Metropollerin yamacında bir kaçış noktası: Kocaeli

Kocaeli, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir.
Kocaeli, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir.

Kocaeli, gelişen sanayi sektörünün yanı sıra doğal güzellikleri, plajları ve müzeleri ile de ön plana çıkıyor. Özellikle doğaya düşkün olanlar için birçok fırsat sunuyor bu şehir. Eğer ki İstanbul'da yaşıyorsanız ve hafta sonu geldiğinde şehrin karmaşasından uzaklaşmayı istiyorsanız, gezilecek yerler listesine eklenecek en güzel rotalardan biri.

Tarihçesi

Asya ile Avrupa kıtaları arasında kara ve demiryolu güzergâhlarının kesiştiği çok önemli bir yere kurulan Kocaeli, bugün Marmara Bölgesi'nin ve yurdumuzun en önemli sanayi yerleşimlerinden biridir. Kocaeli’nin tarihi çok daha eski çağlara uzanır. İlk çağlarda, Bithynia adı verilen bölgede kurulan kentlere, sırasıyla, Olbia, Astakos, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli adlarını verilmiştir. Trakya'dan gelen Megaralılar M.Ö. 712'de Başiskele yöresine yerleşerek Astakos adı verilen bir kent kurdular. Astakos halkı M.Ö. 262 yılında, bugünkü İzmit’in bulunduğu alanda kurulan bölgeye yerleşmiştir. Bitinya Krallığı'nın yıkılıncaya kadar başkenti kalacak bu yerleşim yerine, kurucusundan dolayı Nicomedia adı verilir. İmparator Konstantin döneminde İstanbul başkent olduktan sonra şehir eski önemini yitirdi.

Kocaeli, Orhan Bey döneminde bir uç beyi olan Akçakoca tarafından fethedilmiştir. Osmanlı Dönemi’nde önce İznikmid daha sonra İzmid (İzmit) adını almıştır. 19. yüzyılda kente demiryolunun ulaşmasında sonra kentin ticari ve sosyal hayatı canlanmış ve 1888 yılında İzmit, bağımsız sancak yapılmıştır.

Kocaeli, cumhuriyet döneminde sanayileşmenin etkisiyle hızlı gelişen iller arasına girmişti ve kentin İstanbul'a yakınlığı ve ulaşım açısından kolay bir bölgede oluşu, sanayileşmesinde oldukça etkin bir rol oynamıştır.

İzmit Saat Kulesi.
İzmit Saat Kulesi.

Kocaeli nerededir?

Kocaeli ili, Marmara Bölgesi'nin Çatalca–Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Doğu ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa illeri, batısında Yalova ili, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul ili, kuzeyde de Karadeniz'le çevrilidir. Asya ve Avrupa’yı birleştiren önemli bir yol üzerinde bulunmaktadır.

Kocaeli’ye ne zaman gidilmeli?

Kocaeli genel olarak kış turizmi bakımından yoğun ziyaretçi ağırlamaktadır. Kent dört mevsim gezilecek doğa harikası parklarla bezelidir. Eğer kayak sporlarıyla ilgiliyseniz Kartepe sizi fazlasıyla memnun edecek bir kayak bir kış turizmi merkezi. Sessizlik içindeki şehir merkezinden uzak ormanları da ziyaretçilerinin şehirden huzur içinde ayrılmasını sağlar.

Kocaeli'yi gezerken çalma listesi

  • Üç Güzel Oturmuş-Nida Ateş
  • Rinna Rinna Yarim- Şükriye Tutkun
  • Darbuka Çala Çala- Orhan Hakalmaz
  • Eşim Kızlar-Emel Taşçıoğlu

Kocaeli 5'lisi

Kuzu Yaylası Milli Parkı.
Kuzu Yaylası Milli Parkı.

İzmit Saat Kulesi: İzmit’te yer alan kule şehrin simgelerinden biri hâline gelmiştir. 2. Abdülhamit’ in tahta çıkışının 25. yılı için inşa edilmiştir. Bu kuleyi inceleyerek döneme ait mimari özellikleri gözlemleyebilir ve kule önünde hatıra fotoğrafları çektirebilirsiniz.

Kuzu Yaylası Milli Parkı:Burası Kartepe'de bulunan doğa harikası bir milli park. Metropollerin keşmekeşinden, trafiğinden bunalan şehir insanı için biçilmiş kaftan burası. Parkın korunmuş doğasını seyretmek ve mis gibi temiz havasını içinize çekmek sizi yorgunluklarınızdan arındıracaktır.

Osman Hamdi Bey Müzesi.
Osman Hamdi Bey Müzesi.

Osman Hamdi Bey Müzesi:Dillere destan tablo Kaplumbağa Terbiyecisi'nin sahibi Osman Hamdi Bey'in 26 yıl boyunca yazlarını geçirdiği ev, müze hâline dönüştürülmüş. Sanata merakı olanlar Kocaeli’ne gelmişken buraya uğramadan şehirden ayrılmasınlar. Türk resminin ve güzel sanatlar eğitiminin bugünkü şeklinin mimari sayılan Osman Hamdi Bey’in evini ziyaret etmek sanat ve tarih meraklısı gezginler için unutulmaz bir deneyim olabilir.

Kartepe Kayak Merkezi:Kartepe kış severler için bir cazibe merkezi gibi görünse de her mevsim ayrı güzeldir. Kar olmadığında yemyeşil manzaralarıyla kesinlikle tadına varılması gereken bir doğa harikası. Giderseniz mutlaka geyikleri görün, sevin ve teleferiğe binmeden de ayrılmayın.

Maşukiye.
Maşukiye.

Maşukiye:Sapanca Gölü kıyısında balık restoranlarının butik otellerin olduğu doğayla bütünleşebileceğiniz mükemmel bir yer. Ailenizle birlikte hafta sonunu güzel geçirebileceğiniz yerlerden birisi. Çeşitli aktiviteleriyle hem enerjik hem de huzur dolu saatler sizleri bekliyor olabilir.

Kocaeli'de ne yenir?

Kocaaeli’nin mutfak kültürü de oldukça zengindir. Özellikle pişmaniyesi ve Kandıra yoğurdu oldukça meşhurdur. Mutlaka tatmalısınız dediğimiz restoranları sizin için sıraladık.

  • - Köfteci Nurettin Kızderbent
  • - Kokoreç Adam Gölcük
  • - Masala Kebap
  • - Somunarası Değirmenderez

Kocaeli'nin meşhuru

Toygar Işıklı, Türkiye’nin en iyi müzisyenlerindendir. Özellikle TV ve beyaz perde için bestelediği soundtracklerle zihinlerde oldukça önemli bir yer eden Işıklı, Kocaeli doğumludur.