Karadeniz'i gezmek için 5 neden

Karadeniz'i gezmek için 5 neden
Karadeniz'i gezmek için 5 neden

Sayısız güzelliklerle dolu ülkemizin en özel bölgelerinden biridir Karadeniz. Sarp dağları, yaylaları, temiz havası, tarihi yerleri, eşsiz manzaraları… Bölgenin güzellikleri saymakla bitmiyor. Bu güzellikleri görmek isteyen her insanın seyahat listesinde Karadeniz turu yer alıyor. Kimi sakin, bol yeşillikli bir tatil planı yaparken kimi de doğal güzellikleri ve tarihi yerleri için gezmek istiyor Karadeniz’i. Karadeniz’i görmek için birçok neden olsa da biz sizler için 5 nedeni derledik.

Yeşilliğe doyacaksınız!

Karadeniz denilince ilk akıllara gelen yemyeşil doğası... Her şehirde değişen bitki örtüsü, yeşilin yüzlerce farklı tonu ile insanların enerji dolmasını sağlıyor. Koyusundan açığına farklı yeşillerdeki ağaçların, sarp dağlarda inci gibi sıralanışı insanları kendine çekiyor. Hafızalara kazınan bu ihtişamlı görünümler fotoğraf makinaları ve telefonlarda da eşsiz manzaraların yakalanmasına imkan tanıyor. Ayrıca, bu yeşillikler oksijenin en temizi, havanın en seriniyle insanların başını döndürüyor. Trabzon, Rize, Artvin, Karabük, Gümüşhane... Bu illerin her biri, size daha önce benzerine rastlamadığınız yeşillikte köyler görme şansı tanıyor. Yeşilliğe doyacağınız yaylaları ise tertemiz atmosferi ile adeta ruhunuzu yeniliyor. Balı ile meşhur Anzer Yaylası ve bölgenin ünlüsü Ayder Yaylası Karadeniz’de kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında.

Yeşille maviyi harmanlayan gölleri, şelaleleri, dereleri…

Karadeniz’in hırçınlığının sebebi suları… Dalgalı denizi, dağları delen şelaleleri, yataklarına sığmayan derelerinin hiddeti her zaman dillere destan olmuştur. Yeşil dağlar ile buluşan bu güzellikler, harika bir doğal ortam oluşturuyor, insanı içine çekiyor, adeta cennetten bir dünyanın kapısını aralıyor. Karadeniz’de doğanın tadına varabileceğiniz birçok yer mevcut. Trabzon’un meşhur Uzungöl’ü, Artvin’in Maral Şelalesi ve Rize’nin Fırtına Deresi size tarifsiz manzaralar sunarken, unutamayacağınız anılarınıza yenilerini ekliyor. Eğer Karadeniz’i özel aracınızla gezmeyi planlıyorsanız, yalnızca bilindik yerlerde değil, geçtiğiniz bir köyde ya da yolda da isimsiz bir şelale, göl ya da dere yolunuzu kesebilir, size keşfedilmemiş bakir güzellikler sunabilir.

 Fırtına Deresi.
Fırtına Deresi.

Tarihi yapıları geçmişe götürecek

Doğasıyla insanları kendine çeken Karadeniz, tarihi olarak da önemli bir geçmişe sahip. Bölge Hititler, Firigler, Amazonlar, Kimmerler, İskitler, Persler, Sasaniler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış. Bu medeniyetlerin dışında başka uygarlıklar karşısında eriyip yok olan sayısız kavim mevcut. Bölgede, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması sonucu olarak birçok önemli tarihi yapı bulunuyor. Her biri geçmişin tozlu sayfalarını aralarken, hikayeleriyle de o dönemleri günümüzde yaşamanızı sağlıyor. Sinop Tarihi Cezaevi, Çorum Alacahöyük ve Hattuşaş Antik Kentleri, Boğazkale Müzesi, Tokat Ballıca Mağarası, Trabzon Sümela Manastırı bu tarihi yerlerden yalnızca birkaçı. Gezinizin ilk günlerinde doğanın tadını çıkarabilir, ardından bir rota belirleyerek bu önemli yerleri gezebilirsiniz.

Adrenalin sevenlerin kalbini kazanacak sporları

Eşsiz doğası ve tarihi yerleriyle sayısız güzellik görme fırsatı sunan Karadeniz, spor tutkunları için de oldukça ideal bir yer. Yüksek rakımlı bu bölge, heyecan verici sporlar için birebir. Bölge, özellikle su sporları ve paraşüt sevdalılarının vazgeçilmez noktası. Zira, rafting yapılabilecek sayısız seçenek bulunuyor. Ayrıca yamaç paraşütü için de son derece uygun sarp yamaçlar mevcut. Karadeniz’deki sevilen sporlardan biri de trekking… Bölgede mevcutta birçok trekking rotası bulunmakta. Ancak dilerseniz kendi rotanızı oluşturabilir, yükseklere çıktıkça bulutlara ulaşabilirsiniz. Eğer siz de yeni yerler keşfetmek ve doğada zaman geçirmekten hoşlanıyorsanız, Karadeniz'de yapılabilecek sporları mutlaka denemelisiniz.

Zaman kaybettirmeyen ulaşımı

Tokat Ballıca Mağarası.
Tokat Ballıca Mağarası.

Karadeniz turu yaklaşık olarak 7.500 kilometre kadar sürüyor. Bu mesafe özel araçla ortalama 12 gecede bitiriliyor. İyi bir tura katılırsanız ise bu süre ortalama 7 güne kadar düşebilir. Kısaca Karadeniz turu için bir hafta ile iki hafta arası tatil planı oluşturabilirsiniz. Bölgenin bir diğer avantajı ise illeri arasındaki mesafelerin kısa olması. Her bir il komşu iline ortalama 2-3 saat uzaklıkta bulunuyor. Bu da size bir gün içerisinde en az iki il görmek fırsatı sunuyor. Bu sayede kısa zaman içinde birçok şehir gezebilir; birbirinden harika yerler görebilirsiniz. Kendiniz için keyifli aktivitelerle dolu bir seyahat programı yaptığınızda, tek seferde bu benzersiz bölgenin tamamını gezip görmeniz mümkün.