Maceranın kalbi Kocaeli'de atıyor

Dağ Bisikleti.
Dağ Bisikleti.

Kocaeli, eşsiz doğası sayesinde macera sporları ve adrenalintutkunları için tam anlamıyla bir cennet. Tatil sizin için dinlenmek,sakin bir ortamda huzur bulmak kadar aynı zamanda maceradolu keşifler yapmak ve adrenalin seviyenizi yükseltmek demekse,sizin için hazırladığımız Koaceli’de yapılabilecek doğasporları listesine mutlaka göz atın.

1-Dağ bisikleti

Bisiklet sürme deneyimini büyük şehirlerin dar sokaklarında sınırlandırmak istemeyen macera severler için orman içi toprak araç yollarından oluşan parkurlar ve inişli çıkışlı, dere geçişli rotalar olabildiğince doğal bir sürüş deneyimi vadediyor Kocaeli’de. Kandıra Sahil Yolu, Aytepe, Eriklitepe ve Yuvacık çokça tercih edilen ve mutlaka zaman ayırmanız gereken parkurlardan yalnızca birkaçı.

Dalga Sörfü.
Dalga Sörfü.

2-Dalga sörfü

Yılın 280 günü dalga sörfüne uygun olan Kandıra-Babalı, ülkemizin ve dünyanın birçok yerinden sörfçünün uğrak yeri. Öyle ki Türkiye’nin ilk resmi dalga sörfü şampiyonası, ülkemizin dalga sörfü için en uygun alanlarından biri olan Kandıra-Babalı’da gerçekleştirilmiş. Eğer siz de sörf sporuna meraklıysanız Kandıra-Babalı’yı mutlaka deneyimlemelisiniz.

Molla Yakup Sultaniye, Kartepe. Fotoğraf: Gökhan Türegün
Molla Yakup Sultaniye, Kartepe. Fotoğraf: Gökhan Türegün

3-Kampçılık

Kamp meraklılarının son yıllarda Türkiye’deki gözde yerlerinin başında gelen Kocaeli, kampçılara unutulmayacak bir deneyim sunuyor. Korunmuş doğasıyla Sardala Koyu; yayla kampını tercih edenler için Kuzuyayla, Ballıkayalar Kanyonu; kamp yaparken yaban hayvanlarını da gözlemleme fırsatı sunan Ormanya Doğal Yaşam Parkı gibi sayısız alanıyla Kocaeli, planlarınız arasında mutlaka yer edinmeli kendine!

Kanyoning.
Kanyoning.

4-Kanyoning

Kocaeli’de bulunan kanyonlar hem profesyonel hem de yeni başlayan sporcular için ideal yükseklikteler. Bunlar arasında sadece Serindere ve Sıcakdere Kanyonu’nun bazı bölümleri profesyonel sporcular için uygun. Ancak Gebze’deki Ballıkayalar Kanyonu her yaştan amatör sporcu için sorunsuz geçilebilecek yapıda. Nisan ayının son haftası ise kanyoning için yılın en uygun haftası… Serindere, şelale ve akarsularıyla 8 kilometreyi bulan, boyları 10 ila 20 metre arasında değişen 6 şelaleye sahip. Serindere, ileri düzeyde dağcılık eğitimi almış, farklı yürüyüş ve tırmanış tekniklerini bilen kişilerin görmesi gereken yerlerin başında geliyor. Menekşe Yaylası ile başlayıp Yuvacık Barajı’nda sona eren, 200 metre yükseltideki Sıcakdere Kanyonu, macera severlerin, gökyüzünü bile göremeyeceği, ilginç şelaleleri ve gizli gölleriyle âdeta bir cennet.

Kaya tırmanışı -Ballıkayalar.
Kaya tırmanışı -Ballıkayalar.

5-Kaya tırmanışı

Gebze ilçesinde bulunan, 200 milyon yıllık geçmişiyle Ballıkayalar, yaklaşık 2 km uzunluğa ve karstik bir özelliğe sahip. 1970’li yıllardan itibaren dağcılık kulüpleri ile arama kurtarma ekipleri tarafından kaya tırmanışı yapılıyor. Kendine ait ekolü ve stiliyle de anılan Ballıkayalar, rotası Marmara’ya düşenler için görmeden dönülmemesi gereken önemli bir kaya tırmanışı bölgesi.

Su Kayağı. Fotoğraf: Mutlu Taşpınar
Su Kayağı. Fotoğraf: Mutlu Taşpınar

6-Su kayağı

Hem profesyonellerin hem de yeni başlayanların, wakeboarding ve barefooting gibi sporları bir arada bulabileceği sayılı yerlerden Kartepe Seka Kampı. Ayrıca dünyada ilk defa uygulanan, tüm taşıyıcı direkleri suyun içerisinde bulunan bir sisteme de sahip. Acemi parkuruyla birlikte Türkiye’nin en uzun pistine ev sahipliği yapan Park, aynı zamanda çeşitli sosyal ve kültürel aktiviteleri de bulabileceğiniz eşsiz bir kamp alanı.

Tüplü dalış. Fotoğraf: Sedat Türkmen
Tüplü dalış. Fotoğraf: Sedat Türkmen

7-Tüplü dalış

Kandıra Kerpe Koyu; Roma Dönemi’ne ait liman mendireği kalıntıları, Karadeniz’e özgü canlı çeşitliliği, kanyon ve mağaralarıyla dalış meraklıları için ilgi çekici yerlerin başında geliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından canlı popülasyonunun arttırılması için Karamürsel açıklarında batırılan gemi ise büyüleyici bir dünyaya açılan bir başka dalış noktası.

Yamaç paraşütü.
Yamaç paraşütü.

8-Yamaç paraşütü

Kartepe, dünyayı bir kuşun gözlerinden seyretmek isteyenler için bulunmaz bir fırsat sunuyor misafirlerine. Yamaç paraşütü, adrenalin deyince akla ilk gelen ve popülaritesi gün geçtikçe artan spor dallarından. Kartepe, 1200 metre yüksekliği, Körfez ve Sapanca Gölü manzarasıyla benzersiz bir yamaç paraşütü deneyimi vadediyor macera severlere!

At Biniciliği. Fotoğraf: Mutlu Taşpınar.
At Biniciliği. Fotoğraf: Mutlu Taşpınar.

9-Binicilik Sporu

Kocaeli, gerek özel gerekse büyükşehir belediyesine bağlı tesislerle ziyaretçilerine binicilik sporunda da pek çok seçenek sunuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı hizmet veren Çınarlıdere Atlı Eğitim Merkezi’nde büyük-küçük herkese uzman eğitmenler tarafından biniş eğitimleri veriliyor. Çınarlıdere, tam teşekküllü bir merkez olarak ziyaretçilerine günlük hayatlarından uzaklaşarak atları eğlenceli ve bilgilendirici şekilde tanıma fırsatı sunuyor.