya da Adile Sultan Korusu, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunuyor. İstanbul’un Anadolu yakasında, Karacaahmet mezarlığından sonra gelen en büyük yeşil alanıdır. Kalabalık şehrin içinden, koruya girdiğiniz anda zamanın farklı aktığını hissedebileceğiniz, onlarca çeşit ağacı bir arada görüp koklayacağınız, yüzlerce hayvan çeşidini görebileceğiniz yerdir Validebağ Korusu. Doğal faunası korunan ender korulardan birisidir. Koruda doğal güzelliklerin yanı sıra, şu anda öğretmen evi, kültür evi ve huzur evi olarak hizmet veren, 1853’te Sultan Abdülaziz tarafından küçük kız kardeşi Adile Sultan için yaptırılmış Adile Sultan Kasrı gibi eserler bulunuyor. Adile Sultan Kasrı, Hababam Sınıfı’nın çekildiği yer olduğu için sinema tarihimiz için de büyük öneme sahip.

Şehrin temposundan sıkıldıysanız ve doğayla baş başa kalmak istiyorsanız, şehrin içinde bir cennet vaadi olan bu koruya mutlaka uğramalısınız. İster tek başınıza ister ailenizle gelip keyifli vakit geçirebileceğiniz Validebağ Korusu, yaklaşık 354 bin m² büyüklüğünde oldukça geniş bir alana sahiptir. Bu koruda rahat rahat bisikletinizi sürebilir, koşu ve yürüyüş yapabilir yorulduğunuzda bir ağacın gölgesine uzanıp kitabınızı okuyabilirsiniz. Ayrıca korunun içinde oturmak için çok şirin çay bahçeleri de bulunuyor. Şehrin ortasında yeşilliği ve doğasıyla insanı büyüleyen bu yere uğramadan geçmeyin.

Belgrad Ormanı.
Belgrad Ormanı.

Belgrad Ormanı, Sarıyer

İstanbul Avrupa Yakası’nın kuzeyinde, Sarıyer ilçesinde yer alan Belgrad Ormanı, 5.442 hektarlık bir alana ve yaklaşık 6,5 km parkura sahip. “İstanbul’un ciğeri” olarak anılan bu ormanın tarihi pek eski. Belgrad Ormanı adını, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1521 yılında Sırbistan seferinden dönüşünde yeni köylerin kurulması ve bölgenin canlanması için getirdiği ve buraya yerleştirdiği Belgradlılardan alıyor. Ormana, Bahçeköy adındaki ana kapıdan giriş yapıldığında yol ikiye ayrılıyor; sağ tarafında su ihtiyacını karşılamak için Bizans ve Osmanlı zamanında inşa edilmiş su bentleri bölgesi, sol tarafında ise Neşet Suyu Yürüyüş Yolu, geyik üretim tesisleri, meşhur üçgen ev ve Yeni Derya Kafe bulunuyor. Bentler Mevkii’ne doğru sağ taraftan gittiğinizde, Mimar Sinan’ın eseri olan Kırkçeşme Tesisleri hem mühendislik hem de bir tarih harikası olarak mutlaka görülmeli ve incelenmelidir. Yürüyüş veya koşudan önce biraz tarihi incelediysek artık sol taraftan, şimdi Neşet Yürüyüş Yolu’na devam edebiliriz. Yolun başındaki büfeden suyunuzu temin edebileceğiniz parkur, kiremit taşlarıyla döşenmiş ve iki yanınızı yemyeşil ağaçlarla sarmalayan nefis bir atmosfere sahip. Özellikle koşu için çok uygun bir zemin ve uzun bir mesafe imkanı bulabileceğiniz alanda ayrıca trekking ve dağ bisikleti yapma imkanları da var. Parkurun sonuna doğru harika bir manzaraya sahip bir gölet karşılıyor sizi. Yorulduğunuzda; mesire, tabiat parkı alanlarında veya kafede soluk alabilirsiniz. Her gün 24 saat açık olan Belgrad Ormanına giriş ücretsiz.

Polonezköy Tabiat Parkı, Beykoz

İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul'un en büyük ve ilk resmi tabiat parkıdır, 5 kilometre uzunluğundaki parkurdan oluşmaktadır. Burada kuş ve doğa sesleri eşliğinde huzurla yürüyüş yapabilir, koşabilir veya bisiklet sürebilirsiniz. Parkta mangal ve piknik yapmak yasak ancak parkın içinde karnınızı doyurup bir şeyler içebileceğiniz işletmeler mevcut. Eğer buranın tadına bir günde varamam diyorsanız da, otel ve pansiyonlarda konaklayabilirsiniz; doğanın verdiği huzurla uyumak isteyenler de çadırlı kamp olanağından faydalanabilirler. İstanbul grisinden uzaklaşıp taze bir nefes almak isteyenler için Polonezköy Tabiat Parkı müthiş bir seçenek. Sizleri huzur dolu ortamıyla, doğal güzellikleriyle hayran bırakacak Polonezköy Tabiat Parkı’nda, birçok yabani hayvan ve bitki çeşitliliğini görmeye hazır olun; geyik, sincap, baykuş, keklik, ıhlamur, karaçam, karaağaç ve daha niceleri sizleri bekliyor.

Bebek Sahili, Beşiktaş

Arnavutköy’den Rumeli Hisarı’na kadar uzanan, Avrupa yakasının nâzendesi, Boğaz’ın güzel komşusu Bebek Sahili, bir yanında tarihi yalıları diğer yanında deniziyle yürüyüş ve koşu için tercih edilecek en güzel yerlerden birisi. Sahilde her daim yürüyüş yapan, kulaklıklarını takıp koşan, balık tutan, bankta oturup öylece uzaklara bakan birilerini görürsünüz ancak Bebek Sahili hiçbir zaman çok kalabalık olmaz. O, herkes için huzurlu bir alanı barındırır kendisinde. Sahil boyunca yer alan kafe ve restoranlar, denizde karşı yeme içme ihtiyacınız için de her daim sizi bekler.

Bebek Sahili.
Bebek Sahili.

Denizden gelen esintiler eski ve dar sokaklar eski İstanbul kokuyor. Bebek sahilinde bir Pazar yürüyüşü koşusu ve sporu için muhteşem bir alternatif. İsterseniz dondurmanızı waffelınızı çayınızı alıp Rumeli Hisarı’na kadar yürüyerek keyif yapabilirsiniz. Sahile karşı kahvesini yudumlamak isteyenler içinde sahile sıfır Starbucks bulunmaktadır. Sahilde bisiklet sürerek sahil havası almak isteyenler için bisiklet yolu da mevcuttur.

Aydos Ormanı, Kartal

Aydos ormanı İstanbul’da beton yığınlarının ve şehir ışıklarının arasında kalmış bizler için en çok nefes aldıran ormanlarından bir tanesidir. Aydos ormanı Kartal Pendik ve Sultanbeyli ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan İstanbul'un saklı güzelliğidir. Sizler de şehrin yoğun temposundan yorulmuşsanız. Gürültüsüz ve huzurlu bir gün yaşamak istiyorsanız Aydos ormanına bir uğramalısınız.

Aydos Ormanı.
Aydos Ormanı.

Bu ormanda birçok aktivite yapabilirsiniz. İsterseniz temiz havanın kuş ve yaprak sesinin verdiği huzurla yürüyüş parkurunda yürüyüşler yapabilir veya göletin etrafında piknik yapabilir veyahut çayınızı kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ormana gelmişken Aydos tepesi ve Aydos gölünü de mutlaka görmelisiniz. Aydos tepesi ismini yunanca "aetos" yani "kartal" kelimesinden gelir. Tepenin bağlı olduğu ilçenin adı da kartaldır. Aydos tepesi 537 metre yüksekliğiyle İstanbul'un en yüksek noktasıdır. Bu tepe İstanbul'u size ayaklarınızın altındaymışçasına tepeden gösterir. Gerek manzarasıyla gerek gerek doğal güzellikleriyle görülmeye değer bir yer.

Emirgan Korusu, Sarıyer

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan Emirgan Korusu, İstanbul'un en renkli korusudur. Kültleşmiş Türk filmi Tosun Paşa’ya da mekân olan bu güzel koru içerisinde Osmanlı'dan kalma, Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk olmak üzere 3 adet köşk bulunmaktadır. Rengarenk laleleriyle nam salmış koruda, 2006’dan beri her nisan ayında Lale Festivali düzenlenmektedir. Lale Festivali zamanında buraya gelirseniz, Sarı Köşk’te kahvaltı ve çay eşliğinde baharın tadını çıkarabilirsiniz.

Emirgan Korusu her rengin mevcut bulunduğu bir cennet bahçesi; sarılar, kırmızılar, beyazlar mı görmek istersiniz, yoksa pembeler, morlar mı? Hepsi var burada. Siz de şehrin yorgunluğunu spor yaparak atmak istiyorsanız, özellikle bahar ayında lalelerin de açması ile birlikte mükemmel bir mekân haline gelen bu koruya uğramalısınız.

Emirgan Korusu.
Emirgan Korusu.

Yıldız Parkı, Beşiktaş

Yıldız Parkı, hem tarihi hem de güzelliğiyle kimlik kazanan bir yer. Lale Devri zamanında, sadece hanedan üyelerinin kullanımına açık bir şekilde, eğlence yeri olarak kullanılıyormuş. Sultan Abdülaziz ise parkın içine Malta Köşkü’nü ve Çadır Köşkü inşa ettirmiş. Şu an bu iki köşk belediye tarafından işletilmekte ve spor sonrası uygun fiyatlara çay içmek, kahvaltı yapmak ve yemek yemek için uğrayabilirsiniz. Bu harika köşklerin dışında Şale Köşkü, Kuğulu Fıskiye ve II. Abdülhamid zamanında çini ihtiyacını karşılamak için kurulmuş olan Yıldız Çini Fabrika-Müzesi de Yıldız Parkı’nın içinde yer alıyor. Park denildiğine bakmayın, burası aslında yaklaşık 287.000 m² alana yayılmış bir koru. Giriş ve çıkış için iki ayrı kapı kullanılıyor, bunlardan Palanga Caddesi diğeri ise Çalanga Caddesi üzerinde. Parkın dış kesiminde iki adet suni göl, sanki şehrin dışındaymış izlenimi veriyor. Şehrin göbeğinde, merkezi konumda yer alan Yıldız Parkı, İstanbul’dan uzaklaşmadan yeşiller içinde yürüyüş ve koşu yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi.

Yıldız Parkı.
Yıldız Parkı.

Caddebostan Sahili, Kadıköy

Anadolu yakasının merkezi konumuyla en sevilen yürüyüş ve koşu parkuru diyebiliriz Caddebostan Sahili için. Adalar manzarası, yeşilliği ve temiz havası şehrin içinde bir nimet. Özellikle hafta sonu çok dört bir yandan insanlar yanına içeceğini ve yiyeceğini alarak buraya akın ediyor, kimi sandalyesini açıyor kimi de bir örtü sererek parkurun hemen yanındaki yeşil alanlarda piknik yapma ve soluklanma imkânı buluyor. Sahilde yürüyüş, koşu ve bisiklet için özel alan rotaları mevcut, böylelikle sahil boyu özgürce sporunuzu yapabilirsiniz. Daha sakin bir zamanını yakalamak istiyorum diyorsanız hafta içi sabah saatlerini tercih etmelisiniz. Sabah günün ilk ışıklarında, denizin sakinliğiyle huzur bularak sporunuzu yapabilir; akşam yürüyüşünüzdeyse günün telaşını güneşin batışıyla uğurlayabilirsiniz.