Medeniyetlerin mirası: Meksika

Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri, Kuzey Amerika'nın güney yarısında yer alan federal cumhuriyet.
Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri, Kuzey Amerika'nın güney yarısında yer alan federal cumhuriyet.

Kültürü, tarihi, yemekleri, denizi, doğası ileMeksika, dünya üzerinde mutlaka görülmesigereken yerler listesinde ilk sıralardakiülkelerden biri. Olmecler, Aztekler veMayalar gibi büyük antik medeniyetlerdenkalan muhteşem antik kent ve tapınaklar,dünya mutfak kültürüne imzasını atmışyemekler, ülkenin doğusunda başkabatısında başka bir okyanusta yüzmeimkânı sunan denizi, meteor çarpmasıile oluştuğu tahmin edilen içinde yüzülebilenyüzlerce cenote (obruk) ve çokdaha fazlası Meksika’yı görmek isteyengezginleri bekliyor!

Kısaca Meksika

Meksika, dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bir ülke. Güneş ve Ay’a tapan bu medeniyetler, ülkenin pek çok yerine devasa şehirler, muhteşem güzellikle tapınaklar inşa etmiş.1519 yılında İspanyolların Meksika’ya gelişi ve Meksika’yı işgal etmesi ile bu medeniyetler güçlerini kaybetmişler.Meksika’nın bağımsızlık savaşı1800’lü yıllara kadar devam etmiş. Her ne kadar bağımsızlıklarını kazansalar da 300 yıla yakın misyonerlik faaliyetlerini sürdüren İspanyollar nedeniyle dinleri, kültürleri ve dillerini İspanyollardan aldılar.

1.972.550 m² yüzölçümü ile Amerika kıtasındaki altıncı, dünyada ise 13. en büyük bağımsız ülke konumundadır.
1.972.550 m² yüzölçümü ile Amerika kıtasındaki altıncı, dünyada ise 13. en büyük bağımsız ülke konumundadır.

Meksika’ya Gitmek İçin En İyi Zaman

Meksika’da ekvatora yakın olduğundan sıcaklık yıl boyu 30 derece civarlarında seyrediyor. Yağışlı ve kuru sezon olmak üzere iki mevsimden oluşan iklime sahip.Mayıs-Eylül arası yağışlı sezon, Ekim-Kasım ve Mart-Nisan iki mevsim arası geçiş ayları.Aralık-Şubat arası ise Meksika’da yüksek sezon denilen, kuru mevsim ve en fazla turistin geldiği dönem. Geçiş ayları hem turist kalabalığının daha az hem de yağışın az olduğu dönemler. Ayrıca Meksika’da her yıl Kasım ayının ilk günlerinde Ölüler Günü kutlanıyor. Ülkenin her yerinde mezarlıklarda ölülerin anısına kutlamalar yapılıyor. Ölüler Günü kaçırılmaması gereken etkinliklerden biri.

Meksika 10'lusu

Mexico City

Meksika’ya giriş kapısı, ülkenin ve hatta Latin Amerika’nın en büyük şehirlerinden biri olan başkent Mexico City. Kalabalık ve kaotik olsa da yüzlerce müze, birbirinden farklı yemek deneyimi, parkları, resim galerileri, üniversiteleri ve farklı etnik deneyimleri ile Mexico City, Meksika ziyaretinizde mutlaka listenizde olması gereken yerlerin başında. Başkente sadece 50 km mesafede yer alan Teotihuacan ise dünyadaki en büyük ve en hayranlık uyandıran piramitlerden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Efsanelerde burası tanrıların insanın yaratılışını planladığı yer olarak anılıyor.

Uxmal

Uxmal' daki115 fit yüksekliğindeki Sihirbaz Piramid.
Uxmal' daki115 fit yüksekliğindeki Sihirbaz Piramid.

Uxmal, Maya döneminden kalan en önemli arkeolojik hazinelerden biri.Yucatan Yarımadasındaki diğer popüler yerlere göreli erişilebilirliği nedeniyle turistler arasında daha popüler. Daha çok çeşitli binaları ve oymalı taş süslemeleri ve yaklaşık 115 fit yüksekliğindeki Sihirbaz Piramidi olarak bilinen ilginç, yuvarlak bir piramit ile tanınıyor. Site, Yucatan'daki tek tepe sırası olan güzel Puuc Tepeleri ile çevrilidir ve bu da onu özellikle güzel bir bölge hâline getirmiş. Ayrıca Yucatan'ın çevresinde binlerce cenote (yeraltı obruk) vardır ve bunlardan birkaçını Valladolid'den kolayca ziyaret edebilirsiniz.

Chichén Itzá

Chichén Itzá, Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri. Bir Maya yılan tanrısını onurlandırmak için inşa edilmiş muhteşem El Castillo (Kale) karşısında hayrete düşmeye hazır olun. Ayrıca buraya çok yakın olan ve Yucatan Yarımadası’ndaki binlerce obruktan biri olan Ik-kil’i de ziyaret edebilirsiniz.

Chichén Itzá.
Chichén Itzá.

Özellikle günübirlik turlar ile Chichén Itzá’ya gelen turistler, antik kenti gezdikten sonra serinlemek için buraya geliyor. Yeraltında dev bir tatlı su havuzu hayal edin. Sarmaşıklar, çeşitli tropik bitkiler obruğun ağzını kaplamış. İlk anda biraz ürkütücü gelse de merdivenlerden aşağıdaki suyun seviyesine inince gördüğünüz güzellik karşısında ağzınız açık kalacak.

Playa Del Carmen

Playa del Carmen, Riviera Maya'nın tam kalbinde yer alan popüler bir sahil beldesi. Cancun ve Tulum arasındaki (Cozumel Adası’na kolay erişime sahip) merkezi konumu, bölgeyi keşfetmek için mükemmel bir seçim. Denizin tadını çıkarabileceğiniz plajlarda bütün gününüzü geçirdikten sonra gece boyunca yemek yemek ve dans etmek için seçenekleriniz sonsuz. Şehir dijital göçebeler tarafından da çok tercih ediliyor. Hatta burada ilginç iş fırsatları bile yakalayabilirsiniz.

Cancun

Cancun, tüm Meksika’daki en popüler turistik yer. Özellikle Amerikalıların tercih ettiği şehir; gösterişli otelleri, plajları ve hareketli şehir hayatı ile dikkat çekiyor. Cancun, El Mundo Maya'ya (Maya Dünyası) açılan kapı olarak kabul ediliyor, yani ünlü Chichén Itzá da dahil olmak üzere birçok Maya tapınağına buradan ulaşabilirsiniz. Mayaları ziyarete gitmeden önce, şehirdeki bilgilendirici Maya Müzesi'ni ziyaret ederek Maya tarihi hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz.

Cozumel Adası

Meksika gezi rotanıza bir Karayip adası eklemek isterseni Cozumel Adası’nı planlarınıza ekleyebilirsiniz. Playa del Carmen'den Cozumel'e hızlı bir feribot ile ulaşabilirsiniz. Meksika’nın en güzel dalış noktaları ve dalış okullarını adada bulacaksınız. Yüzme ve dalış dışında seçenekler arıyorsanız bir scooter kiralayıp Maya kalıntılarını ve milli parkı gezebilirsiniz.

Cozumel Adası.
Cozumel Adası.

Meksika'nın "sırrı" olarak lanse edilen Holbox, Yucatan yarımadasının kuzey kıyısındaki küçük bir ada. Burası, yaz aylarında ziyarete gelen balina köpekbalıklarını gözlemlemek için harika bir yer. Holbox’ta zamanınızın çoğunu çıplak ayakla geçirebilir, sakinliğin tadını çıkarabilirsiniz. Buraya gelmek için önce Chiquila kasabasına gitmeniz gerek. Ardından bir feribota binerek adaya ulaşabilirsiniz. Adada arabalara izin verilmiyor, bu yüzden eğer aracınız varsa, Chiquila'da park hâlinde bırakmanız gerekecek.

Mujeres Adası

Mujeres Adası.
Mujeres Adası.

“Kadın Adası”, Karayipler'de, Cancun'dan sadece birkaç mil uzakta bulunuyor. İsmin nereden geldiğini merak ediyorsanız, ada bir zamanlar doğum ve tıp tanrıçası Ixchel'e adanmış bir Maya tapınağı imiş. İspanyollar gelip tanrıçanın tüm görüntülerini gördüklerinde ona Isla Mujeres adını vermişler. Adayı çoğu gezgin sadece günübirlik ziyaret ederken, bu kadar küçük bir ada için Isla Mujeres'te yapılacak çok şey var ve zamanınız varsa kesinlikle daha uzun süre kalmaya değer.

Las Coloradas

Las Coloradas.
Las Coloradas.

Yucatan Yarımadası'nın kalbinde yer alan Las Coloradas, Meksika'daki Yucatan kıyısındaki pembe göllerin ve aynı zamanda yakınlardaki kasabanın adı. Alışılmadık pembe renkleri nedeniyle bu kadar ünlü hâle gelen pembe göllerin, aslında denizden tuz işlemek ve çıkarmak için sadece endüstriyel bir amaç için yaratıldığını öğrenince şaşıracaksınız. Tuz üretim bölgesi içinde yaklaşık 25.000 kuş yaşıyor ve özellikle flamingoların pembe su kıyısındaki görüntüleri muhteşem görüntüler yaratıyor.

Oaxaca

Bu güzel sömürge şehri, aynı adı taşıyan eyaletin de başkenti. Özellikle Meksika yemekleri ilginizi çekiyorsa Meksika'da ziyaret edilecek en iyi yerler arasında. Burada Meksika'daki en iyi mutfaklardan bazılarını, hareketli rengârenk yerel ürün pazarları ve gelişen sanat ve el sanatları ortamını bulacaksınız.

Oaxaca.
Oaxaca.

Oaxaca, bölgenin yerli kültürünü öne çıkaran ve öncelikle geleneksel dansa odaklanan üm Meksika'daki en iyi festivallerden biri olan Guelaguetza festivaline ev sahipliği yapıyor. Şehir ayrıca Dia de Los Muertos (Ölüler Günü) için ülkedeki en büyük kutlamalardan birini gerçekleştiriyor. Oaxaca'da yapılacak en iyi şeylerden biri Ölüler Günü kutlamalarına katılmak...