Koray Candemir: Teknoloji, müzisyenin gerçek ile kurduğu ilişkiyi olumsuz etkiledi

Orçun Koray Candemir, MaSKott grubunun solisti, gitaristi, söz yazarı, besteci, prodüktördür.
Orçun Koray Candemir, MaSKott grubunun solisti, gitaristi, söz yazarı, besteci, prodüktördür.

Şairin Elinde, Renklerin İçinde, NefesiniTut, Yıldızların Altında gibi her biri hitolmuş şarkıların etkileyicisi sesi KorayCandemir, uzun süren sessizliğiniİhtimaller ile bozdu. Türk rock tarihininefsane gruplarından Kargo’nun (1994-2008) solistliğini yapan ve MaSKott’unkurucularından olan Candemir ile 25yıllık kariyerini, yeni şarkısının hikâyesini,90’lı yıllardan bu yana müzikte nelerindeğiştiğini konuştuk.

Her şeyden önce dinleyicileriniz neden bu kadar uzun bir ara verdiğinizi merak ediyor.

Yaptığım şarkıların önce beni memnun etmesini bekliyorum. Bazı zamanlar üretimimi sıfırlamam ve baştan başlamam gerekiyor. Bu da ister istemez uzun aralara neden olabiliyor. Bu süreçte hayatıma ayrıca beni çok heyecanlandıran DasDas girdi. Kültür, sanat ve eğlence üzerine yoğunlaşan bir mekânın ortağı olmak güzel bir motivasyon kattı. Son 2 sene daha az konser yapmayı tercih ettim ama Harun Tekin’le "Şakalı Akustik" performansımız devam etti.

Ayrıca Kargo grubunun eski solisti.
Ayrıca Kargo grubunun eski solisti.

İhtimaller’in hikâyesi nedir?

Can Baydar uzun süredir bana "Sana şarkı yazmak istiyorum." diyordu. Bir akşam aradı ve sözleri yazdığını, bestede bir noktaya geldiğini ama beni yanında istediğini söyledi. Hemen atladım gittim, beraber besteyi bitirdik. Ancak son hâline gelmesi yaklaşık iki sene sürdü.

Şarkıda birbirinden değerli isimlerin varlığı da dikkat çekiyor...

Talihli bir insan olduğumu, hayatın zaman zaman benim yüzüme güldüğünü kabul ediyorum. Hayatımda güzel insanlar biriktirmişim. Burada övgüler işlerinin erbabı arkadaşlarıma… İhtimaller’in aranjesini birçok önemli ismin aranjörlüğünü de üstlenen Serkan Çeliköz yaptı. Mix’ini ülkemizin en değerli prodüktörlerinden Tarkan Gözübüyük’ün üstlendi. Şarkının Mastering’ini Grammy Ödüllü Evren Göknar gerçekleştirdi. Şarkının kayıtlarında ve videosunda davulları Kurban’dan tanıdığınız Burak Gürpınar çaldı. Bas gitarda Cemre Kabaş, gitarlarda Cem Şahin ve Can Baydar var. Kayıtlar Cazmaster ve Pür stüdyolarında yapıldı. GRGDN Müzik ve State 51 conspiracy şirketleri de halkayı tamamladı ve şarkı kulaklarınıza sunuldu.

Pandemi öncesinde çekilen video klipte, geniş bir cast ve grup performansı da var. Ama sanırım artık bir süre bu ve benzeri klipler, etkileşimler mümkün değil ne dersiniz?

Candemir, 7 Ağustos 1975'te İstanbul'da doğdu ve Yıldız Teknik Üniversitesi endüstri mühendisliğinden mezunu oldu.
Candemir, 7 Ağustos 1975'te İstanbul'da doğdu ve Yıldız Teknik Üniversitesi endüstri mühendisliğinden mezunu oldu.

Sosyal etkileşim içinde olan bizleri en zayıf noktamızdan vurdu. Teması kesmek bence en zoruydu. Bu durum bizi alışkın olmadığımız hâllere soktu. Gelecekte sonuçları hakkında çok yazılıp çizilecek diye düşünüyorum. Geçen sene aralık ayında yönetmenimiz Doğan Tanyer ve ekibiyle DasDas’ta çekildi. Videoda kalabalık bir cast mevcut. İzlerken kısa zamanda her şey ne kadar değişti diye düşündürüyor. Dünya yeni bir döneme girdi.

Eşitlik ve insan haklarının ön plana çıktığını, eski düzenin direnmeye çalıştığını görüyorum ama sürecin başlarındayız, vakit geçtikçe daha yerinde yorumlar getirebiliriz.

Müzik kariyerinize başladığınız 90’lı yıllardan bu yana çok şey değişti… Bu değişimi nasıl yorumlarsınız?

1990’lar yeni müzik türlerinin yükseldiği, ülkemizin kültürel olarak değişim geçirdiği, sevdiğiniz gruplara, şarkıcılara ulaşmanın bugüne nazaran zor olduğu yıllardı. İnternet yayılmamıştı; televizyon, yazılı basın ve konserler haricinde takip ettiğiniz sanatçıları göremezdiniz. Albümler stüdyolarda kaydedilirdi, şarkılarınızı geniş kitlelerle paylaşmak için plak şirketiyle anlaşma yapmak şarttı. Şimdi bunların hepsi teknoloji ve sosyal medya etkisiyle başkalaştı. Artık ulaşmak kolay, dinlemek kolay, tüketmek kolay. Daha hızlı ve kaotik zamanlardayız. Her dönemin kendine göre güzellikleri var elbette ama internetin olmadığı dönemlerde zihinlerimiz daha özgürdü diyebilirim. Özetle internetin hayatımıza girmesi bütün dinamikleri değiştirdi. Teknoloji hayatı hızlandırdı, tüketim arttı, konsantrasyon azaldı. Bireysellik, teşhircilik, nüfus yoğunluğu dijital dünyayla birleşince ortaya herkesin içebildiği ama bence tadı eksik olan bir çorba çıktı.

2020 sonbaharından dinleyiciyle buluşturmayı planladığınız albüme dair biraz bilgi alabilir miyiz?

Yeni şarkıların bir kısmı hazır. Bu yaz albümden bir tekli daha paylaşmayı planlıyoruz. Üzerinde çok çalışılmış ve demlendirilmiş şarkılardan oluşacağını söyleyebilirim. Yapım aşaması bittiğinde daha iyi tarif edebilirim.

Lisede kurduğu grubu ile Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması'na katılan Candemir, grubu ile dereceye girdi.
Lisede kurduğu grubu ile Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması'na katılan Candemir, grubu ile dereceye girdi.

Karantinadan önce seyahat planınız var mıydı?

Albümle uğraştığım için düşünmemiştim. Hayat normale döndüğünde Ege bölgesinde gezinebilirim diye düşünüyorum.

En sevdiğiniz rota neresi?

Birbirinden pek ayıramıyorum, zamanın ruhuna göre değişebilir. Avrupa kıtası yakın olduğu için ilk aklıma gelen oluyor. Gezip gördüğüm ülkeler içinde mimarisi ile beni en çok etkileyen ülke İtalya oldu. Doğa, tarih ve mimarı da çok önemli fakat bir şehri ziyaret ettiğimde beni en çok sosyal hayatı ve insanları etkiler.

Nasıl seyahat etmeyi seversiniz?

Favorilerim uçak ve otomobil. Hayatım turnelerde ve otellerde geçtiği için planlı seyahatlere alışığım galiba. Bizim şehirlerin çoğunu gördüm. Yurtdışında bir şehirde kaybolmak güzel olabilir.

Başka bir ülkede yaşamak isteseniz neresi olurdu?

Üç sene kadar Seattle’da yaşadım ama ilk tercihim Amerika olmazdı. İngiltere’de uzun vakit geçirmek fena olmayabilir gibi geliyor.

Liseden mezun olduktan sonra İstanbul'da çeşitli mekanlarda sahne alan Candemir'in yolu bu dönemde Kargo grubundan Selim Öztürk ve Mehmet Şenol Şişli ile kesişti.
Liseden mezun olduktan sonra İstanbul'da çeşitli mekanlarda sahne alan Candemir'in yolu bu dönemde Kargo grubundan Selim Öztürk ve Mehmet Şenol Şişli ile kesişti.

Yeni normal nasıl gidiyor?

Yeni normali daha tam olarak idrak edemediğimizi düşünüyorum. Ama daha sık mutfakta yemek yapmak ve sevdiklerimizle telefon ekranından iletişim kurmak gibi eylemleri söyleyebilirim.