Marmara'nın saklı cenneti: Kocaeli

Kocaeli, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir. Şehir, ülkenin en büyük sanayi ve ticaret kentlerinden biridir.
Kocaeli, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir. Şehir, ülkenin en büyük sanayi ve ticaret kentlerinden biridir.

Kayın, gürgen, meşe, kestane, ıhlamur, söğüt, böğürtlen, karayemiş,kuşburnu, defne ve saymakla bitmeyecek onlarca bitkiçeşidi ve yeşilin bin bir tonuyla mavi-yeşil bir cennet Kocaeli.Bir yandan Karadeniz bir yandan Akdeniz etkisi göstermesinerağmen galip gelen Marmara Bölgesi’nin zenginliğidir. Yüzde44’ü ormanlarla kaplı olan Kocaeli, 1477 farklı bitki türüne kucakaçarken bunların yüzde 3,39’u endemik bitkidir. Şehri tanımakisteyenlerin mutlaka görmesi gereken Keltepe Çiğdemi (CrocusKeltepensis) ise, dünya üzerinde sadece Kocaeli’de yeşeriyor.Bu muhteşem doğayı yakından görmek için mutlaka Kocaeli’yeyolunuzu düşürmelisiniz. Marmara’nın saklı cenneti olan buşehre gelin biraz daha yakından bakalım.

Eriklitepe

Sırtını yasladığı Samanlı Dağları’yla gerek günübirlik gerekse uzun süreli tatil yapmak isteyenler için akla ilk gelen yaşam alanlarından. Şehrin keşmekeşini unutturacak şekilde tasarlanmış Eriklitepe bungalov tipi evleri, macera parkları ve çadır kurma imkânıyla her yaş grubuna hitap ediyor.

Kuzuyayla Tabiat Parkı

Doğanın bin bir rengini, çeşitli ağaç ve çiçeklerin ahengini doyasıya yaşama istiyorsanız Kuzuyayla tam size göre! Eşsiz Sapanca Gölü manzarasıyla Kuzuyayla Tabiat Parkı kayın, orman gülü, kestane, gürgen ve meşe gibi zengin bir bitki örtüsüyle görmeniz gereken doğa hazinelerinin başında yer alıyor.

Maşukiye’de Yapılacak Aktiviteler

Maşukiye, Cam Teras.
Maşukiye, Cam Teras.

Hem yerli hem de yabancı turistler nezdinde popülaritesi gün geçtikçe artar Maşukiye, doğanın sunduğu nimetlerle eşsiz ve yemyeşil bir cenneti andırır. Misafirlerinin gözlerine doğal güzellikleriyle ziyafet sunduğu gibi, organik serpme kahvaltıları ve alabalık tesisleriyle de ziyaretçilerine benzersiz bir yemek deneyimi sunuyor. Ayrıca Türkiye’nin en büyük seyir terası olan Cam Teras, Kartepe Kayak merkezi üzerinde, 185 metre yüksekliğe sahiptir. Unutulmaz anlar ve ölümsüz fotoğraflar için Cam Teras, Sapanca Gölü’nden Kartepe’ye nefes kesici manzaralar sunar.

Pembe Kayalar

Kefken’de, eşine az rastlanır bir doğal güzelliği bekliyor ziyaretçileri: Pembe Kayalar. Sarı, yeşil ve mavinin iç içe geçtiği Pembe Kayalar, jeolojik yapısı sebebiyle, suyun içinden yumuşak çıkıp, daha sonra sertleşmektedir. Bu özelliği nedeniyle Osmanlı devrinde birçok camide ve Anadolu Hisarı’nın yapımında kullanılmıştır.

Pembe Kayalar.
Pembe Kayalar.

Sardala Koyu ve Cennet Havuzu

Yöre sakinlerince Sardala Koyu olarak adlandırılan ve 1.5 kilometreye kadar uzanan sahil şeridindeki üç koy, Kocaeli’nin önde gelen doğa harikalarından. Doğa yürüyüşünden kuş gözlemciliğinden kadar onlarca aktiviteye olanak sağlayan Sardala Koyu, 1 kilometrelik bir yürüyüşle erişilen Cennet Havuzu ile de denizin dalgalı olduğu zamanlarda bile rahatlıkla yüzme imkânı sunuyor.

Kartal Kayalar

Kandıra’nın en özel ve gözde tatil beldelerinden Kerpe kıyı şeridinde bulunan “Kartal Kayalar” falez oluşumları âdeta bir doğa harikası... Doğa ve fotoğraf tutkunları için olağanüstü fırsatlar sunan Kartal Kayalar’da bir yandan güneşin doğuşuna ve batışına şahit olurken bir yandan da balık tutup kamp yapabilirsiniz…

Kefken

Şehre yakınlığı ile hem konaklama hem de günübirlik ziyaretler için ideal bir yaz tatili rotası olan Kefken, Batı Karadeniz’in gözde sahillerinden.Yeşil Koy, Pembe Kayalar, Kapri Plajı ve Kefken Adası gibi turistik mekânlarıyla da Kefken, tatil planlarınız arasında mutlaka yer alması gereken eşsiz bir rota.

Sekapark

Sekapark.
Sekapark.

Dünyanın en büyük parklarından biri olan Sekapark, iskeleleri, deniz gözetleme kulesi ve kaykay pisti gibi donatılarıyla ziyaretçilerine eğlenceli bir gün vaat ediyor. Çeşitli festival mekânlarıyla da Kocaeli’deki pek çok sanat aktivitesine ev sahipliği yapan Sekapark’ta sporseverler için de birçok spor kompleksi bulunuyor…

İzmit Sulak Alanı

“Flamingolar” başta olmak üzere 170’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan İzmit Sulak Alanı, uluslararası göç zinciri üzerindeki alanlardan biri olması nedeniyle, göçmen kuşların beslenme ve barınma ihtiyaçlarını gideren en önemli noktalardan.

Yuvacık

İki büyük derenin birleştiği vadide inşa edilen Yuvacık Barajı, ziyaretçilerine bir yandan eşsiz bir baraj manzarası bir yandan da Zipline, paintball ve ATV safari ile unutulmayacak bir macera sunuyor. Âdeta küçük Karadeniz olan Yuvacık yerli ve yabancı turistlerin mutlaka zaman ayırması gereken yerlerden…

Yuvacık.
Yuvacık.

İnönü Yaylası

Samanlı Dağları’nda Sakarya-Kocaeli il sınırında yer alan İnönü Yaylası, 1080 metre yüksekliği, etrafını çevreleyen ormanları ile trekking ve kamp meraklıları için akla ilk gelen yerlerden. Planlarınız içinde mutlaka yer alması gereken İnönü Yaylası’nda irili ufaklı mağaralar da bulunuyor.