Masallar şehri Barselona

İspanya - Barselona
İspanya - Barselona

Barselona, Avrupa’da kış mevsiminde çocukla gidilebilecek en güzel ve en renkli şehirlerden biri. Ejderhalar, masal diyarından çıkıp gelmiş gibi duran yapılar şehrin dört bir yanını süslüyor. Hele bir de bu ay ziyaret edilip Santa Eulalia Festivali’ne denk geldiniz mi, masal alemine sokaklarda yürüyen devler de ekleniyor ve ortalık daha da bir şenleniyor…

Çocuk ve gençlik festivali olan, “La Laia” da denilen Eulalia Festivali Barselona’nın en büyük festivallerinden biri. Bu yıl 10-12 Şubat’ta gerçekleşen festival kapsamında birçoğu çocuk odaklı çeşitli konserler, devler (gegants) geçidi, insan piramidi gösterileri ve daha birçok etkinlik yapılacak. Barselona’nın dört bir yanında rastlanabilen etkinliklerin en renklileri pazar günü şehrin tarihi bölgesi olan Ciutat Vella’da oluyor.

Devler geçidi
Devler geçidi

DEVLER GEÇIDI

Barselona seyahatimiz öncesi seyahat rehberlerini incelerken bir hafta sonunda Santa Eulalia Festivali olduğunu okumuş ancak küçük çaplı bir organizasyon olduğunu düşünüp çok da önemsememiştik. Barselona’da dolaşırken ünlü La Rambla caddesinde bando sesleri duyunca neler oluyor diye gidip bir baktık. Gözlerimize inanamadık, 2-3 metre boyunda kadınlar, adamlar, atlar hemen yanımızdan geçiyordu. Cadde boyunca biriken kalabalık, devler geçidini izliyordu. Tabii ki en çok da minikler şaşırmış ve heyecanlanmış görünüyordu.

Casa Batllo evi
Casa Batllo evi

İŞTE ÇOCUKLARIN ÇIZDIĞI EVLER

Ev deyince çocuğunuzun zihninde dikdörtgen üzerine kondurulmuş üçgen çatı canlanıyorsa ünlü mimar Gaudi’nin evleri tam da onun hayal dünyasını zenginleştirecek cinsten. Ejderha sırtı çatılı, balık iskeleti kafası balkonlu Casa Batllo evi; Yıldız Savaşları’ndan Dart Vader’a benzer bacalı Casa Mila evi ve La Sagrada Familia kesinlikle atlanmamalı.

Casa Mila Evi
Casa Mila Evi

ŞEHRI EN TEPEDEN GÖRÜN

Sahilden binilen teleferik ile Barselona’nın en yüksek noktalarından Montjuic’e çıkılabiliyor. Şahane bir Barselona manzarası sunan tepede oldukça iyi durumdaki Montjuic Kalesi de ziyaret edilebilir.

La Sagrada Familia
La Sagrada Familia

DEVASA İNSAN PİRAMİDİ

Devler, tarihi merkez sokaklarından yollarına devam edip Plaça de Sant Jaume’deki belediye binası önündeki kutlamalara ilave oldular. Bizler de Barri Gotic olarak adlandırılan Barselona’nın tarihi kısmının sokaklarından yolumuza devam ettik. Ara sokaklardan geçip hemen yandaki meydana çıktığımızda bir sürpriz daha bizi bekliyordu.

Hansel ve Gretel evlerine benzer iki bina...
Hansel ve Gretel evlerine benzer iki bina...

Koskoca meydanda toplanan kalabalık, farklı farklı renklerde giydikleri değişik takımlarının bellerine kuşaklar bağlıyordu. Az sonra gençler birbirlerinin omuzlarına çıkıp yukarıya doğru giderek daralan bir insan piramidi oluşturdular. Piramidin en tepesine çıkan küçük bir çocuk ise piramidi tamamladı.

Devasa insan piramidi
Devasa insan piramidi

Meydanın bir diğer köşesinde ise orkestra açık havada müzikler çalıyor, insanlar da el ele tutuşmuş “sardanas” olarak adlandırılan danslarını ediyordu. Gördüklerimiz sonrasında kanaat getirdik ki Eulalia gerçekten çok büyük çaplı bir festivalmiş. Var olan onlarca farklı etkinliğiyle bu baş döndürücü ve çok eğlenceli festivale tanık olmak bize harika hissettirdi.

ÜNLÜ EJDERHA BURADA

Yine bir Gaudi eseri olan Park Güell, Barselona merkezin biraz dışında ama kesinlikle ziyaret etmeye değer. Hansel ve Gretel evlerine benzer iki bina arasından girilen kocaman park, ejderha ayaklarını anımsatan sütunlar ile bezeli ilginç yollar, çocukların koşuşturabileceği alanlar ile dolu. Barselona’nın simgesi ünlü ejderha heykeli de Park Güell’de bulunuyor.

Park Güell
Park Güell

SANAT VE EĞLENCE BIR ARADA

Poble Espanyol, İspanya’nın farklı yörelerdeki evlerin örneklerinin gerçek boyutta sergilendiği bir müze kent, mimari konseptli bir tema park. Çeşitli atölyeler, cam ustalarının önünüzde eserlerini yaptıkları cam ocakları, bir sürü cafe, restoran, şirin sokak ve meydanları ile çocuklar ile çok güzel vakit geçireceğiniz bir yer.

Poble Espanyol
Poble Espanyol
  • Ciutadella Parkı
  • Şehir merkezindeki kocaman parkta tekne kiralanabilen bir gölet, hayvanat bahçesi ve bir sürü yürüyüş yolu var.