İsviçre’yi keşfedeceğiniz en iyi 5 tren yolculuğu

Yolculuk boyunca panoramik camlarınızdan size doğanın harika manzaraları, şirin kasabalar, vadiler, kartpostal güzellikleri size eşlik ediyor.
Yolculuk boyunca panoramik camlarınızdan size doğanın harika manzaraları, şirin kasabalar, vadiler, kartpostal güzellikleri size eşlik ediyor.

İsviçre denince insanın aklına huzur, sakinlik, doğa, harika manzaralar geliyor. Nasıl gelmesin? Dünyanın en güzel doğasına sahip ülkelerden biri olan İsviçre, turistik bir cazibe merkezi. Ülkenin her bir yeri farklı bir deneyim. Yemekleri, doğası, kültürü ile sizi kendine daha da hayran bırakıyor. Özellikle de doğal güzellikleri. Ülkenin dört bir yanını kendi imkanlarınızla gezip, hayran olunası dağlarını, derelerini, ormanlarını keşfetmeniz mümkün ancak biraz fazla zamanınıza ve paranıza mal olacak bir aktivite. Bunun için en kolay ve keyifli yöntem ise ülkeyi demiryollarıyla keşfetmek… Her biri sizi birbirinden eşsiz yerlere götüren bu tren yolculukları, dünyada olduğunuzu unutacağınız mükemmel manzaralar sunuyor. Haydi, birlikte İsviçre’yi keşfedeceğiniz en iyi 5 tren yolculuğuna çıkalım.

Glacier Express

Glacier Express.
Glacier Express.

Muhteşem İsviçre Alpleri’ni panoramik olarak görebileceğiniz bu tren yolcuğu size unutulmaz anlar yaşatıyor. 1930 yılında hizmete açılan demiryolu, dünyanın en yavaş treni olarak nam salmış. Bu özelliği ile misafirlerine harika dakikalar yaşatan tren, 291 köprü ve 91 farklı tünelden geçiyor. Geniş pencereli tren, yavaş yavaş seyrederken siz de harika doğa manzarasının tadını çıkarıyorsunuz. Glacier Express, İsviçre'nin Zermatt ve St. Moritz bölgelerini birbirine bağlıyor. Üç farklı statüde bilet bulunan trende aldığınız bilete göre 5 yıldızlı otel konforunda gidebilirsiniz. Ayrıca, telefonunuz ya da tabletiniz üzerinden trenin size sunduğu 7 farklı dildeki sesli rehber ile gittiğiniz yerler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yolculuk sırasında Zermatt, Visp, Chur, Brig, Andermatt gibi İsviçre’nin tarihi şehirlerini de görme imkanınız bulunuyor.

Jungfraujoch

Jungfraujoch.
Jungfraujoch.

Sıra geldi 3.454 metre yükseklikteki Avrupa’nın en yüksek açık hava demiryoluna. İsviçre'nin en güzel şehirlerinden biri olan Interlaken'de yer alan demiryolunun yapımı 20. yüzyılın başlarında tamamlanmış. 7 kilometre uzunluğunda bir de tünele sahip olan bu demiryolu, tam bir mühendislik harikası. Ancak hikayesi biraz acıklı. 1896 yılında zengin bir Zürihli iş adamı bu bölgeye tatile gelmiş ve gördüğü harika manzaranın diğer insanlar tarafından keşfedilebilmesi için buraya bir demiryolu projesi yapmaya karar vermiş. Projenin 1,5 yılda tamamlanması ve 1,5 milyon frank tutacağı öngörülmüş. Ancak beklendiği gibi olmamış ve proje 15 milyon frankla 16 yılda tamamlanmış. Özellikle tünelin yapım aşamasında soğuk, nem, karanlık gibi çalışma şartlarının zorluğu nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetmiş. Bunca fedakarlığın sonucunda herkesin keşfedebileceği harika bir rota ortaya çıkmış.

Bernina Express

Bernina Express.
Bernina Express.

İsviçre’nin en muhteşem tren yolculuklarından birini Bernina Express’le yaşayabilirsiniz. Ülkenin en eski şehri Chur’dan yola çıkan bu efsane tren, İtalya’nın bir sınır köyü olan Tirano’da son buluyor. 1896 yılında yapımına başlanan bu eski tren, 4 saat süren harika bir rotada seyahat ediyor. Seyahati boyunca 196 viyadük ve 55 tünelden geçen tren, Alp Dağları’nın harika manzaralarını misafirlerine sunuyor. 2.253 metre yüksekliğe çıkan Bernina Express, İsviçre’nin gizli kalmış cennetlerini keşfedip, İtalya’ya doğru inişe geçiyor. Adının express olduğuna bakmayın. 45 kilometre hızla gidiyor. Hatta bazı yerlerde siz manzaranın tadını çıkarabilin diye daha da yavaşlıyor. Koltuk boyundan tavana kadar olan geniş pencereleri sayesinde açık havada yolculuk hissi yaşadığınız tren, aydınlık ve ferah bir yolculuk imkanı sunuyor.

Gotthard Panorama Express

Gotthard Panorama Express.
Gotthard Panorama Express.

Gotthard Panorama Ekspresi İsviçre Alpleri’ni doyasıya seyredebileceğiniz bir tren yolculuğu. Gotthard kret tünelinden geçen turist odaklı panoramik tren hattı olan bu demiryolu, Lucerne'i Lugano'ya bağlıyor. 2017 yılına kadar tren William Tell Express olarak biliniyordu. Lugano veya Bellizona’dan başlayan yolculuk sizi 1882’de inşa edilen Gotthard Tüneli’ne götürüyor. Ardından Alpler üzerinden kuzeye doğru yol alıyor. Yaklaşık 2 buçuk saat süren yolculuk size harika manzaralar sunuyor. Yolda Lucerne Gölü, Rütliwiese, Schillerstein, Tell Chapel ve Wassen Kilisesi gibi turistik yerleri görebilirsiniz. Gezdiğiniz yerlerle ilgili tarih, mit ve efsanelerle ilgili yapılan özel sunumlar, o anların tadını daha da çıkarmanızı sağlıyor. Atıştırmalık ve sıcak yemek alabileceğiniz tren, adeta otel konforunda İsviçre’nin en güzel hazinelerini keşfetmenize imkan tanıyor.

Mont-Blanc Express

Mont-Blanc Express.
Mont-Blanc Express.

Listemizin son sırasında çok fazla bilinmeyen ancak birçok güzelliği içinde barındıran bir hat var: Mont-Blanc Express. Bu hat diğerlerinden farklı olarak İsviçre Martigny'i Fransa'daki Saint-Gervais-les-Bains'e bağlıyor. Yolculuk 2 saatten fazla sürüyor ve adının Express olması sizi yanıltması hızlı bir yolculuk değil. Aksine tüm manzaranın tadını çıkarabileceğiniz türden bir yavaşlığa sahip. Tarihi 1908 yılına dayanan demiryolu ilk olarak yalnızca yaz aylarında kullanılıyormuş. Ancak zamanla dört mevsim kullanılmasına karar verilmiş. Yüksek kesimleri tırmandığı için dişli demiryollarıyla döşenen bu hat, kışın karla kaplı dağların ihtişamlı görüntüsünü size sunduğunda ne kadar harika bir mühendislikle yapıldıklarını anlıyorsunuz. Yolculuk boyunca panoramik camlarınızdan size doğanın harika manzaraları, şirin kasabalar, vadiler, kartpostal güzellikleri size eşlik ediyor.