Limanda bilinen gemiler oysa açıklardadır: Hamburg

HAmburg, Almanya'nın ikinci büyük şehri olup kendi başına ayrı bir eyâleti oluşturur.
HAmburg, Almanya'nın ikinci büyük şehri olup kendi başına ayrı bir eyâleti oluşturur.

Bir şehir sizi nasıl heyecanlandırır? Tarihiyle, kültürüyle,doğasıyla ya da hepsi birden. Hamburg hepsini bir aradabulabileceğiniz şehirlerden biri. Elbe Nehri’nin KuzeyDenizi’ne açılan kapısı Hamburg; Almanya’nın en büyük,Avrupa’nın ise üçüncü büyük limanına sahip şehri. Limanşehri demek, ticaret demek.

Hamburg, Elbe Nehri deltasında kurulmuş olduğundan genel olarak düz bir şehir, bu nedenle yürüyerek gezmek oldukça kolay. Şehrin çok iyi bir ulaşım ağı var. Deniz ulaşımı, metro, tramvay gibi alternatiflerin hepsinden yararlanmak ve pek çok müzede indirim almak için Hamburg Card almanız yeterli.

Hamburg’da mutlaka görmeniz gereken yerler

Hamburg’u gezmek için en az iki tam gün ayırmanızı, eğer havanın güzel olduğu yaz aylarında gezecekseniz daha fazla zaman ayırmanızı öneririm. Hamburg’da mutlaka görmeniz gereken yerler için bir liste hazırladım, keyifli okumalar.

Aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki en büyük 6. metropoldür.
Aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki en büyük 6. metropoldür.

Rathaus - Belediye Binası

Avrupa şehirlerinde bir şehir meydanı ve meydanda belediye binası olması alışılagelmiş bir durumdur. Hamburg’da da durum aynı. Geniş bir meydana bakan belediye binasını şehrin merkezi olarak kabul edebiliriz. Belediye binası içine girip gezebileceğiniz, ücretsiz rehberli turlar düzenlenen, mimari olarak çok güzel bina. Hamburg ziyaretinizde burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Mönckebergstraße

Belediye binası ile ana tren istasyonu arasında Mönckebergstraße ve onu kesen trafiğe kapalı sokaklarda alışveriş veya kahve molası verebilirsiniz. Eğer "Noel Pazarları" dönemi Hamburg’a giderseniz bu cadde, pek çok tezgâh ve yılbaşı süsleriyle tüm gün çok hareketli oluyor.

Alster Gölü

Almanya'nın Dünya'ya açılan kapısı da denilen bu şehir, Almanya'nın en büyük limanına da sahiptir.
Almanya'nın Dünya'ya açılan kapısı da denilen bu şehir, Almanya'nın en büyük limanına da sahiptir.

Belediye binasından Elbe Nehri’nin aksi yönüne doğru ilerlerseniz Alster Gölü kıyısına çıkarsınız.

Güzel bir havada Hamburg’daysanız tekne turlarına katılarak gölü gezebilirsiniz.

Nikolai Kilisesi

İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanarak pek çok masum insanın hayatını kaybettiği kilise şu an müze olarak hizmet veriyor. 5 Euro vererek kiliseden geriye kalan kulesine tırmanarak Hamburg’u yukarıdan görebilirsiniz.

Michel kilisesi ve Krameramtsstuben sokağı

Hamburg’u tepeden izleyebileceğiniz bir diğer kilise kulesi de Michel Kilisesi’ne ait. Michel Kilisesi’nin arka sokağında yer alan Krameramtsstuben Sokağı 17. yüzyılda inşa edilmiş, Hamburg’un en eski sokaklarından biri. Sokak dışarıdan eski bir bina gibi görünüyor, sizi yanıltmasın kapıdan içeriye girdiğinizde bir sokak sizi karşılayacak. Hediyelik eşyacılar ve bir de restoran sokağın sakinleri.

Rotterdam'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci limanı olup Dünya'da da 9. sıradadır.
Rotterdam'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci limanı olup Dünya'da da 9. sıradadır.

Balık pazarı

Eski Liman bölgesinde yer alan Balık Pazarı, Pazar sabahları erken saatlerdeki eğlencesi ile meşhur. Nisan-Ekim ayları arasında sabah 05:00-07:00 arası, Kasım-Mart ayları arasında ise 07:00-09:30 saatleri arasında ücretsiz canlı müzik dinleyebilir. Deniz mahsullerini tadabilirsiniz.

Çiçek mezatı

Balık Pazarı’nın hemen arka sokağında bir kamyon çiçeği açık artırma ile satan bir tezgâh var. Şu an çiçek almaktan çok bir şova, eğlenceye dönüşmüş olsa da. Çok ucuza buradan canlı çiçek alabilirsiniz.

Elbe tüneli

Elbe Nehri’ni su altından geçebilmek için 1911 yılında inşa edilen yer altı tüneli şu an yayalar ve bisikletlilerin geçişine açık ve ücretsiz. Su altından geçtiğiniz için etrafta bir şey göremeseniz de tarihi tünelde bir yürüyüş yapmak son derece keyifli. Eskiden arabaların indirildiği asansörler de hâlâ duruyor.

Speicherstadt

Şehir, adını İmparator Şarlman'ın MS 808 yılında yaptırdığı kaleden almaktadır.
Şehir, adını İmparator Şarlman'ın MS 808 yılında yaptırdığı kaleden almaktadır.

Hamburg’un en çok bilinen bölgesi eski liman bölgesi olan Speicherstadt, 2015 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınmış. Bu bölgede uzun bir yürüyüş yapmayı, bu bölgede en çok fotoğrafı çekilen Wasserschloss’un fotoğrafını çekmeyi, halı ticareti anısına yapılmış olan halı desenli kaldırımı görmeyi unutmayın.

Elbphilharmonie

Speicherstadt bölgesinde estetik ve modern görüntüsü ile kesinlikle gözden kaçıramayacağınız Elbphilharmonie büyük bir konser salonu. Henüz çok yeni tamamlanmış olan bina Hamburg’un simgelerinden bir olmaya aday.

Denizcilik müzesi

Denizcilik şehri olan Hamburg’da bir denizcilik müzesi olmaması düşünülemezdi elbette. Speicherstadt bölgesinde yer alan müze 8 katlı eski liman binalarından birinin içinde yapılmış. Her kat farklı bir konuda sergilere ev sahipliği yapıyor.

Denizciliğe ilginiz varsa en az 3-4 saatinizi müzeye ayırmanızı öneririm.

Hamburg, gerek ticarî, gerek hizmet sektörü açısından kuzey Almanya'nın en büyük sanayi kentidir.
Hamburg, gerek ticarî, gerek hizmet sektörü açısından kuzey Almanya'nın en büyük sanayi kentidir.

Miniatur Wunderland

Speicherstadt bölgesinde mutlaka görmeniz gereken bir diğer müze ise minyatür müzesi olan Miniatur Wunderland. Pek çok farklı şehir ve ülkenin minyatürlerinin sergilendiği müze alanının en büyüğü. Ayrıca en büyük minyatür havaalanı olarak Guiness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmış.