Kuzey Avrupa'nın huzurlu şarkısı: Estonya

Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir.
Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir.

Estonya, ormanlarla kaplı bir Kuzey Avrupa veBaltık ülkesi. Doğusunda Rusya, güneyindeLetonya ile kara sınırı var. Kuzeyi Finlandiya Körfezi,Doğusu Baltık Denizi ile çevrili. En büyük iki adasıBaltık Denizi’ndeki Saaremaa ile Hiiumaa. SovyetlerBirliği’nden ilk ayrılan ülke olarak bilinmesininyanı sıra Estonya özellikle son yıllarda teknolojialanında yaptığı atılımlarla Kuzey Avrupa’nın dijitalcumhuriyeti olarak adlandırılıyor. Estonya, bu büyükteknoloji hamlesinin yaparken sahip olduğu tarihidokuyu da korumayı başarabilmesiyle hayranlıkuyandıran ülkelerden biri. Estonya; ziyaretçilerinedoğa, tarih, deniz, kum, güneş, kültür ve eğlenceyibir arada sunmasıyla tatil için tercih edilebilecekoldukça cazip bir rota.

Orta Çağ’ın ruhu: Tallinn

Batısında ve kuzeyinde Finlandiya Körfezi, doğusunda Rusya ve güneyinde ise Letonya Cumhuriyeti ile sınırları vardır.
Batısında ve kuzeyinde Finlandiya Körfezi, doğusunda Rusya ve güneyinde ise Letonya Cumhuriyeti ile sınırları vardır.

Esyonya’nın başkenti Tallinn, ünlü tarihi merkezi Toompea Tepesi ve tarihi evlerin sıralandığı arnavut kaldırımlı sokaklar ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Tallin’e ilk girdiğinizde bir zaman makinasıyla Orta Çağ’a ışınlandığınızı sanabilirsiniz. Tarihi kentin varlıkları Orta Çağ’a dayanan surları ve surların çevrelediği eski şehir Orta Çağ’dan bu yana el değmemiş görüntüsüyle büyüleyici bir gezi deneyimi sunuyor. Tallinn’in en popüler tarihi yapılarındakn biri olan ve 12. yüzyıldan günümüze ulaşmayı başaran Oleviste Kilisesi, 1500’lü yıllara kadar dünyanın en büyük binası unvanına sahipmiş. Mimar Mikhail Preobrazhensky tarafından 1894- 1900 yılları arasında inşa edilen Alexander Nevsky Katedrali ise masallardan fırlamış gibi duran görüntüsüyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Entelektüel üretimin merkezi: Tartu

Estonya’nın ikinci büyük ve en eski kenti Tartu, üniversiteleri ve entelektüel yaşamı ile ünlü bir yer. Şehirde her daim festivaller, tiyatro gösterileri ve konserler yakalamak mümkün. Tarihi beşinci yüzyıla kadar uzanan şehir; zengin müzeleri, her daim kalabalık kafe ve restoranları ile de ülkenin popüler lokasyonlarından. Tartu’ya Tallinn ve birçok yerden otobüsle kolayca gidilebiliyor.

Estonya’nın sayfiyesi: Parnu

Parnu; beyaz kumsalları, kaplıcaları ve tabiat harikası parklarıyla Estonya’da yaz tatilinin başkenti konumunda. Başkentten tren veya otobüsle 2,5 saatte gidilebilen şehir, yıl içinde çok sayıda konser, tiyatro ve konferansa ev sahipliği yapıyor. Dışarıdan yazlık bir şehir gibi görünse de Parnu’nun kültürel dokusu da oldukça zengin.

Parnu’ya giderseniz Orta Çağ’dan kalma Eski Şehir, ahşap villalar, Modern Sanat Müzesi, Belediye Binası, Jekaterina Kilisesi, Seegi Maja, ve müzisyen Raimond Valgre heykelini görmeden sakın dönmeyin.

Başkenti Tallinn'dir.
Başkenti Tallinn'dir.

Parnu’ya alternatif olarak ise Batı kıyısındaki deniz tatili merkezi Haapsalu var. Haapsalu; tarihi, ılık denizi, çamur banyoları, yürüyüş yolları, piknik parkları, kibar insanları ile Estonya’da gezilecek yerler arasında yer alıyor. Haapsalu’ya yolunuz düşerse Afrika Plajı’nda denizin tadını çıkarmanın yanı sıra Demiryolu Müzesi, Cyrillus Kreek Müzesi, Laanemaa Müzesi, Sovyet Kiltsi Askeri Havaalanı, Maria Magdaleena Kilisesi, Haapsalu Shawl Müzesi ve İsveç Pazarı’nı da mutlaka gezi programınıza eklemelisiniz.

Hem tatil yapıp hem de sanatsal faaliyetlerden geri kalmak istemeyenler için de Estonya’da seçenekler var. Rakvere, Estonya’nın küçük ve sakin şehirlerinden biri olarak bilinse de aksine her yıl Punk Müzik Festivali, Uluslararası Green Christmas Müzik festivali, ve iki yılda bir Baltoscandal adlı uluslararası tiyatro festivaline ev sahipliği yapıyor. Denk getirebilirseniz bu festivallerden birine kesinlikle katılmalısınız. Dünyanın en büyük kayıtlı halk şarkısı koleksiyonuna sahip bir ülkenin müzik festivallerini deneyimlemek zihninizde eşsiz bir anı olarak kalabilir zira.

Anakaranın hemen yanıbaşındaki Huzur: Estonya adaları

Estonya topraklarındaki ilk insan yerleşimleri en az MÖ 6500’e dayanır.
Estonya topraklarındaki ilk insan yerleşimleri en az MÖ 6500’e dayanır.

Siz de sürekli bir yerlere yetişmeye çalışılan gezi programlarından değil de sakin bir tatil yapmayı tercih edenlerseniz Estonya’nın birbirinden güzel adaları tam size göre. Yerleşim tarihi sekiz bin yıl öncesine uzanan ülkenin en büyük adası Saaremaa’daki tek kasaba Kuressaare. Tarih boyu birçok savaş ve Almanya, Danimarka, İsveç ve Rusya işgallerini yaşamış adaya ayak basmışken hâlâ çalışan yel değirmenlerini, Kuressaare Kalesini ve kaledeki Saaremaa Müzesi mutlaka ziyaret etmelisiniz

Estonya’nın ikinci büyük adası Hiiumaa ise deniz fenerleri, bakir doğası, Haç Tepesi, insanlarının espri anlayışı ile ünlü. Pühalepa Kilisesi, Kuriste Kilisesi, Tahkuna Deniz Feneri, Askeri Müze, meşe ormanı, Suuremoisa Küla Kalesi, adada gezilecek yerlerden.

 Alman, Danimarka, İsveç ve Rus egemenliği altında kaldıktan sonra ülke Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru bir millî uyanış yaşamış ve 24 Şubat 1918’de Ruslardan bağımsızlığını kazanmıştır.
Alman, Danimarka, İsveç ve Rus egemenliği altında kaldıktan sonra ülke Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru bir millî uyanış yaşamış ve 24 Şubat 1918’de Ruslardan bağımsızlığını kazanmıştır.

Estonya'yı bu kadar anlatmışken mutfağından bahis açmamak elbette olmaz. Sovyetler Birliği döneminde gıda üretim merkezi olan Estonya mutfağı, coğrafi konumu itibarıyla hem Rus hem de Alman mutfağından etkilenmiş. Kalev çikolataları çok ünlü fakat milli tatlısı pişirilip kurutulmuş çavdar, arpa, bezelye, süt, şeker ve baldan yapılan kama.

İçecek olarak ise milli içkilerini yanı sıra Rus içeceği kvassa benzeyen ve mayalı esmer ekmekten üretilen kali ile kefir de popüler içecekler arasında.