Karadeniz'in saklı cevheri: Ordu

Ordu, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık otuzuncu şehridir.
Ordu, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık otuzuncu şehridir.

Karadeniz'in kıyısında yer alan saklı güzelliklerden biri Ordu. Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Bu güzel cennet köşe pek çok kültüre ve millete ev sahipliği yapmış. Doğal güzellikleriyle Karadeniz'in liman şehirlerinden biri.

Şehrin ismi nereden gelir?

Ordu'nun eski adı "Kotyora"dır ve "çömlekçi; çanak, çömlek yapılan yer" anlamına gelir. Söylendiğine göre Ordu, ismini Giresun'u fethetmek için bu bölgede toplanan ordudan da ismini alır.

Tarihçe

Ordu bölgesinde bilinen ilk yerleşmelerin tarihçesi M.Ö. 7. yüzyıla kadar gitmektedir. İl merkezinde bilinen ilk yerleşme yeri, Kirazlimanı Mezarlığı yanındaki Bozukkale'dir. M.Ö. 4. yüzyılda İran taraflarından savaştan dönerken Kotyora’ya uğrayan Yunanlı komutan Ksenophon, burada yerleşik bir kavimle karşılaştıklarını ve 45 gün kaldıktan sonra yollarına devam ettiklerini belirtir. Kotyora küçük bir koloniydi. Kotyora, M.Ö. 2. yüzyılda Pontus Kralı I. Farnak zamanında boşaltılarak halk Giresun’a nakledilmiştir.

Boztepe.
Boztepe.

M.Ö. 675’lerden itibaren Ordu’nun içinde bulunduğu Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ne sırayla, Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonyalı İskender ve komutanları hakim olmuştur. Bundan sonra yöreye, yaklaşık 3,5 asır ayakta kalan Pontus Devleti hakim olmuştur. Bu devleti Roma İmparatorluğu ortadan kaldırmıştır. Tapu Tahrir kayıtlarından, Ordu yöresinin Selçuklu dönemindeki idari teşkilatının pek değiştirilmediği anlaşılmaktadır. Bölgenin yönetimi, Tımar beylerinin elindeydi. O çağlardan 18. yüzyıl sonlarına kadar Ordu bölgesinde şehircilik hemen hemen hiç yoktur. 1520’de bölgenin tamamı, Kaza-i Canik-i Bayramlu adıyla birleştirilmiş ve İskefsir, Bayramlu (Ordu), Bazarsuyu (Bulancak) olarak üç kazaya ayrılmıştı. 1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki (Giresun’un şimdiki ilçesi Şebinkarahisar) sancağına bağlıdır. 1920 tarihinde Ordu, Trabzon vilayetinin en gelişmiş kaza merkeziydi. 1921 tarihinde müstakil sancak yapılma kararı yürürlüğe girerek Ordu, il statüsüne kavuşmuştur.

Ordu nerededir?

Şehir Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Batısında Samsun, doğusunda Giresun, güneyinde Tokat ve Sivas, kuzeyinde ise Karadeniz ile komşudur.

Şehre ne zaman gidilir?

Kışı soğuk ve yağmurlu geçiren Ordu ilini ziyaret etmek için en uygun dönem yaz aylarıdır.

Yason Kilisesi.
Yason Kilisesi.

Şehri gezerken çalma listesi

  • -Resul Dindar - Hekimoğlu
  • -Musa Eroğlu & Cem Adrian - Yolun Sonu Görünüyor
  • -Mustafa Demirkaya - Oy Kemençe Kemençe

Ordu 5'lisi

Boztepe: Denizden 450 metre yükseklikte olan, teleferikle ulaşılan tepe, şehrin ve Karadeniz'in güzelliğini seyretmek için eşsiz bir mekan.

Yason Kilisesi:Ordu'nun Perşembe ilçesinin 22 km batısında, Yason Burnu üzerinde yer alıyor. Burun üzerinde yer alan kalıntılar, bu bölgede geçmişte büyük bir kasabanın varlığına işaret etmekte. Yason Kilisesi; akın, yağma ve yakıp yıkmalar sonucu yok olan bir kilisenin üzerine Rumlar tarafından yeniden inşa edilmiş.

Perşembe Yaylası.
Perşembe Yaylası.

Perşembe Yaylası:1991 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edilen Perşembe Yaylası'nda, her yıl Temmuz ayında yayla şenlikleri düzenleniyor. Doğal güzelliğinin yanı sıra yaylada kümbetler, Çiseli Şelalesi ve Karga Tepesi de yer alıyor.

Yason Burnu: Ordu-Perşembe'de bulunan burun bir yarımada özelliğine sahiptir. Karadeniz Sahili boyunca üzerinde kilise bulunan tek yarımada burasıdır.

Ordu Müzesi:1896 yılında Ordu'nun zengin eşraflarından Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan konak, 1987 yılında ziyarete açılmıştır. Ordu Müzesi'nin ilk katında etnografik eserler sergilenmektedir. Diğer katları ise eski konak yapısı korunarak düzenlenmiştir.

Yason Burnu.
Yason Burnu.

Ordu'da ne yenir?

  • -Sakarca Kayganası
  • -Fasulye Diblesi
  • -Mısır Yarmalı Aş Sarması
  • -Kara Lahana Çorbası
  • -Yahni
  • -Keşkek
  • -Etli Pancar Sarması
  • -Hamsi Köftesi
  • -Yağlı Pide
  • Kara Lahana Çorbası.