Karadeniz'in açıkhava müzesi: Samsun

Türkiye’nin en iyi kent müzelerinden biri Samsun’da.
Türkiye’nin en iyi kent müzelerinden biri Samsun’da.

Cumhuriyet tarihinde özel bir öneme sahip Samsun’da gezimize müzelerle başlıyoruz. Bandırma Vapuru ve Gazi Müzesi mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz noktalardan. 2003’de ziyarete açılan Bandırma Vapuru, Atatürk’ün Bandırma’dan geldiği gemiyi temsilen yapılmış. İçerisinde Atatürk’e ait yazışmaları da inceleyebileceğiniz müze, ziyarete değer. Yine Kale Mahallesi üzerindeki Mantıka Palas Oteli, Gazi Müzesi olarak Samsun Belediyesi’nin girişimiyle 1940’da açıldı. 2006’da yenilenen müzede Onuncu Yıl Nutku’nun orijinalini görebilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin en iyi kent müzelerinden biri Samsun’da. 2013’te hizmete açılan ve Devlet Demiryolları’na ait eski binaların restore edilmesiyle oluşturulan müze, İlkadım ilçesinde bulunuyor. Müzede Samsun doğumlu ünlüler, Samsun'un eski çağlara uzanan tarihi ve kentteki yaşam tarzı hakkında detaylı bilgiler bulmanız mümkün.

Kaybolan Zamanın Peşinde

Bandırma.
Bandırma.

Samsun’da bir sonraki durağımız şehir merkezine yakın olan Amisos Tepesi, kentin ilk yerleşim merkezi olarak biliniyor. Teleferikle de çıkılan Amisos Tepesi, açık hava arkeoloji müzesi olarak ziyarete açık. Helenistik dönemden (MÖ 330–30) kalma mezar yapıları ve blok taş duvarlar bulunuyor. Yapılan kazılarla kuzey tepenin altında 3 odalı, güney tepenin altında 2 odalı ve boyalı bir mezar da ortaya çıkarılmış. Bu bölgeden Samsun manzarası harika.

Samsun’a geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Amazon köyü. MÖ 3-2 bin yılları arasında, kentler-devletler kurup anaerkil bir şekilde hayatlarını sürdüren savaşçı Amazon kadınları bir dönem Terme'de de yaşamışlar. Onların anısına İlkadım Batıpark içerisinde bir Amazon Köyü oluşturulmuş ve bu yürekli, mert, savaşçı kadınların günlük yaşamını yansıtan balmumu heykelleri yerleştirilerek ziyarete açılmış.

Arkeoloji Vadisi olarak da adlandırılan Tekkeköy Mağaraları ise Samsun’un bilinen en eski yerleşimi. Tekkeköy ilçe merkezine yakın bir konumda bulunan bu arkeolojik sit alanında, doğal mağaralar bulunuyor. 1940’dan beri bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında, avcılık ve toplayıcılık yapan ilk insanlara ait pek çok araç ve gerecin yanı sıra insan yüzlü kabartmalar ve vazolar da bulunmuş. Gezip görülmeye değer yerlerden.

Kuş Cenneti Kızılırmak Deltası

Samsun’a geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Amazon köyü.
Samsun’a geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Amazon köyü.

Türkiye’nin en büyük deltalarından biri olan Kızılırmak Deltası, şehir merkezinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta. Kızılırmak Deltası aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de adını yazdırmış. Delta, Samsun’un Bafra, Engiz ve Alaçam ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Bafra ilçesinde yer alan Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ise jeolojik olarak 2 bin yıl içerisinde meydana gelmiş. Mülk Gölleri, Liman Balık, Gıcı, Uzun, Cernek ve Karaboğaz Gölü’ne de ev sahipliği yapan bu eşsiz yer inanılmaz bir çeşitlilik ve zenginliğe sahip. Türkiye'deki 420 farklı kuş türünden 321’ini bir arada görebileceğiniz Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde kuş gözlemciliği etkinliklerine de katılabilirsiniz.

kızılırmak.
kızılırmak.

Kentin tarihi yapıları arasında görkemli camiler dikkat çekiyor. Samsun Büyük Camii, Gökgöl Camii, Sivrikese Camii, Göğceli Camii, Taşkale Camii ziyaret edilmesi gereken camilerden. Ayrıca tarihi Fazıl Ahmet Paşa Medresesi ve Mater Dolorosa Katolik Kilisesi’ni de görülecekler listesine ekleyebilirsiniz. Tarihe meraklıysanız Samsun’daki Lerdüge Tümülüsleri, İkiztepe ve Dündartepe höyüklerini mutlaka görün. Kentin doğal güzelliklerinden Ladik Gölü, Akalan Şelaleleri, Kabaceviz Şelaleleri gezilmeye değer. Ayrıca yaz aylarında Samsun’a yolunuz düşerse denizin keyfini çıkarmak için meşhur Atakum Sahili’ne gidebilirsiniz. Şifa bulacağınız bir tatil yapmak için iseHamamayağı Kaplıcası ve Ladik Kaplıcası’na da mükemmel bir seçenek. Muhteşem bir gün batımı izleyip, deniz kıyısında keyifli bir yemek için Yakakent ve Alaçam'ı ziyaret edebilirsiniz. Kentin meşhur simgesi Bafra pidesini de tatmadan dönmeyin.