İzlenmesi gereken 5 Hayao Miyazaki filmi

Hayao Miyazaki
Hayao Miyazaki

Studio Ghibli'nin yetenekli Japon animatörü, yönetmeni Hayao Miyazaki'nin en büyük beş filmine bir göz atalım.

1985 'ten beri Studio Ghibli, dünyanın en şaşırtıcı ve eleştirmenlerce beğenilen animasyon filmlerinden bazılarını üretti. Mıyazakı, zamana karşı durarak filmleri her yaş kitlesine ulaştırarak ikonik klasikler haline getirdi. Studio Ghibli'nin ölüm, savaş, keder, yalnızlık ve kıskançlık gibi ağır konuları ele alma kararı onları diğer birçok animasyon stüdyosundan ayırdı.

THE WIND RISES (2013)

Jiro, ünlü İtalyan havacılık tasarımcısı Caproni'den esinlenerek güzel uçaklar uçurmayı ve tasarlamayı hayal eden biri. Miyop olduğu için pilot olamayan sanatçı, çalkantılı bir dünyada yaşamanın ve seçim yapmanın zorlukları, sevgi, azim ve destansı bir hikayede önemli tarihi olayları yaşayan, dünyanın en başarılı uçak tasarımcılarından biri haline geliyor.

KIKI’S DELIVERY SERVICE (1989)

Dolunay gecesi iş hayatına atılmak için genç cadılar evlerini terk ederler. Kahramanımız Kiki de bu maceraya atılır ve konuşkan kara kedisi Jiji ile şehirde yer bulmak için uçar. Şehirdeki fırın sahibi arkadaşı, Kiki ve kedisine iş bulmasında yardımcı olur. Artık Kiki'nin işi hazır!

HOWL’S MOVING CASTLE (2004)

Bir şapka dükkânında çalışan genç kız Sophie, Howl adında yakışıklı ama gizemli bir büyücü tarafından kelimenin tam anlamıyla ayaklarının yerden kesilmesiyle hayatının kargaşa içinde olduğunu fark eder. Bu tesadüfi karşılaşmanın ardından Sophie, kendini beğenmiş ve işbirlikçi Çöp Cadısı tarafından 90 yaşında bir kadına dönüştürülür. Laneti kaldırmak için inanılmaz bir maceraya atılırken, Howl'un büyülü hareketli kalesine sığınır ve burada Howl'un çırağı Markl ve Calcifer adındaki kızgın ateş iblisleri ile tanışır. Howl'un büyücülüğünün gerçek gücü ortaya çıktıkça ve Sophie ile olan ilişkisi derinleşir. Genç kahramanımız, her ikisini de dünyalarını tehdit eden tehlikeli bir büyücülük savaşının içinde bulur.

PRINCESS MONONOKE (1997)

Genç savaşçı Ashitaka, köyünü yaban domuzu tanrısından korurken ölümcül bir lanete yakalanır. Hayatını kurtaracak tedaviyi bulmak için, kurtlar tarafından yetiştirilen San (Prenses Mononoke) ile tanışıp, Büyük Orman Ruhu'nun krallığına yolculuk eder. Ashitaka'nın demir cevheri arayan insanlarla orman sakinleri arasındaki bir savaşın ortasında kalması uzun sürmez. İnsan ve doğanın birbirini yok etmesini durdurmak için ruh güçlerini ve tüm cesaretini toplaması gerekir.

SPIRITED AWAY (2001)

Chihiro, ailesiyle birlikte başka bir sıkıcı geziye çıktığını düşünürken; göründüğü gibi olmayan bir köyde durduklarında, ailesi gizemli bir dönüşüm geçirir ve Chihiro fantastik ruhlar, şekil değiştiren ejderhalar ve bir cadı dünyasına sürüklenir. Kendini kurtarmak ve ailesini dış dünyaya geri döndürmek zorunda olduğu için bütün cesaretini kullanmalı.