Malta gezi rehberi

Malta gezi rehberi.
Malta gezi rehberi.

Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Malta, sahip olduğu güzellikler ile insanları şaşırtıyor. Kadim tarihi, binlerce yıl öncesine dayanan yapıları, dillere destan doğal güzellikleri, masmavi denizi, sıcak havası, eşsiz lezzetleri… Tüm bu muhteşem özellikler ülkeyi en iyi turizm destinasyonlarından biri yapıyor. Her yıl binlerce turist ağırlayan ülke, birçok kişinin de gitmek istediği yerlerden biri. Eğer siz de Malta’yı keşfetmek isteyenlerdenseniz, gitmeden önce Malta gezi rehberimize bir göz atabilir, harika bir gezi planıyla yola çıkabilirsiniz.

Genel bakış

Resmi adıyla Malta Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da Sicilya'nın güneyindeki adalar devleti. 3 büyük, 2 küçük adadan oluşan devletin başkenti Valletta. Resmi dilleri ise Maltaca ve İngilizce. 316 kilometrekarelik küçük bir yüzölçümüne sahip ülkede 500 binden fazla kişi yaşıyor. Malta'da ilk yaşayan insan belirtileri Cilalı Taş Devri’ne dayanıyor. Tarihte Fransız ve Britanyalıların hakimiyetinde kalan Malta, 1964 yılında bağımsızlığını kazanmış, günümüzün tatil için tercih edilen ülkelerinden biri. Yumuşak geçen kışları ve sıcak yaz sezonuyla bu ülke; soğuk rüzgarlar, kar, don, sis gibi terimlerin bilinmediği bir yer. Yaz ayları sıcaklıklar yüksek olduğu için Malta’yı ziyaret etmek için en iyi zaman ilkbahar ve sonbahar ayları.

Malta'da ilk yaşayan insan belirtileri Cilalı Taş Devri’ne dayanıyor.
Malta'da ilk yaşayan insan belirtileri Cilalı Taş Devri’ne dayanıyor.

Nasıl gidilir?

Malta’ya gitmek için hava yolunu kullanabilirsiniz. Bunun için ülkemizden direkt ya da aktarmalı uçuşlar mevcut. Özellikle yaz döneminde hemen hemen her gün düzenlenen uçuşlar yaklaşık 2 buçuk saat sürüyor. Malta’ya gidebilmenin bir başka yolu da İtalya üzerinden feribotla gitmek. Sicilya'nın güneyinden ya da Catania'dan Malta'ya feribot ile gidebilirsiniz.

Malta çok büyük bir ülke olmasa da ulaşım oldukça rahat. En çok tercih edilen ise otobüsler. Hem ucuz hem de konforlu olan otobüs hatlarıyla dilediğiniz her yere kolaylıkla gidebilirsiniz. Açık havada yolculuk severseniz bisiklet kiralayabilirsiniz. Daha özel bir ulaşım isterseniz taksi kullanabilir ya da araç kiralayabilirsiniz. Ülkede faytonla da ulaşım sağlanıyor. Ayrıca, Hop-on Hop-off isimli üstü açık, iki katlı turist otobüsleri de ülkede oldukça meşhur.

Görülmesi gereken yerler

Malta küçük bir ülke olsa da görecekleriniz sizi şaşırtacak kadar çok ve güzel yerler.

Malta'da gezilecek birçok yer var.
Malta'da gezilecek birçok yer var.

Valletta

Şövalyeler şehri olarak bilinen başkent Valletta, ülkede gezmeniz gereken ilk yer. Tarihi, kültürü, keyifli atmosferi ile burada görebileceğiniz çok yer var. İnsanoğlunun inşa ettiği en eski yapılardan olan Hagar Qim, 5000 yıl önce yapılan bir yer altı kompleksi olan Hal Safleni Hypogeum, gizli tünel, geçit ve odalarının bulunduğu yeraltı karargahı Lascaris Savaş Odaları şehirde görmeniz gereken yerlerden bazıları. Ayrıca Avrupa’nın en ihtişamlı ibadethanelerinden Aziz John Katedrali ve ülkenin en büyük dini yapılarından olan Aziz Mary Kilisesi’ni gezebilir, şehrin en önemli yapılarından olan Üstat Sarayı’nı keşfedebilir ve ülkenin en prestijli müzesi olan Ulusal Arkeoloji Müzesi’ndeki eserleri inceleyebilirsiniz. Valletta’nın muhteşem sokaklarında gezmeyi de unutmayın.

Gozo Adası

Ülkenin en güzel yerlerinden biri Gozo Adası…
Ülkenin en güzel yerlerinden biri Gozo Adası…

Ülkenin en güzel yerlerinden biri Gozo Adası… Adanın en çok ziyaretçi çeken yeri ise Ta’Pinu Bazilikası. Dünya tarihinin önemli yapılarından olan ve UNESCO tarafından korunan 5000 yıllık Ggantija Tapınakları, görmeniz gereken yerlerden. Adanın etkileyici yerlerinden biri de Azure Window. Bu doğa harikası kayalıklar birçok filme sahne olmuş. İhtişamlı yapısı ve muhteşem mimarisi ile St. George Bazilikası da görülmeye değer yerlerden. Eğer denize girmek isterseniz Cliff, Caves veya San Blas plajlarına gidebilir, sanatseverseniz de Heart of Gozo Müzisi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Marsaxlokk

Ülkenin turistik kasabalarından biri olan Marsaxlokk, huzurlu bir tatil isteyenlerin uğrak rotası. Küçük bir balıkçı kasabası olan yer; doğası, gölleri ve nehirleriyle tam bir masal diyarı. Limanda bulunan ve Luzzus olarak adlandırılan rengarenk balıkçı tekneleri ise kasabanın ilgi odağı. Burada sakince dinlenebilir, doğanın keyfini çıkarabilir ve bol bol manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.

Sliema

Adada canlı bir yerler ararsanız rotanız Sliema. Adanın en yoğun nüfuslu şehri olan Sliema, büyük bir yerleşim ve ticaret bölgesi. Şehirde çok sayıda plaj, su sporları yapabileceğiniz yer ve otel bulunuyor. Burada denize girebilir, su sporlarını deneyebilir, canlı caddelerinde alışveriş keyfi yapabilirsiniz.

Mdina

Ülkenin en turistik yerlerinden biri olan Mdina, kadim bir tarihe sahip. Burası, MÖ 700’lü yıllarda Fenikelilerin yerleşim yeri olduğu düşünülen bir antik kent. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan kentin etrafı surlarla çevrili. Burada St. Pauls Katedrali, Mdina Hendek Bahçesi, Palazzo Falson ve Katedral Müzesi’ni görebilirsiniz.

Ülkenin en turistik yerlerinden biri olan Mdina.
Ülkenin en turistik yerlerinden biri olan Mdina.

Mellieha Koyu

Malta’ya gelmişken turkuaz sularda serinlememek olmaz değil mi? İşte onun için en güzel destinasyon Mellieha Koyu. Ülkenin en popüler plajlarından olan Mellieha Koyu, tertemiz suya ve uzun bir kumsala sahip. Hem yerel halk hem de turistlerin uğrak yerlerinden olan koyda, keyifli bir deniz günü geçirebilirsiniz.

Ne yenir?

Timpana
Timpana

Ada ülkesi olan Malta’da tahmin edilebileceği üzere en çok tüketilen yiyecek deniz ürünleri, özellikle de balık. Ülkede en çok tüketilen balık, mürekkep ve bir istavrit türü olan lampuka. Sicilya mutfağına benzeyen Malta yemeklerinde sebzeye oldukça önem veriliyor. Çorbaları seven Maltalıların en meşhur yemeklerinden biri soppa tal-armla çorbası. Patates, havuç, alabaş, bakla, kereviz, bezelye ve karnabahar, soğan ve maydanoz gibi sebzelerin sotelenmesi ve ardından kaynatılmasıyla yapılan çorba oldukça lezzetli bir yemek. Penne makarna katmanları arasında kıyma, pastırma ve haşlanmış yumurta bulunan fırınlanmış bir makarna türü olan timpana, denemeniz gereken yemeklerden. Malta’nın hamur işi yemeklerinden olan pastizzi, sebze ve peynir karışımı iç dolgusu ile enfes lezzetlerden biri. Malta bayramlarında yapılan ve tavşan yahnisi olarak bilinen ulusal bir Malta yemeği fenkata’yı denemeden dönmeyin.

Ne alınır?

Akdeniz’in en güzel ülkelerinden olan Malta’daki hediyelikler de ülke kadar seveceğiniz türden. Ülkeden alınabilecek en özel ve ilginç hediyeliklerden biri üflemeli camlar. Yetenekli ustalarının kendi elleriyle hazırladığı vazolar, şamdanlar, kupalar ve dekoratif ürünler, kendiniz ve sevdikleriniz için harika hediyeliklerden. Malta mücevherleriyle de ünlü bir ülke. Malta Telkârî isimli bu özel mücevherler alınabilecek en seçkin hediyeliklerden. Alabileceğiniz hediyeliklerden biri de ünlü Malta seramikleri. Akdeniz’in çizgilerini yansıtan rengarenk seramiklerden harika dekorasyon ürünleri alabilirsiniz. Malta’nın geleneksel atıştırmalıklarından olan nuga, alabileceğiniz lezzetli atıştırmalıklardan. İçinde ceviz bulunan Malta nugası, yoğun tadı ile kahvelerinizle tüketebileceğiniz bir yiyecek.

Ülkenin ünlüsü

Malta denince insanların aklına ilk gelen şey muhteşem bir deniz tatili lokasyonu olduğu. Filmlerden çıkma bir güzelliğe sahip olan ülke sıcak iklimi ile ziyaretçilerine muhteşem bir tatil fırsatı sunuyor. Film demişken, Malta’nın güzelliği filmlere de ilham olan türden. Gladyatör, Truva, Kaptan Philips ve Taht Oyunları gibi dünyaca ünlü filmler bu ülkede çekildi. Bu filmlerle ülkenin ünü tüm dünyaya bir kez daha yayılmış oldu. Malta’nın bilinirliğini sağlayan bir diğer özelliği de dil okulları. Dünyanın birçok yerinden öğrenciler, dil eğitimi almak için Malta’daki okulları tercih ediyor. Malta denince akla gelenlerden biri de Malta şövalyeleri. Tarihte şövalyeliğin bu kadar önemsendiği başka bir ülke yoktur herhalde…Malta’yı dünyaca ünlü bir ülke yapan değerlerinden biri de festivalleri. Yaz sezonunda neredeyse her güne bir festival düşen ülkede insanlar eğlenmeyi seviyor.

Malta denince akla gelenlerden biri de Malta şövalyeleri.
Malta denince akla gelenlerden biri de Malta şövalyeleri.

Ülkenin efsanesi

Malta’da da diğer ülkelerde olduğu gibi şehir efsanelerine inanılıyor. Yerli halkı en çok etkileyen ise Babaw isimli efsane. Kelime anlamı öcü olan bu efsaneye göre, insanların evlerine musallat olan bir canavar varmış. Bu canavar gece evlere gizlice girer, yemek artıkları ve evcil hayvanları yermiş. Hatta bazen yiyecek bir şey bulamadığında küçük çocukları bile kaçırıp yermiş. Özellikle gece gelirmiş çünkü geldiği evde uyuyan yetişkinlerin kötü kabuslar görmesini, uykudan uyanmamasını sağlarmış. Böylece istediği gibi çocukları ve hayvanları kaçırabilirmiş. Bu efsane her ne kadar çocuklara anlatılan bir korku hikayesi olarak gelse de inanan yerel halk, Babaw’dan korunmak için evlerinde özel güvenlik almış. Babaw gerçek mi bilinmez ancak eğer Malta’da kalacaksanız kapınızı kilitlemeyi kesinlikle unutmayın!