Kerala'da festivalin bir yüzü

Sis perdesi arasında rengârenk sareleriyle kadınlar ve sadece kadınlar...
Sis perdesi arasında rengârenk sareleriyle kadınlar ve sadece kadınlar...

Hindistan'a yaptığım ilk yolculuk, plajlarıyla turistlerin gözbebeği olan Kerala eyaletine oldu. Hindistan'ın güneybatısındaki bu eyaletin nüfusu 35 milyon. Burası ülkelerin okuma yazma oranının ve yaşam standartlarının en yüksek olduğu eyalet. Yerel dil Malayalam'ın yaygın olarak konuşulduğu bölge, Hindistan'ın sosyalist idareyle yönetilen birkaç eyaletinden birisi.

Kerala eyaletinin başkenti Trivandrum (Thiruvananthapuram) benim Hindistan’la ilk tanışma noktam oldu. Bu bölgeye gelmeme sebep olan yüzen oteller ile (houseboat) yolculuk yapmadan önceki boş saatim, bölgeyi ve insanları tanımak için ilk fırsatımdı. Kovalam sahiline gidip gün batımı fotoğraflamaya karar verdiğimde, günümü aydınlatacak, muhteşem bir sürprizin haberini alacağımı bilmiyordum henüz. Bölgede ertesi gün bir festival olduğunu, 1 milyon kadının bu festival için toplanacağını öğrendim o akşam ve kulaklarıma inanamadım. 1 milyon kadın toplanacak hep birlikte yemek yapacaklardı. Üstelik festival Guinness Rekorları’na da adaydı. O heyecanla nasıl uyuduğumu bilmiyorum...

İşte gözlerinden mutluluk okunan bu güzel Hint kadınının fotoğrafı o festivalde çekildi. 1 milyon kadın var mıydı bilmiyorum ama saatlerce yürüdüğümüz tüm sokaklarda, müstakil evlerin bahçelerinde, futbol sahası büyüklüğündeki alanlarda anlayacağınız her yerde, yemekler pişiyordu. Yanan muz kabuklarının oluşturduğu is bir taraftan gözleri yakıyor, bir taraftan da ortama masalsı bir hava katıyordu. İki tuğla arasında ateş, üzerinde tencere... Yüzlerce, binlerce, on binlerce, yüz binlerce... Sis perdesi arasında rengârenk sareleriyle kadınlar ve sadece kadınlar... Festival alanının bir noktasına kadar erkeklerin geçmesine izin verilse de bir noktadan sonra erkekler alınmadığından, sadece yemek yapan kadınlar ve çocuklar bulunuyor sokaklarda... İlerleyen yıllarda defalarca Hindistan’a gittiğim halde, Hindistan’ın başka hiçbir eyaletinde böyle sıcaklık ve yakınlıkla karşılanmadım; karşılaşmadım ve bir gün içerisinde yüzümde hiç bitmeyen bir tebessümle bu kadar çok çocuk ve kadın fotoğraflamadım.