İstanbul’un Sessiz Kitabeleri

İstanbul’un Sessiz Kitabeleri / Rüknü Özkök Türkiye İş Bankası Yayınları / 256 sayfa
İstanbul’un Sessiz Kitabeleri / Rüknü Özkök Türkiye İş Bankası Yayınları / 256 sayfa

Hayat çok hızlı. Zaman çok dar. Kimimiz iş seyahatindekimimiz gezme yolunda. Kimimiz ise sevdiklerine bir an öncekavuşmak için telaş içinde yollarda. Bütün bu koşuşturmacalararasında bir kitapçıya uğrayıp okuyacak bir şeyler seçmekoldukça zor değil mi? Endişeye mahal yok. Şimdi arkanıza yaslanın. Çünkübiz sizin için kitapçıların raflarını eledik, bu ay okunacak kitapları seçtik.

TARIHI ESER MERAKLILARI IÇIN

İstanbul’un Sessiz Kitabeleri / Rüknü Özkök Türkiye İş Bankası Yayınları / 256 sayfa

İstanbul’daki tarihi eserleri yakından tanımak, öğrenmek için İstanbul sokaklarını dolaşan, çeşmelerdeki, sebillerdeki, camilerdeki, türbelerdeki kitabeleri araştıran tarihçi Rüknü Özkök’ün yayıma hazırladığı eser, Suriçi İstanbul’daki altmışı aşkın anıtın kitabelerini günümüz yazısı ve günümüz diliyle okuyucuya sunarken, anıtların tarihlerine ve öykülerine dair bilgiler de aktararak kitabeleri anlaşılır kılıyor.

  • GALIBA HIÇBIR RÜYA GÖRÜLDÜĞÜ GIBI DEĞIL…
  • Bullet Park / John Cheever Can Yayınları /216 sayfa
  • Başta Raymond Carver olmak üzere kendisinden sonra gelen birçok Amerikan yazarını etkileyen Pulitzer ödüllü yazar John Cheever’in romanı Bullet Park ‘ta Amerikan rüyasının trajikomikliğini ifşa ediyor. Kitabın hikayesi, banliyö treniyle şehirdeki işine gidip gelen, ailesine sonsuzca bağlı bir adam olan Nailles’ın hayatının bir gün oğlu Tony’nin “üzgün” olduğu için yataktan çıkmayı reddetmesiyle altüst olmasıyla başlıyor. Bu olaydan kısa bir süre önce mahalleye taşınan, Nailles’in komşusu Hammer ise, evlilik dışı doğmuş, kendi deyimiyle “efkâr”dan mustarip bir deli! Üstelik, daha önce dünyayı gezmiş, aradığını bulamamış ve içindeki huzursuzluğu dindirebilmenin tek çeresinin banliyöde birini öldürmek olduğuna karar vermis bir deli!

OĞUZ HIKAYESI DEVAM EDIYOR!

Korkut Ata Ne Söyledi / Aykut Ertuğrul İz Yayınları / 152 sayfa

Dünyadaki bütün kadim metinlerin hikayeleştirme yöntemini kullanması günümüz hikaye anlatıcılarına da yol göstermeye devam ediyor. Çünkü yüzyıllar boyunca zamanın sınavından geçmiş, Bin Bir Gece Masalları’nı, Hazreti Ali Cenkleri’ni, Gazavatnameleri, Battalnameleri, Hamzanameleri, Nasreddin Hoca Hikâyeleri’ni ve elbette Dede Korkut Hikâyeleri’ni görmeden; bu anlatıların neyi nasıl yaptığını, nasıl bu kadar uzun süre hayatta kalabildiğini anlamadan kendini, yaşanan alemi hatta zamanın ruhunu dahi anlayabilmek, yeniden hikâye anlatmaya devam edebilmek mümkün değil. Öykücü Aykut Ertuğrul ve Güray Süngü de, bu düşünceden yola çıkarak hazırladıkları “Korkut Ata Ne Söyledi” kitabında, kendi kuşaklarının hikaye anlatıcılarını Dede Korkut Hikayeleri’yle yeniden buluşturuyor.

  • MODERN SEYYAHTAN ŞAHANE BIR ROTA
  • Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri Mehmet Genç / Ephesus Yayınları / 400 sayfa
  • Dünyayı köşe bucak gezen, maceralarını sosyal medyada yüz binlerce insanla paylaşan ve kısa zamanda bir fenomen haline dönüşen Mehmet Genç, birbirinden ilginç, hüzünlü, komik ve yer yer gerilimli seyahat anılarını bu kitapta topladı. Macerayı, seyahat etmeyi seven, yola çıkmaya özenen fakat hangi yolları kullanacağına bir türlü karar veremeyenler için tecrübelisinden şahane bir rota bu kitapta.

ÇOCUKLAR OYNASIN!

Oyun Takvimi / Şermin Çakracı Elma Yayınevi / 28 sayfa

Bu takvimde, aileler ve çocukları için bütün bir yıla yayılmış küçük ama mutlu anlar bulunuyor. Takvimde yer alan ve anne-babaların çocuklarıyla oynayabileceği oyunların yanı sıra, yapılan puanlama ile birlikte en çok keyif alınan oyunların da ortaya çıkması sağlanıyor. Ailelerin sıkça cevabını düşündüğü, “Çocuğumla birlikte nasıl keyifli vakit geçirebilirim?” sorusuna kolaylıkla cevap bulunsun diye…

  • HER ERGEN ANNE-BABASINA LAZIM
  • Ergen Kullanma Kılavuzu /Michel Delegrave Yapı Kredi Yayınları / 136 sayfa
  • Bu takvimde, aileler ve çocukları için bütün bir yıla yayılmış küçük ama mutlu anlar bulunuyor. Takvimde yer alan ve anne-babaların çocuklarıyla oynayabileceği oyunların yanı sıra, yapılan puanlama ile birlikte en çok keyif alınan oyunların da ortaya çıkması sağlanıyor. Ailelerin sıkça cevabını düşündüğü, “Çocuğumla birlikte nasıl keyifli vakit geçirebilirim?” sorusuna kolaylıkla cevap bulunsun diye…

ŞIIRSIZ OLMAZ!

“Görmeden Ölmek” / İbrahim Tenekeci Profil Yayınları / 80 sayfa

Şair İbrahim Tenekeci’nin 7. Şiir kitabı “Görmeden Ölmek” bugünlerde 2. Baskısını çoktan yaptı bile. Tenekeci, şiirseverlerin şiirlerini okumadan ölmemesi gereken şairlerden.

  • BAŞUCUNDA BULUNSUN!
  • Saatleri Ayarlama Enstitüsü / Ahmet Hamdi Tanpınar Dergah Yayınları / 400 sayfa
  • Şiirlerinin yanı sıra, Türk edebiyatı okuyucuları tarafından Huzur romanıyla anılan Tanpınar bu eserinde, insanın Doğu ve Batı kültürleri arasındaki bocalamasını saat-zaman-insan ilişkileri ile ele alıyor. Almanca bilenler ise, Türk Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) projesi kapsamında Almanya’da Carl Hanser Verlag yayınevince “Das Uhrensell-İnstitut” adıyla yayımlanan kitabı temin ederek okuyabilir.