Lezzetin mekânı: tescilli Kayseri Mutfağı

Lezzetin anavatanı Kayseri.
Lezzetin anavatanı Kayseri.

Köklü tarihi ve ile Kayseri, gastronomi şehri olarak da dünya çapında adından söz ettiriyor. Lezzetin anavatanı Kayseri, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın belediye bünyesinde oluşturduğu UNESCO Komisyonu komitesinin ‘Tarihten Kültüre Lezzetler Diyarı’ sloganı ile uzun ve özverili çalışmalar sonucu UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi’ne dâhil edildi.

Şehir; pastırma, sucuk ve mantı gibi dünyaca ünlü lezzetleri, zengin yemek kültürü ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi’ne girdi. Kendisini gastronomi dalında da ispatlayan Kayseri, sucuk ve pastırmayla yapılan pek çok yemek, mantı, pöç, fırın ağzı, kurşun aşı, Develi cıvıklısı, yağlama, çemen, katmer, aside, nevzine, gilaburu suyu gibi yüzlerce lezzete sahip zengin mutfağını tüm dünyaya tanıtıyor. “Her şey yerinde güzel” fikrinden hareketle Kayseri’ye yolunuz düştüğünde mutlaka tatmanız gereken özel yöresel lezzetleri derledik:

Kayseri Mantısı

Kayseri Mantısı.
Kayseri Mantısı.

Türkiye’de Mantı denilince akla ilk gelen şehir elbette Kayseri. Kayseri mantısının en önemli özelliği, oldukça küçük kapatılmasıdır. Bunun ölçüsü, eskiden beri söylenerek günümüze kadar gelmiş olan “Bir Şimşir Kaşıkta Kırk Tane Mantı” olarak belirlenmiştir. Bir başka özelliği ise diğer mantılardan farklı olarak kıvamının daha sulu olmasıdır. Bunun için mantının kaynatıldığı suya, salça ve yağ önceden konularak mantıyla birlikte pişmesi sağlanıyor. Servis yapılırken de suyuyla birlikte servis ediliyor.

Sucuklu Köfte

Sucuklu Köfte.
Sucuklu Köfte.

Kayseri denilince hepimizin aklına ilk sucuk gelir. Sucuklu köfte de Kayseri mutfağının sevilen et yemeklerinden biri fakat adında olduğu gibi içinde sucuk yok. Sucuklu köfteyi kesinlikle Kayseri’de yemelisiniz. Köftenin yapılışında kullanılan Kayseri’ye özel çemen gibi sucuk baharatlarından dolayı sucuklu köfte deniliyor. Koyun ve kuzu kıyması ile yapılan köfte hem sucuk hem köfte severlere hitap ediyor.

Pöç Kebabı

Pöç Kebabı.
Pöç Kebabı.

Dananın kuyruk kısmındaki kemik eti güvece konuluyor ve yaklaşık 15 saat kısık ateşte pişiriliyor. Pişen ete iç pilav, közlenmiş domates biber de eşlik edince karşınıza dananın kuyruğunu kopartan lezzet olarak tanımlanan pöç çıkıyor. Kayseri’nin bu az bilinen ancak lezzetiyle baş döndüren kebabını mutlaka Bağdat Pöç-Tanır veya Altınsaray Pöç-Tandır’da yemenizi tavsiye ediyoruz.

Elde Kesme Kadayıf

Elde Kesme Kadayıf.
Elde Kesme Kadayıf.

Elde Kesme Kadayıf, Kayseri’ye has tatlılarından biri. Kadayıf dediğimize bakmayın bu tatlıyı standart kadayıftan ayıran çok önemli bir özelliği var: Elde açılan ve incecik şeritler hâlinde kesilen hamurdan yapılıyor. Hamur tepsiye dizilerek ceviz içiyle kaplandıktan sonra nar gibi kızarana dek pişiriliyor ve üzerine dökülen şerbetle servise hazır hâle geliyor.