Kızılırmak’ın şehri: Kırıkkale

Kırıkkale, Kırıkkale ilinin merkezi olan ilçesidir. 1941 yılında belediye statüsüne kavuşmuştur.
Kırıkkale, Kırıkkale ilinin merkezi olan ilçesidir. 1941 yılında belediye statüsüne kavuşmuştur.

Kırıkkale, tarihin izlerinin sürülebileceği değerlerden, doğanın dokunuşlarının görülebileceği güzelliklere kadar birçok keşfi aynı anda yapabileceğiniz şehirlerden. Kırıkkale’ye kara yolu ve demir yolu ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilmekte. Tarihi camileri ve türbelerinin yanı sıra tertemiz doğasıyla iç içe vakit geçirebileceğiniz birçok güzelliğe sahip.

Şehir ismi nereden alır?

Kırıkkale adının, şehrin 3 km kuzeyindeki Kırıkköyü ile kendi merkezindeki kısaltılarak birleştirilmesinden ortaya çıktığı söylenir. Bölgenin ismi Osmanlı arşiv belgelerinde "Kırıkkal" şeklinde geçmektedir.

Tarihçesi

Kırıkkale’nin bir şehir olarak kuruluşu oldukça yenidir, bu yüzden Kırıkkale “Cumhuriyet Şehri” olarak bilinir. Ancak il sınırları içerisinde bulunan tarihi yapılar, höyükler ve yüzey araştırmalarında ortaya çıkan bulgular Kırıkkale’nin M.Ö. 3000-4000’li yıllara uzanan bir tarihi olduğunu ortaya koymaktadır. 1071 yılındaki Malazgirt Zaferi’nden sonra il dâhilindeki Böhrek (Böbrek) Dağı civarı, Anadolu’nun Türk ve İslam diyarı yapılması için mücadele veren bölgelerin başında gelir. Ayrıca Anadolu’daki ilk Türk-İslam yerleşim merkezlerinden birisi de 1120 yılında kurulan "Balışeyh"tir. Daha sonraki yüzyıllarda bu bölgeye Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Oğuz Türkmen aşiretlerinin iskân edildikleri görülmektedir. Bu arada “Oğuzhan” oymağının Ankara yakınlarında o zamanki söylenişiyle “Kırıkkala” Bölgesi’nde iskân edildiğine dair Osmanlı arşiv belgeleri mevcuttur.

Evliya Çelebi de İpek Yolu üzerinde bulunan Kırıkkale çevresindeki Keskin, Yahşihan ve Sulakyurt gibi yerleşim merkezlerinden övgüyle söz etmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulmaya başlayan silah sanayi ve petrol ürünleri rafinerisi ile gelişen Kırıkkale, tarih, kültür ve sanayisi ile önemli bir yerleşim merkezidir.

Kırıkkale nerededir?

Şehir, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde yer alır. Batısında Ankara, doğusunda Çorum ve Yozgat, kuzeyinde Çankırı ve güneyinde Kırşehir vardır.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Hacı Taşan - Sürüler İçinde Sürmeli Koyun
  • - Serap Mutlu Akbulut - Gel Gönlümü Yerden Yere Vurma Güzel
  • - Feryal Öney - Giden Ay Tutulur Mu

Şehre ne zaman gidilmeli?

Sert kara ikliminin hüküm sürdüğü Kırıkkale'yi ziyaret etmek için bahar ayları tercih edilebilir.

Kırıkkale 4’lüsü

Sulu Mağara: Yarı doğal-yarı yapay ve düden konumlu fosil bir mağara olan Sulu Mağara'nın dar geçitleri Erken Hıristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür. Kuru ve sıcak bir havaya sahiptir.

Çeşnigir Köprüsü: Kızılırmak Nehri üzerinde Kırıkkale ilinin Karakeçili ilçesi ile Köprüköy beldesi arasında yer alır. Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan Çeşnigir Köprüsü'nün 1402 yılında Ankara Savaşı'na ilerleyen Timur ordusu tarafından da kullanıldığı bilinmektedir. Kesin bir bilgi olmamasına rağmen 13. yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edildiği düşünülmektedir.

Silah Sanayi Müzesi: Müzedeki eserlerin büyük bölümü 2. Dünya Savaşı yıllarında Karadeniz Bölgesi halkından devlet tarafından toplanmıştır. Bir kısmı da koruma altına alınmak üzere, İstanbul-Tophane’de bulunan silah fabrikasından gönderilmiştir. Bünyesinde bulunan 299 eser, 14. yüzyıldan itibaren kronolojik sırayla sergilenmektedir.

Ceritkale Kaya Mezarları: Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden olan yapı, Demir Çağı'na tarihlendirilmiştir.

Kırıkkale'de ne yenir?

  • Katmer.
  • - Un Tarhanası
  • - Madımak
  • - Kömbe
  • - Pelte
  • - Katma Aşı
  • - Katmer