Mariachi'lerle tekne yolculuğu

​Mariachi'lerle tekne yolculuğu
​Mariachi'lerle tekne yolculuğu

Meksika’ya gitmeden önce Maya ve Aztek kültürleri kadar merak ettiğim şeylerden biri de ‘Mariachi’lerdi. Yaptıkları muhteşem müzik, giydikleri özel kıyafetler, farklı enstrümanlar ve her daim gülen yüzleriyle ilk kez nefis bir kanal yolculuğunda tanıştım onlarla. Rehberimiz teknelerle kanalda yapacağımız yolculukta ‘Mariachi’lerin bizlere eşlik edeceğini söylediğinde sevincim iki kat arttı. Hem tekne yolculuğu hem de geleneksel müzik; daha ne istenir...

Mariachi, Meksika halk müziğine verilen isim. Bu müziği çalan ve seslendiren gruplara da ‘Mariachi’ deniyor. Çalınan enstrümanlara söylenen şarkı da eşlik ediyor. Keman, trompet, İspanyol gitarı, davul, telli yerel çalgılar mariachi gruplarında sıkça karşılaşılan enstrumanlar.

Gruplar zaman zaman 15-20 müzisyenden oluşuyor. Ancak 3-5 kişilik gruplara rastlamak da mümkün. Grup olarak kiralanıyorlar. Bizim kanal turumuzda da çok kalabalık olmayan böyle bir grup vardı. Ancak daha sonra Meksiko City’in meydanlarında rastladığımız kalabalık grupların düğünler ve özel günler için de kiralandığını öğrendik.

Mariachi, Meksika halk müziğine verilen isim.
Mariachi, Meksika halk müziğine verilen isim.

Çok fazla Mariachi grubuyla karşılaştığımızı ve çokça güzel şarkı dinlediğimizi söyleyebilirim. Bu arada kostümleri de Mariachileri özgün kılan şeylerden biri. Süslü ve renkli kıyafetleri göz alıcı gerçekten. İşli, geniş şapkaları olan Somberoslar, çivili pantolonlar, havalı çizmeler de müzik dinlerken kendinizi farklı bir atmosferde hissetmenize sebep oluyor.

Kanal yolculuğuna

Meksiko City’den yaklaşık 30 kilometre yol aldık kanala ulaşmak için.Xochimilco, Meksiko City’nin bölgelerinden biri. Yaklaşık 170 km² alana yayılmış kanallarıyla ünlü. İşte biz de o kanallardan birinin başlangıcında rengarenk teknelerin yanındayız. Aztek dilinde ‘Çiçek Bahçesi’ anlamına gelen Xochimilco’da Azteklerden bu ywana yetişen çiçek bahçelerini göremesek de, bu rengarenk tekneler bir çiçek bahçesinde olduğumuz hissini uyandırdı bende.

 1987 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınmışlar.
1987 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınmışlar.

Teknelerimize yerleştik, zannediyorum on kişi civarında aldı tekneler. Yerleşmenin ardından yola koyulduk, kanalda ağır ağır ilerlerken yemeklerimiz de geldi masaya. Geleneksel Meksika tatları… Mariachiler de başka bir tekneden bizimkine geçtiklerinde her şey tamamlandı. Harika şarkılar eşliğinde kanal yolculuğu… Turistlerin çok rağbet ettiği bir saat süren bu yolculuk, sadece turistlere has değil. Hafta sonları kanallarda dolaşmak yerli halkın da en sevdiği eğlencelerden. Kanalların bir hayli kalabalık olduğunu da söylemek mümkün… Ayrıca bu kanallar 1987 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınmışlar, peki neden?

Xochimilco Dünya Kültür Mirası Listesi‘nde

Bölgede yüzyıllardır süren geleneksel bir tarım yöntemi ‘chinampa sistemi’ kullanılıyor. Bu yöntem bir mühendislik dehası olarak tanımlanıyor. Sulak alanların sazlarla (chinampa) sınırlandırıldığı, ağaç, çalı, çırpı ve çamurla tarlaların oluşturulduğu bir sistem bu. Bu yöntemle oluşturulan tarlalarda, yapay adacıklarda sebze ve meyve yetiştiriliyor yüzlerce yıldır. Aslında İspanyollardan önce Meksiko City’nin tamamı bu tarz kanallardan ve yapay adacıklardan oluşuyormuş.

Somberoslar...
Somberoslar...

İspanyollar bariyerleri yıkıp, kanalların yollarını değiştirip, bölgeyi kurutarak bugünkü şehri inşa etmişler. Günümüzde sadece Xochimilco Azteklerden kalma yöntemleriyle ve kanallarıyla ayakta… Eğer yolunuz Xochimilco’ya düşerse kulağınızda ‘Mariachi’lerin sesi, damağınızda Meksika lezzetleri kadar, aklınızda da bu mühendislik harikası kanalın özellikleri bulunsun…