Kocaeli'yi keşfetmek için 10 neden

İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir şehir, aynı zamanda ilin bir ilçesidir.
İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir şehir, aynı zamanda ilin bir ilçesidir.

Kimi şehirler var ki, tarihi, coğrafyası veya insanlarını anlatabilmekiçin kelimeler ve hatta ciltler dolusu kitaplar bile yetersizkalır. İşte, Anadolu ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Kocaeli böylebir şehir. Kartepe’den başlayarak Gebze’ye kadar, körfezi ileyeşili ve mavisi ile insanı, kendisine ilk bakışta hayran bırakıyorşehir ve bu hayranlık Kocaeli’yi keşfettikçe artıyor. Her ne kadarbu yeşil-mavi şehri keşfetmek saymakla bitmese de öne çıkan10 nedeni şöyle sıralayabiliriz.

1- Tarihin kesişim noktası

Tarihini Nikomedia’ya kadar götürebileceğimiz Kocaeli, bir Türk yurdu olarak 1320’de tarih sahnesine çıkmıştır. Adını fatihi Akça Koca Bey’den alan şehir o tarihten beri tüm Anadolu’nun kesişme noktası hâline gelmiştir. Kartacalı komutan Hannibal’in Anıt Mezarı’nın da Fatih Sultan Mehmed Han’a ait Hünkâr Çayırı’nın da Kocaeli’de olması bu kesişimin en güzel örneği.

Hünkar Çayırı ve çeşmesi.
Hünkar Çayırı ve çeşmesi.

2- Doğası büyüleyici

Sadece tarihi değil, coğrafi olarak da bir kavşak noktası olması, Kocaeli’de her mevsimin, en güzel hâllerinin yaşanmasını sağlamıştır. Uzun ve sıcak Haziran günlerindeki Ballıkayalar yürüyüşlerinden, Molla Yakup Çayırı’nda tatlı tatlı esen meltemlere kadar âdeta bir ressamın paletinden çıkmış gibi yaşanır dört mevsim. Kartepe’de diz boyunu aşan apak kar ise bu paletin en saf hâlini yansıtır…

Kerper. Fotoğraf: Mutlu Taşpınar
Kerper. Fotoğraf: Mutlu Taşpınar

3- Maceranın kalbi

İster Kartepe’nin eşsiz manzarası eşliğinde bir yamaç paraşütü, ister Antik Kerpe Limanı’nda tüplü dalış yahut atlı ve atv safari turları… Kocaeli’de macera tutkunları için yok yok. Türkiye’nin ilk kaya tırmanış bahçesi Ballıkayalar’da bir kaya tırmanışı ya da Türkiye’nin en uzun doğa turizm parkurlarında dağ bisikletçiliği gibi maceranın kalbine dokunabilmek için her şey doğanıza uygun ve her şey istediğiniz gibi.

Yamaç paraşütü.
Yamaç paraşütü.

4- Farklı kültürler

Bir Arada Kocaeli Türkiye’nin tüm renklerinin buluştuğu zengin bir mozaik. Farklı kültür ve coğrafyalardan 2 milyona yakın insanın bir arada yaşadığı bu kozmopolit şehirde, birçok coğrafyanın eşsiz zenginliklerini yemek çeşitliliğinden düğünlerine, yöresel kıyafetlerinden çocuk oyunlarına kadar görmek ve yaşamak mümkün.

Hereke halısı dokuma.
Hereke halısı dokuma.

5- Berrak plajlar

Marmara Denizi’nde 1, Karadeniz'de 6 mavi bayraklı plajıyla Kocaeli’de gönül rahatlığıyla denizin keyfini çıkarın. Kocaeli’de altın kumsallar, dupduru gök ve masmavi denizle buluşarak ufuklara uzanırken, size de Altınkemer, Cebeci, Kerpe, Kumcağız veya Bağırganlı’da bu eşsiz manzarayı izlemek kalıyor.

Kovanağzı plajı.
Kovanağzı plajı.

6- Kış turizminin merkezi

Türkiye’de kış turizmi deyince akla ilk gelen şehirlerdendir Kocaeli. Şehir, sırtını, Samanlı Dağları’na yaslıyor ve Kartepe işte bu dağların zirvesinde yer alıyor. Bir musiki, bir kar şiiri hâlini alan Kartepe’de kayağa yeni başlayanlar kolay pistlerde, usta kayakçılar ise dik tepelerde adrenalinin keyfini çıkarıyor.

Kartepe Kayak Merkezi.
Kartepe Kayak Merkezi.

7- Eviniz kadar rahat

Samanlı Dağları’na komşu, Kartepe’nin zirvesindeki kış otelleri, Kandıra sahillerinde kıyı turizmi odaklı otel ve pansiyonları, kaplıca ve termal otelleri ile 5 yıldızlı otellerde huzurlu ve unutulmaz bir tatil imkânı sunan Kocaeli; son yıllarda popüler bir hâl alan bungalov evler, çadır ve kamp alanlarıyla da doğayla baş başa konaklama fırsatı veriyor misafirlerine…

Yazlık Ilıcası Tesisleri.
Yazlık Ilıcası Tesisleri.

8- Festivaller şehri

7’den 70’e herkese hitap eden, adeta bir festivaller şehri Kocaeli. Kitapseverler için Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı kitap fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı, çocuklar için Kocaeli Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali, her yaştan akademisyen ve araştırmacılar için Kartepe Zirvesi… Eskihisar Amfi Tiyatrosunda Sinema geceleri...

Kocaeli Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali.
Kocaeli Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali.

9- Damak çatlatan lezzetleri

Bir kavşak şehir olması nedeniyle, onlarca yıldır çeşitli bölgelerden göç almış ve bu göçler sayesinde kurulmuş bir şehir Kocaeli. Kültürel çeşitliliği ve kozmopolit yapısı emsalsiz bir renk ve zenginlik katıyor Kocaeli mutfağına. Hem yöresel mancarlı pide, Kandıra hindisi veya dartı gibi tatları hem de Anadolu ve dünya mutfağının farklı ve bağımlılık yapacak lezzetlerini bir arada tatmak mümkün Kocaeli’de.

İzmit simidi.
İzmit simidi.

10- Ulaşmak çok kolay!

Kocaeli kara, hava, demir ve deniz yollarının kesişim noktasındaki bir şehir… Körfezin gerdanlığı olan Osman Gazi Köprüsü, ülkemizin geçiş yolları üzerinde arz-ı endam ederken; bir yandan Sabiha Gökçen Havalimanına yakınlığı bir yandan da Marmaray banliyö tren hattı ve Eskihisar-Topçular feribot hattının başlangıç noktası olması sebebiyle Anadolu ve Avrupa’yı baştanbaşa birbirine bağlıyor Kocaeli.

Osman Gazi Köprüsü.
Osman Gazi Köprüsü.