Kaosu yönetmek: Mini Otoyollar

Yeni Zelanda stüdyosu Dinosaur Polo Club tarafından piyasaya sürülen bir bulmaca strateji oyunudur.
Yeni Zelanda stüdyosu Dinosaur Polo Club tarafından piyasaya sürülen bir bulmaca strateji oyunudur.

Steam platformunun keşfet bölümünde gezerken rastladım MiniMotorways oyununa. Bana önerilen listede yer alıyordu. Önceliklerenkleri ve basit tasarımı çok hoşuma gitti, yorumlara baktım,olumlu. Herkes oyunun oynanışından ziyade keyifli oluşundanbahsetmiş. Bu durum yeni bir çay kahve oyunu bulmuş olmaihtimalimi aklıma getirdi. Çünkü belli ki oyun kompleks, grift veyorucu bir oyun değildi. Tasarım bu mesajı veriyordu. Fiyatı dauygundu. (18 TRY, 2 Dolar civarıydı.) Şans vermek istedim.

Oyun, bir trafik simülatörü. A noktasından B noktasına gitmeye çalışan arabaların güzergâhını düzenliyorsun. Arabalar iki nokta arasında gittikçe puan kazanıyor bu puanla seviye atlıyorsun.

Atladığın her seviye ile köprü, otoban, kavşak ve trafik lambaları gibi bonus içerik ve yol yapım malzemesi kazanıyorsun. Bu şekilde daha fazla yol yapabiliyor ve daha fazla puan kazanabiliyorsun. Oyun tamamen bu basit mantık üzerine kurulu. Gelgelelim pratikte bu işler, o kadar kolay olmuyor.

 Stüdyonun 2015 video oyunu Mini Metro'nun devamı niteliğindedir.
Stüdyonun 2015 video oyunu Mini Metro'nun devamı niteliğindedir.

Atlanan her seviyede harita biraz daha büyüyor ve farklı renklerdeki A ve B noktaları peyda oluyor. Bu da işleri bir hayli zorlaştırıyor.

Üstelik oyun harita üzerinde A ve B noktalarını rastgele çağırıyor. Yani birden öyle bir noktada A ya da B noktası beliriyor ki bütün şehir planlamanız bozuluyor. İşte bu aşamada size kaosu yönetmek düşüyor.

Trafiğe her daim kaos olarak bakmışımdır. Bu anlamda oyun çok başarılı bir simülatör. Oynanışı da gayet keyifli. Bir çay, kahve oyununun ötesine geçebileceğini sanmıyorum ama bir çay kahve oyunu olarak fazlasıyla başarılı.

Şehir tasarımlarında bildik dünya haritasından şehirler seçmeleri hoş olmuş. Örneğin, Los Angeles, Tokyo, Pekin, Darüsselam gibi şehirlerle oyunu oynuyorsunuz. Başarımları açtıkça yeni şehirler de açılıyor. Mesela ben Moskova ve Münih’i yarım saatlik, bilemedin en fazla bir saatlik bir oyun deneyimi ile açabildim. Ayrıca gözler bir İstanbul aramadı değil, umarım oyuna sonraki güncellemede eklerler.

Oyun, oyuncuya renkli evleri binalara bağlamak için yollar oluşturma görevi veriyor.
Oyun, oyuncuya renkli evleri binalara bağlamak için yollar oluşturma görevi veriyor.

Totalde oynanabilecek on kadar şehir ve günlük haftalık görevler mevcut. Ek olarak istediğin şehirde üç farklı renk modunda oyunu oynayabiliyorsun. Gece modunu, aman gözüm yorulmasın diyenlere tavsiye ederim. Oyunun müzikleri de basit ama oyunla uyumlu. Son olarak fazla ihtiyacınız olacağını sanmam ama oyunun Türkçe dil desteği mevcut.

Ben genel olarak Mini Motorways’i işe mola verdiğim çay kahve saatimde keyifle oynadım. Meraklısına tavsiye ederim.