Küba gezi rehberi

Küba gezi rehberi.
Küba gezi rehberi.

Karayip Denizi’ndeki en büyük ada olan Küba, dünyanın en çok turist ağırlayan ülkelerinden biri. Gezginlerin oldukça merak ettiği ülke, gerçekten de tam bir turistik cennet. Bu kendine münhasır ülke nasıl merak edilmesin ki? Dünyaca bilinen devrim mücadelesi, farklı yönetim sistemi, rengarenk kültürü, harika doğası, muhteşem plajları ve lezzetli yemekleri ile oldukça farklı bir yer. Siz de şöyle uzaklarda bir yerler keşfedelim derseniz Küba’yı tavsiye edebiliriz. Gezi planınız mı? Onu biz Küba gezi rehberimizde hazırladık.

Genel bakış

Havana.
Havana.

Küba Cumhuriyeti, Karayipler’de bulunan bir ada ülkesi. Ülkenin başkenti Havana ve resmi dili İspanyolca. 109.884 kilometrekare ile Karayipler'de en geniş yüzölçümüne sahip olan ülke, 11 milyonu aşkın nüfusu ile bölgedeki en kalabalık ada milleti. Küba’nın ilk sakinleri Güney Amerika'dan adaya gelen Guanahatabey ve Kiboni yerlileriymiş. 1492 yılında Kristof Kolomb, Amerika kıtasına gerçekleştirdiği ilk yolcuğunda keşfetmiş Küba’yı ve burayı İspanyol toprağı ilan etmiş. Böylece Küba'da ilk kalıcı yerleşim 1511'de kurulmuş. Ülke bağımsızlığa ise 1902 yılında kavuşabilmiş. Diğer ülkelerden farklı olarak sosyalist bir devlet yapısına sahip Küba’da yönetime bağlı olarak devlet kontrollü bir planlı ekonomi mevcut. Meksika Körfezi’nin girişinde bulunan Küba’da tropikal iklim hakim. Havanın soğuk ve fırtınalı olmadığı Ocak ve Mayıs ayları ülkeyi ziyaret etmek için en uygun zaman.

Nasıl gidilir?

Ülkemizden Küba’ya gitmek için hava yolunu kullanabilirsiniz ve ülkemizden direkt uçuş bulunuyor. Başka bir gezi planınız varsa da Avrupa, Amerika ve Kanada üzerinden aktarma yaparak da gidebilirsiniz. Yolculuğunuz ise yaklaşık 15 saat sürüyor.

Küba içinde ulaşımlar genellikle otobüslerle sağlanıyor. Otobüsleri güzergahlarna göre şehir içi ya da şehirler arası yolculuklarınızda kullanabilirsiniz. Ülkede genellikle en çok tercih edilen ulaşım aracı ise CocoTaxi, BiciTaxi gibi küçük taksiler. Üstü açık küçük taksiler daha hızlı ve kolaylıkla bir yerlere ulaşmanıza imkan sağlıyor. Bunun yanı sıra daha konforlu ulaşım sağlamak için araç da kiralayabilirsiniz.

Küba, Havana.
Küba, Havana.

Görülmesi gereken yerler

Her bir köşesi birbirinden farklı ve güzel olan Küba’da görülecek çok fazla yer var.

Havana

Ülkenin en çok merak edilen yerlerinden biri Havana. Bir UNESCO Dünya Mirası olan Habana Vieja ya da Eski Havana, Küba’nın en iyi korunmuş yerlerinden. Küba’ya özgü barok ve neoklasik binalar göreceğiniz Arnavut kaldırımlı sokakları sizi kendine hayran bırakıyor. Eski Havana’da yer alan Devrim Müzesi kesinlikle görmeniz gereken yerlerden. Devrimin en önemli yerlerinden olan Devrim Meydanı ya da Plaza de La Revolucion’da gezebilir, Jose Marti Anıtı’nda fotoğraf çekilebilirsiniz. Şehirde oldukça fazla müze bulunuyor. Devrim öncesi Küba tarihini merak ederseniz Capitolio Nacional müzesine gitmelisiniz. Şehrin sahil kısmında yer alan Malecon yürüyüş yolunda yürüyebilir ya da Katedral Meydanı’nda harika yapıları inceleyebilirsiniz.

Trinidad.
Trinidad.

Trinidad

Küba denince insanların aklına gelen o rengarenk sokaklar, eğlenen insanlar işte Trinidad’da. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan şehir sanki hala eski zamanlarda yaşıyor hissi veriyor. Şehrin en hareketli caddesi olan Calle Francisco Javier Zerquera ve şehrin ana meydanı Plaza Mayor’da gezebilir, müzelerinde hem devrim hem de geçmiş tarihleriyle ilgili bilgiler edinebilirsiniz. Şehirde denize girmek için en ideal yer ise Playa Ancon. Burada bembeyaz kumlarda güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Küba kültürünü yaşamak isterseniz Casa de la Musica isimli açık hava müzikholünü ziyaret edebilirsiniz. Şehirdeki en sevilen turist aktivitelerinden biri de at turu. Trinidad’ın arka sokaklarında başlayan tur, güzel bir şehir turu yaptırarak Hoyo del Pilon şelalesinde son buluyor.

Santa Clara

Santa Clara.
Santa Clara.

Küba’nın en önemli şehirlerinden biri olan Santa Clara, Che Guavara’nın 1958’deki son gerilla savaşının yapıldığı yer. Bu nedenle ülkede oldukça önemli olarak kabul ediliyor. Bu nedenle siz de şehirde ilk olarak Che Guevara Anıtı ve Müzesi’ni görebilirsiniz. Devrimin kaderini değiştiren tren vagonları bölgesi de görebileceğiniz yerlerden. Çünkü bu vaqgonlar, Che Guevara’nın emrindeki askerlerin ele geçirdiği silah yüklü trene aitti. Muhteşem bir işçilikle yapılan Che Guevara heykeli de görebileceğiniz yerlerden.

Varadero

Küba’nın en ünlü plaj destinasyonlarından biri olan Varadero, sakin ve güneşli bir tatil için harika bir orta. Oldukça popüler olan bu yerde, 50’den fazla otel bulunuyor. Bembeyaz kumlar, masmavi deniz, yemyeşil çiçek bahçeleri ile burası sakin ve bol dinlenmeli bir tatil düşünüyorsanız gelebileceğiniz bir yer.

Cayo Coco

Küba’nın en güzel adalarından Cayo Coco, uçsuz bucaksız deniz gördüğünüz yemyeşil bir cennet. Doğanın renklerinin harmanlandığı adada, bembeyaz kumlar, masmavi bir deniz yer alıyor. Adanın iç kısımlarında ise El Baba Tabiat Parkı var. Burada timsah, flamingo gibi vahşi doğaya ait havanların yaşayışlarını izleyebilir, kuş gözlemciliği yapabilirsiniz.

Parque Nacional Vinales

Ülkenin doğal güzelliklerini görmek isterseniz UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Parque Nacional Vinales bölgesi size göre. Güzel ve yemyeşil vadilerden oluşturulan bölgede birçok meyve ve sebze yetiştiriliyor. Bu doğallık ve bol oksijenli ortam ziyaretçilerin en çok burayı sevmesini sağlıyor. Havana’dan günlük geziler düzenleyen turlar ile buraya ulaşabilirsiniz.

San Pedro del Morro Kalesi

17. yüzyılın en iyi korunmuş İspanyol kalelerinden biri olan San Pedro del Morro Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Santiago Körfezi girişinde bulunan kale, bir uçurumun tepesine konumlandırılmış. Korsan saldırılarına karşı yapılan kale, 1700’lü yılların sonunda hapishane olarak da kullanılmış.

Varadero.
Varadero.

Ne yenir?

Bol baharatlı ve doyurucu yemekleri olan Küba mutfağının en sevilen yemeklerinden biri siyah barbunyalı beyaz pirinç pilavı olan congri. Yöresel malzemelerle yapılan bu yemek Küba’nın ulusal yemeklerinden. Ülkede yeşil muz kızartması da oldukça tercih edilen yemeklerden. Karidesin Hindistan cevizi sosuyla yapıldığı camarones con coco, deneyebileceğiniz farklı tatlardan. Arroz con pollo yemeği ise pirinç, tavuk ve baharat karışımından yapılmakta. Bizdeki tavuklu pilavı anımsatan yemek tüketebileceğiniz besinlerden. Arroz con huevo frito, Küba evlerinde yapılan geleneksel lezzetlerden. Sarısı patlatılarak tavada pişirilen yumurtanın pilavın üzerine konduğu yemek, ülkede oldukça sevilen bir lezzet. Canınız tatlı çekerse de dünyanın en tanınmış Küba tatlılarından olan flan de leche yiyebilirsiniz.

Ne alınır?

Size Küba gezinizi hatırlatacak bir sürü hediyelik eşya var. Bunlardan ilki tüm dünya tarafından bilinen Küba kahvesi. Birbirinden farklı aroma ve sertlikteki çekirdeklerden istediğinizi alabilir, kendiniz ya da sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Küba çikolataları ile de oldukça başarılı bir ülke. Çeşitli yerlerden birbirinden farklı çikolataları sevdiklerinize getirebilirsiniz. Tavsiye ettiğimiz yer ise Museo del Chocolate dükkanı. Ülkenin sevilen hediyeliklerinden biri de meşhur kokusu Habana 1791… Parfüm konusunda dünyada adından söz ettiren Küba’nın parfüm markası Habana 1791’in birbirinden şık ve güzel şişelere doldurulmuş harika kokuları, koklayanları mest ediyor. Küba’da hasır şapkalar da oldukça meşhur. Güneşten korunmak için kullanılan şapkalar, tatilinizdeki güzel bir hatıra olabilir.

Ülkenin ünlüsü

Fidel Castro.
Fidel Castro.

Küba denince akla ilk gelen hiç şüphesiz Fidel Castro… Ülkedeki devrime öncülük eden Castro, tüm dünyaca bilinen kişilerden biri. Ülkenin tanınmış kişilerinden olan Che Guevara da dünyaca bir üne sahip. Küba müzikleri ve dansları ülkeyi dünyaya tanıtan en keyifli özelliklerinden. Dünyanın her yerinde bilinen dans ve müzikleri, ülkenin insanlığa mal olmuş değerlerinden. 1950’li yıllara ait otomobiller Küba deyince akla ilk gelenlerden biri. Oldtimer olarak adlandırılan bu arabalar Küba sokaklarında tur atıyor. Turistlerin en sevdiği aktivitelerden biri denebilir. Ülkedeki tıp konusundaki gelişmişlik, Küba’yı akla getiren bir diğer özellik. Küba purosu da oldukça ünlü. Müdavimleri olan bu puro, dünyanın birçok yerine satılıyor.

Ülkenin efsanesi

Küba’nın en ünlü efsanesi Suyun Annesi. Magüi olarak da bilinen Madre de aguas, Küba’da yerel halk tarafından görüldüğü iddia edilen bir efsanevi yaratık. İlk kez 1600’li yıllarda anlatılan efsaneye göre, bu yaratık çok büyük ve geniş, palmiye ağacı kalınlığında dev bir boa yılanı. Aç olduğunda bir buzağıyı tamamen yutabilecek büyüklükteki bu korkunç yılanın başının ön bölgesinde boynuzlara benzer iki çıkıntı bulunuyormuş. Pulları ise öyle sert ve kalınmış ki kurşun bile işlemiyormuş. Bu yaratık inanışa göre hiç kurumayan nehir ve göllerde yaşıyormuş. Asla ölmeyen bu yaratık, onu öldürmeye ya da ele geçirmeye çalışan herkesi öldürüyormuş. Bu nedenle Küba yerlileri, bilmedikleri sulara girmek konusunda oldukça temkinliler.