Kendi buluşlarıyla ölen 10 mucit

Kendi buluşlarıyla ölen 10 mucit.
Kendi buluşlarıyla ölen 10 mucit.

Bilgi birikimimiz ve bugün bildiğimiz her şey bilim insanları ve mucitlerin keşifleri sayesinde oldu. Her biri farklı konularda buluşlar bularak bizi şu anki teknolojiye, yaşayış biçimine ve donanıma getirdi. Peki, hepsi başarılı olabildi mi? Ne yazık ki hayır. Bazısı ömrünü adadığı buluşun ya da düşüncenin yanlış olduğu fark etti bazısı da savunduğu tezin doğru olup olmadığını kanıtlayamadan bu dünyadan göçüp gitti. Ancak en acısı bu değil. Öyle mucitler var ki kendi buluşları onları bu hayattan kopardı. İşte kendi buluşlarıyla ölen 10 mucit…

Thomas Andrews

Thomas Andrews.
Thomas Andrews.

Aslında Thomas Andrews’i isim olarak bilmesek de çok yakından tanıyoruz. Çünkü kendisi Titanik gemisinin başmühendisi. İnşa sürecinde buz dolu sularda zarar görecek Titanik’in çift cidarlı yapılması gerektiğini belirmiş ve gemi bu şekilde tasarlanmış. Ayrıca gemide 46 filika olmasını istemiş. Ancak bütçe kısıtlaması nedeniyle gemiye 20 filika konmuş. 15 Nisan 1912 yılında korkulan olmuş ve Titanik buzdağına çarparak batmış. Onlarca insanın tahliyesine yardım eden Andrews, gemiden ayrılmayı kabul etmemiş ve kendi icadında soğuk sulara gömülmüş.

William Bullock

William Bullock.
William Bullock.

William Bullock ilk baskı makinesini icat eden mucit. Ancak icadı trajik bir şekilde ölümüne neden olmuş. Bullock, makinayı kurmak istersen bacağını makineye kaptırmış. Makinede sıkışan bacağı kısa sürede kangren olmuş. Bacağının acilen kesilmesi için 12 Nisan 1867 yılında ameliyata allınmış ancak işler pek yolunda gitmemiş. Ameliyat esnasında oluşan komplikasyonlar nedeniyle talihsiz mucit hayatını kaybetmiş.

Louis Slotin

Louis Slotin.
Louis Slotin.

Şimdiki mucidimiz Amerikalı bir nükleer fizikçi. Slotin, İkinci Dünya Savaşı sırasında nükleer silah üretmek adına başlatılan Manhattan Projesi’nde çalışanlardan biriymiş. Savaşın ardından denemelerine devam etmiş. Ancak sonuncu felaketle sonuçlanmış. Plütonyum üstüne çalışırken yanlışlıkla bir füzyon tepkimesi başlatmış ve bu büyük miktarda radyasyon salınımına neden olmuş. Yaptığı hatayı fark edip koruyucu kıyafet giyse de bu deneme onun sonu olmuş. Olaydan iki hafta sonra hayatını kaybetmiş.

Sylvester H. Roper

Roper, dünyanın ilk motosikletini icat eden kişi. Aslında bir bisiklete buhar makinesi entegre etmiş. Günümüz motosikletlerinden farklı olarak buhar motoru ve pedalları olması sebebiyle daha çok velespit olarak adlandırılmış. Bu harika icat ne yazık ki Roper’ın sonu olmuş. 1896 yılının Haziran ayında yaptığı deneme sürüşünde kaza yaparak hayatını kaybetmiş. Ölüm nedeni kalp krizi olarak belirlenmiş ancak kazadan önce mi sonra mı olduğu hala bilinmiyor.

Marie Curie

Marie Curie.
Marie Curie.

Bilim dünyasının ikonu haline gelen Marie Curie, iki Nobel ödülü alan bir kimyacı ve fizikçiydi. Radyografi ve X-ray’in mucidi Curie, çalışmalarında sıklıkla radyoaktif maddelere maruz kalmış. Bir süre sonra kan kanseri olan Curie, 14 Temmuz 1934’te kaldığı sanatoryumda hayatını kaybetmiş. Aslında radyasyona maruz kaldığı için kan kanseri olan Curie, bunu bilmiyormuş. Çünkü o dönemlerde radyasyonun etkisi henüz bilinmiyormuş. İki Nobel almasını sağlayan çalışmaları aslında yavaş yavaş onun sonunu hazırlıyormuş.

Max Valier

Max Valier.
Max Valier.

Katı ve sıvı yakıtlı roketlerin mucidi Max Valier başarısının kurbanı olmuş. Avustralyalı roket bilimci, elde ettiği başarılardan güven alarak roketli bir araç icat etmeye karar vermiş. İstediği gibi aracı yapmış ancak daha da geliştirmek istemiş ve yakıcı madde olarak alkol kullanmaya karar vermiş. Ancak işler pek de beklediği gibi gitmemiş. Alkol kullanılan deneyde motor patlamış ve roket Valier’ın yüzüne gelmiş. Talihsiz mucit yanarak feci şekilde olay yerinde can vermiş.

Alexander Bogdanov

Alexander Bogdanov.
Alexander Bogdanov.

Alexander Bogdanov, tıp ve filozofi üzerine araştırmalar yapıyormuş. Yaşlanmayı önleyen bir kan transfüzyonu geliştirmiş ve bu icadının deneklerindeki görme bozukluklarını ve saç dökülmelerini durdurduğunu keşfetmiş. Bir sonraki çalışmasında ise denek olarak kendisini kullanmaya karar vermiş. Ancak işler hiç iyi gitmemiş. Kendi üzerinde denediği bir kan transfüzyonunda öğrencisinden sıtma ve tüberküloz bakterileri kapmış. Bu da sonunu getirmiş ve 1928 yılında hayatını kaybetmiş.

Thomas Midgley Jr

Midgley, tetraetil kurşunu ve kloroflorokarbonu bulan bir mühendis ve kimyagerdi. Kullanıma sunduğu bu iki buluş nedeniyle atmosfere en fazla zarar veren kişi olarak tarihe geçmiş. Ancak takdiri ilahi mi dersiniz yoksa talihsizlik mi dersiniz Midgley, kendi yaptığı bir icat nedeniyle hayatını kaybetmiş. 51 yaşından sonra çocuk felci geçirmiş ve kötürüm olmuş. Kendisini otomatik olarak kaldırması ve yatağa yatırması için bir makara sistemi tasarlamış. O makine sonu olmuş. Makara sisteminin halatlarına takılarak boğularak ölmüş.

Henry Smolinski

Henry Smolinski.
Henry Smolinski.

Jet uçakları ve roketler tasarlayan başarılı mühendis Smolinski, 197’lerin başlarında uçan araba tasarlamak istemiş. Uçan arabada her şeyi sıfırdan tasarlamak yerine her otomobile uyan çıkarılıp takılabilen hafif kanatlar ve kuyruk tasarlamış. Aircar adını verdiği prototipinde Cessna çift motorlu uçak ve Ford Pinto otomobil kullanmış. 1973 yılında yapılan deneme ise ölümüyle sonuçlanmış. Aircar’ın motoru ve sağ kanadı, bağlantı hatası sebebiyle yerinden ayrılmış ve uçan araç yere çakılmış.

Wan Hu

Son mucidimiz ise uzaya gitmek isteyen Wan Hu… 16. yüzyılda yaşan Hu, uzaya gidebilmek için bir icat geliştirmiş. Bambudan yapılan bir sandalyenin altına Çinlilerin eğlence amaçlı kullandığı havai fişeklerden yerleştirmiş. 47 adet havai fişek ve bu fişekleri ateşleyecek 47 kişi ile deneyine başlamış. Fişeklerin ateşlenmesiyle büyük bir patlama yaşanmış. O andan sonra Wan Hu ve sandalyesini gören olmamış. Wan Hu’nun yanıp kül olduğundan ziyade uçarak aya gittiğine inananlar daha fazla. Hatta bu efsane üzerine Ay’da bulunan bir kratere Wan-Hoo ismi bile verilmiş.