Marc-Antoine Barrois: Kokular, sıradanlığın aşılması içindir

Marc-Antoine Barrois, kendi adını verdiği parfüm Marc-Antoine Barrois.
Marc-Antoine Barrois, kendi adını verdiği parfüm Marc-Antoine Barrois.

Bir moda evi olan Marc-Antoine Barrois, küçük ama ilgi çekenparfüm koleksiyonuyla son zamanlarda parfüm meraklılarıarasında konuşulur hâle geldi. Biz de parfüm sektörüneadım atmalarını, başarılı parfümör Quentin Bisch’le olan işbirliklerini ve Ganymede’in başarısını markaya kendi adınıveren Marc-Antoine Barrois’le konuştuk.

Kokulara olan ilgin ne zaman başladı?

Kokular beni her zaman etkiledi, ilgi alanıma giren konulardan biri oldu. 10 yaşındayken, büyükannemin güzel hatırasının tadını çıkarmak için sokakta birinin üzerinde onun kokusunu fark ettiğimde takip ederdim (gülüyor). Daha sonra Hermès'de Jean-Paul Gaultier ile çalıştım ve kokunun kişinin imzasını oluşturmada önemini tam anlamıyla o zaman anlamaya başladım.

Marc-Antoine Barrois aslen bir moda markası. Peki, parfüm dünyasına girme fikri nasıl ortaya çıktı?

Fikir, Hermès'deki hatıralarımdan, deneyimlerimden ve parfümör Quentin Bisch ile görüşmem sonrasında ortaya çıktı. Bisch iyi bir arkadaş aynı zamanda da muhteşem bir suç ortağı. Ayrıca başlangıçta B683’ü kendimiz için yaptık, ilk etapta gizliydi. Zaten kim kendisi için sıradanlığı ister ki?

Quentin Bisch, Marc Antoine Barrois.
Quentin Bisch, Marc Antoine Barrois.

Ganymede son zamanlarda çok konuşulan kokulardan biri. Ama aynı zamanda da tarif etmesi zor bir koku. Ganymede'i sen nasıl tarif edersin?

Ganymede, mitolojide güzelliğin esrarengiz bir figürüdür… Parfüm konu suna dönecek olursak, parfümör Quentin Bisch ile bilinmeyen, yeni, akışkan ve çağdaş bir zarafet oluşturmaya çalıştık. Onun dehası ile mandalina ve ölmez otu arasında, birlikte kullanılması pek düşünülmeyen zıt kokuları birleştirdik. Parfümün deri notası tarafını korumak istedim o tarafını da biraz yumuşattık ve mineralize ettik. Ganymede de diğer iki parfümümüz gibi kendine has.

Koleksiyonu çok geniş bir parfüm evi değilsiniz ama parfümleriniz ilgi çekiyor. Bunu bekliyor muydunuz?

İlk başta B683 için o kadar ilgi beklemiyordum. Çok geniş bir koleksiyonumuz yok çünkü. Güzel ve eşsiz bir koku yaratmak için gerçekten uzun zaman harcıyoruz. Bununla da fark yarattığımıza inanıyorum. İnsanları son çıkardığımız B683 Extrait’i de keşfetmeye davet ediyorum. Şaşırtıcı, çok hayvani ve şehvetli… Yeni parfümler üzerinde de çalışıyoruz ama ne zaman insanlara sunacağımız konusunda şu an ayrıntılı bilgi veremem. İnsanları hayal kırıklığına uğratmamak için üzerimizdeki baskı büyük.

Moda dünyasından parfüm dünyasına adım attın. Niş parfüm sektörünü nasıl görüyorsun?

Daha önce söyledim, koku dünyasından gelmiyorum, vizyonum da diğerlerinden farklı. Yatırım ve satılmaya hazır bir markayı nasıl hızlı bir şekilde geliştirebileceğimi, satışa sunabileceğimi düşünerek hareket etmiyorum. Yaptığım her şeyi kıyafetler gibi özel ölçülere göre tasarlayarak, daha bilgece düşünerek tüm kalbimle ve özgünlüğümle yapıyorum. Kendi kimliğimi paylaşmak istediğim için başkalarının yaptıklarıyla kıyaslamıyorum.