Mavi renginin insan psikolojisine 5 etkisi

Mavi renginin insan psikolojisine 5 etkisi.
Mavi renginin insan psikolojisine 5 etkisi.

Dünyayı gören, onu anlamlandırmamızı sağlayan bilincimizdir renkler. Gökyüzü denince aklımıza mavi, toprak denince kahve rengi, doğa denince yeşil geliyor. Peki ya renkler olmasaydı? O zaman gökyüzünün, toprağın ya da doğanın birbirinden ne farkı olurdu? Dünyamızı bir şenliğe çeviren renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkisi işte bu sebeple oldukça önemli. Zira, her bir renk farklı duyguyu ve düşünceyi simgeliyor. Kırmızı; sıcak, ateş, kan, aşk, dinamizm gibi anlamlara gelirken, yeşil ahenk, huzur, uyum ve anlayış ile ilgilendiriliyor. Farklı anlamlar çağrıştıran bu renklerin insanlara hissettirdikleri ve etkileri de farklı oluyor haliyle. Biz de bu yazımızda ana renklerin vazgeçilmezi mavi renginin insan psikolojisine etkisini konu edindik. En sevdiğiniz renk mavi olmasa bile yazımızdan sonra hayatınızda önemli bir yer edineceği kesin!

Güven verir

Mavi, dürtüsel ve ani çıkışlı bir renk değil, aksine güven veren ve sakin bir yapıya sahip. Daha çok analiz etmek, düşünmek ve buna ek olarak plan yapmak anlamına geliyor. Mavi renginin bu etkisi insanların kendilerini güvende hissetmelerini ve özgüvenlerini artırmayı sağlıyor. Öyle ki, birçoğumuz kendini güvende hissetmek ve huzur bulmak için deniz kenarına gidiyoruz ya da gökyüzüne bakmayı tercih ediyoruz. İşte bunlar hep mavinin içimizde çiçek açtırdığı huzurun etkileri! Ayrıca mavinin aşıladığı güven duygusu insanların kendine olan özgüvenlerinin artmasını da sağlıyor. Bu nedenle kişisel eşyalar arasında ufak da olsa mavi renklerin yer alması size iyi hissettirecek. Mavinin güven veren yapısı iş hayatında da insanları etkiliyor. Kararlılık oluşturan bu renk sebebiyle genellikle iş görüşmelerine gidilirken mavi giyinilmesi öneriliyor.

Kararlılık aşılar

Mavi diğer özelliklerinin yanı sıra, düşünceler hakkında katı ve kararlı bir renk. Ani alınan kararların aksine, daha ince eleyip sık dokumayı, adımları sağlam atmayı simgeliyor. Bu sayede doğru seçimler yapılmasını ve bu seçimler konusunda kararlı olunmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, mavi değişikliğe açık ve esnek bir renk değil. Yeni ya da farklı bir fikirle karşılaşıldığı zaman, önce onu dikkate almayı, analiz etmeyi, yavaşça düşünmeyi ve sonra onu kendi kabul edilebilir gerçeklik versiyonuna uydurmayı öngörür. Nostaljik olan bu rengin kararlılığı, bugün ve gelecekte her şeyi, geçmişte yaşanan deneyimlere bağlamasından gelir. Buna istinaden mavi rengin insanlar üzerinde baskın bir kararlılık etkisi var demek yanlış olmaz. Bu nedenle hayatınız için önemli olan bir karar almadan önce bir deniz gezisine çıkabilir, çimenlerin üzerine yatarak gökyüzünü izleyebilir ya da farklı canlılarla dolu bir akvaryumu gezebilirsiniz.

Kilo vermeye yardımcı olur

‘Bir renk nasıl kilo verdirir?’ diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama mavinin böyle bir gücü var. Zira mavi, renkler arasından en iştah kapatıcı olan. Doğada mavi renkli yiyecek çok ender bulunuyor. Genellikle bozulmuş ya da zehirli gıdalar mavi, mor ya da siyah renklerde. Bu nedenle mavi yiyecekler insanlara itici gelmekte. Bu dürtü ilk çağlardaki atalarımıza kadar dayanıyor. Öyle ki doğada yiyecek arayan atalarımız yemeğe uygun olmadığı düşüncesiyle mavi yiyeceklerden uzak durmuş. Yapılan bazı deneyler sırasında katılımcılara mavi boya katılmış yiyecekler ikram edildiğinde hemen hemen hepsinin iştahını kaybettiği belirlenmiş. Ayrıca, eğer daha az yemek yemek istiyorsanız, mavi renkli tabaklar sofranızı süslemeli. Çünkü mavi renk tabağa konmuş yiyecekler, mavi renkli yiyecekler kadar iştah kapatıyor. Eğer siz de diyet yapıyorsanız, maviyi yol arkadaşı olarak seçmelisiniz!

Kilo vermeye yardımcı olur.
Kilo vermeye yardımcı olur.

Tedavi edici rolü büyük

Renklerin hastalıklara karşı önemli bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Sevgiyi temsil eden mavinin ağrıları dindirme gibi bir enerjisi bulunuyor. Bu nedenle hastalık tedavilerinde mavinin enerjisi birçok kişi tarafından kullanılmakta. Özellikle depresyon ve ağrıyı tedavi etmek için mavi tercih ediliyor. Daha koyu mavi tonlarının da yatıştırıcı özellikleri bulunuyor. Bu nedenle uykusuzluk ya da diğer uyku bozuklukları yaşayan kişiler için kullanılıyor. Sakinleştirici özelliği olan mavi insanları stresten de uzak tutmasıyla olası hastalıkların önüne geçiyor. Tedavi edici özelliği sayesinde mavi, sağlık kuruluşlarında sıklıkla tercih edilen renkler arasında. Siz de stresten kurtulmak için mavi renk terapisini tercih edebilir, sakin bir gün geçirmek için bulunduğunuz ortama mavi renkte aksesuarlar ya da tablolar koyabilirsiniz.

Zihni rahatlatır, üretimi artırır

Gökyüzünün rengi olan mavinin bir diğer özelliği ise sakinleştirici bir enerjiye sahip olması. Stres yönetimi için inanılmaz bir gücü var. Zihni sakinleştiren, kalp atış hızını yavaşlatan, kan basıncını düşüren ve kaygıları azaltmanıza yardımcı olan çok yatıştırıcı bir renk. Mavi sinir sistemini rahatlatıyor ve vücudun sakinleştirici kimyasallar salgılamasına da yardımcı oluyor. Bu özelliği sayesinde kişilere sinirli ve stresli günlerinde mavi rengin enerjisini kullanmaları öneriliyor. Mavi rengin rahatlatan enerjisi kişilere başarı, uyum, iletişim yeteneği ve rahatlama vermektedir. Zihnin rahatlaması sonucu insan daha üretken bir hale gelir. Araştırmalar gösteriyor ki, öğrenciler mavi odalarda daha yüksek notlar alıyor ve halterciler daha ağır yükleri kaldırabiliyor. Ayrıca insanlar mavi renkle yazılmış yazıları aklında daha fazla tutabiliyor. Berrak bir zihinle yeni şeyler üretmek isterseniz etrafınızı mavinin en güzel tonlarıyla çevirebilirsiniz.