Konya tropikal kelebek bahçesi

Egzotik bitki ve kelebekler ile çocuk programları ve bir böcek müzesinin bulunduğu tropik bahçedir.
Egzotik bitki ve kelebekler ile çocuk programları ve bir böcek müzesinin bulunduğu tropik bahçedir.

Dünyanın birçok yerinde kelebek parklarında vakit geçirdiğimisöyleyebilirim. Eğer gittiğim ülkede kelebekler için ayrılmışözel yerler varsa en az yarım günümü orayı ziyaret etmekiçin ayırıyorum. Ancak bu güne kadar gördüğüm tüm parklardakelebekler, kendi doğal yaşam ortamlarında bulunuyorlardı.Hayranlıkla seyredip, fotoğrafladığım bu güzellikleri ilkkez onlar için oluşturulmuş özel bir bahçede Konya’da ziyaretettim: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde. Yaşadığım şaşkınlığıanlatmam mümkün değil... Tüm alan kelebekler için özeltasarlanmış, üstelik kelebek şeklinde.

Kelebeklerin arasında gez dolaş

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 3500 metrekarelik gezi alanı ile toplamda 7.600 metrekarelik bir kullanım alanına sahiptir.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 3500 metrekarelik gezi alanı ile toplamda 7.600 metrekarelik bir kullanım alanına sahiptir.

Bahçeden içeriye girdiğiniz an yoğun bir nemle karşılaşıyorsunuz. %80’lik nem ve 28 derece sıcaklık bahçedeki havanın kelebekler için uygun hale getirildiğini anlatıyor size. Evet, bu şartlar insanlar için pek de uygun olmayabilir, hazırlıklı olun. Eğer bahçeyi hafta içi ziyaret ediyorsanız biyolog rehberler eşliğinde gezeceksiniz demektir.

Geziyi ilgi çekici hale getirmek için, size sorular sorabilir ve sorduğunuz tüm sorulara açıklayıcı ve tatmin edici cevaplar verebilirler. Bahçedeki kelebeklerin nerelere saklandığını, onlara nasıl davranmanız gerektiğini de söyleyebilirler tabii. Saatin kaçı gösterdiğine göre kelebeklerin bulunduğu yerler de değişiyor gün içinde.

Eğer sabah erken saatlerde gelmişseniz, çoğunu uçarken görebilirsiniz.

İlerleyen saatlerde bir kısmını uçarken, bir kısmı da çiçeklerin ve meyvelerin üzerinde beslenirken ya da meyve yapraklarının altına saklanırken görmeniz mümkün.

Kelebek Bahçesi’nin 1.600 metrekarelik kelebek uçuş alanı Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanı olup, dünyanın ise sayılı alanlarından bir tanesidir.
Kelebek Bahçesi’nin 1.600 metrekarelik kelebek uçuş alanı Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanı olup, dünyanın ise sayılı alanlarından bir tanesidir.

Rehberler anlatım yaparken sizin için küçük küçük molalar da veriyorlar ki, rahatlıkla fotoğraf çekebilesiniz. Bu arada üzerinizde çiçekli bir gömlek ya da eşarp varsa, kelebekler sizinle bir hayli yakınlaşabilir.

Dünyanın her yerinden kelebekler

Bahçede 25 kelebek türünü tanırken, binlerce kelebeği görebilir, dolapların içinde yer alan pupa ve kozalardan güve ve kelebeklerin çıkma anına dahi şahit olabilirsiniz. Peki, tüm bu kelebekler nerelerden, nasıl geliyor derseniz? Asya’dan, Afrika’dan, Orta Amerika’dan geliyor tüm kelebekler. Uzunca yol kat edip buraya geliyorlar. Kenya, Kosta Rica ve Filipinler’deki parklardan hassas ellerle toplanan pupa ve kozalar uygun yolculuk koşullarında, uçakla ulaşıyor Konya’ya...

Buraya gelince de onları bekleyen yerlerine, doğal ortamlarında asıldıkları gibi yerleştiriliyorlar. O hallerini bahçenin içindeki dolaplarda görebilirsiniz. Hatta pupasından çıkışına dahi şahitlik etmeniz mümkün bazen. Türler içerisinde mutlaka daha çok sevdikleriniz olacaktır. Ama herkesin hayranlık duyduğu ‘Morpho’lar masmavi renkleriyle ilk gözünüze çarpanlar olabilir. Sade Kaplan kelebeği, Yaygın Gül kelebeği, Büyük Ağaç Perisi kelebeği, Baykuş kelebeği, Uçan Mendil kelebeği de dikkatinizi çekebilir. Ve ek olarak, bir el büyüklüğünde olan Atlas güvesi ile Ay güvesi mutlaka görmeniz gerekenlerden. Zaten 3.500 metre karelik gezi alanı ve 7.600 metre karelik kullanım alanı olan bahçeyi gezerken, bu güzelliklerle karşılaşmamanız mümkün değil.

Bu arada Avrupa’daki en geniş uçuş alanına sahip kelebek bahçesi burası. Bahçe içerisinde kelebekler kadar etkileyici bir diğer şey de çiçekler ve bitki örtüsü. 98 türe ait 20.000 civarında bitki var bahçede.

Daha bitmedi, böcek köyünü görmelisiniz

1.600 m2'lik kelebek uçuş alanı 15 tür kelebeğe doğal yaşam alanı sunmaktadır.
1.600 m2'lik kelebek uçuş alanı 15 tür kelebeğe doğal yaşam alanı sunmaktadır.

Bahçede gezdik, artık bitti diyorsanız yanılıyorsunuz. Bahçeden hemen sonra müze alanına geçiliyor. Bu alanda kelebek ve böceklerin yaşamlarına dair sunumların, belgesellerin olduğu mini sinema salonunda biraz film seyrettikten sonra, kelebeklerin sınıflandırıldığı panoları, hayat döngülerini, korunma, beslenme ve güneşlenme gibi davranışlarını inceleyebilirsiniz.

Böcek köyünde de, farklı türlere ait şaşırtıcı ve gizemli böcekleri görebilir, zar kanatlılar, kın kanatlılar, yusufçuk, dal ve yaprak böcekleri ile de tanışabilirsiniz.

Ayrıca randevu alarak çocuklarınızın biyolog rehberler tarafından verilen doğa eğitim programlarına katılmalarını sağlayabilirsiniz.

En az yarım gün geçirilebilecek bu güzel bahçeyi defalarca gezme imkânım oldu. Her defasında aynı mutluluk ve heyecanı yaşadım. Parktaki diğer misafirlerde de aynı mutluluğu şahit oldum hep. Pusette bebekleriyle gelenler, çoluk çocuk gezenler, yerli turistler, yabancı turistler herkes memnun, herkes mutlu...

98 türe ait 20.000 civarında bitki var bahçede.
98 türe ait 20.000 civarında bitki var bahçede.

Selçuklu Belediyesi’nin sadece Konya halkına değil tüm Türkiye’ye armağanı bu bahçe. İşin arkasında o kadar büyük bir emek var ki, dünyanın dört bir tarafından gelen kelebekler Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde buluşuyor. Ve parkın sloganında dendiği gibi ; "Hayat Mucizelerle Dolu" bize sadece onu keşfetmek kalıyor.