Mısır Piramitleri gezi rehberi

Mısır Piramitleri gezi rehberi.
Mısır Piramitleri gezi rehberi.

Keşfedildiğinden bu yana bir sürü soruyu beraberinde getirdi. Bu bloklar nasıl üst üste konuldu? Bu kadar büyük, ağır ve yüksek bir yapı o kadar eski bir zamanda nasıl inşa edildi? İçerisinde ne var? Hangi amaçla yapıldı? Ve daha bir sürü soru… Bu soruların kimi cevap bulurken bazısı hala muamma. Mısır Piramitleri bugün hala gizemini tam olarak çözemediğimiz dünya harikası yapılar. İhtişamıyla insanı büyüleyen bu insan yapımı devasa piramitler, sadece görünüşüyle değil bilinmezlikleriyle de insanlarda merak uyandırıyor. MÖ 4000 önceye dayanan bu yapılar, dünyada görmeniz gereken en güzel yerlerden biri. Peki, Mısır Piramitlerine nasıl gidilir? Gidince sizi bekleyenler neler? Ne zaman gitmelisiniz? Tüm soruların cevabı Mısır Piramitleri gezi rehberimizde…

Kısaca Mısır Piramitleri

Mısır Piramitleri.
Mısır Piramitleri.

Mısır’da keşfedilen piramit şeklindeki bu antik yapıların çoğu, firavunlar ve eşleri için anıt mezarlar olarak inşa edilmiş. Piramitlerin tarihinin ise MÖ 4000 yıllarına dayandığı bilinmekte. Günümüze kadar yaklaşık 120’den fazla piramit bulunmuş. Bilinen ilk Mısır piramidi, firavun Zoser'e atfedilmiş. Gize'yi çevreleyen antik Gize mezar kentinde bulunan üç anıtsal piramitten en eski ve en büyük olanı ise Keops Piramidi. Bu anıtsal kompleksin MÖ 2551-2560 yılları civarında inşa edildiği sanılıyor. Piramidin yapılış amacının ise Mısır firavunu Khufu adına bir anıtsal mezar oluşturmak olduğuna inanılıyor. Yapımının 20 yıl sürdüğü düşünülen bu görkemli yapı, 150 metre yüksekliğinde ve 6 milyon ton ağırlığında. 3800 yıl boyunca dünyadaki en büyük insan yapımı yapı olarak kabul edilmiş. Bu rekor 20. yüzyılda kırılabilmiş. Keops’un gizemi hala çözülebilmiş değil. Nasıl inşa edildiğine dair farklı birçok yorum var. Piramidin içerisinde 3 oda saptanabilmiş. Mısır’ın eski imparatorluklar döneminden kaldığına inanılan bu eser henüz tam olarak gizemleri çözülememiş, günümüze kadar ulaşabilen tek Dünyanın 7 Harikası’ndan biri.

Piramitlere nasıl gidilir?

Bilindiği üzere piramitler ülkenin başkenti Kahire’nin Gize bölgesinde yer alıyor. Bunun için öncelikle Kahire’ye yaklaşık 2 saatlik bir uçuş gerçekleştirmeniz gerekiyor. Kahire Uluslararası Havaalanı’na indikten sonra farklı birçok seçeneğiniz mevcut. Bunlardan ilki bir tur şirketiyle anlaşabilirsiniz. Bu tur şirketi, sizi havalimanından karşılamaktan piramitler bölgesine ulaşıma, bölgedeki gezi planından önemli bilgilere kadar birçok konuda size kılavuzluk ediyor. Eğer bireysel gezmeyi tercih ederseniz, bölgedeki taksiler, otobüsler ya da UBER sizi Gize’ye götürüyor. Daha konforlu bir yolculuk planlıyorsanız araç kiralayabilir, arabayla 1 saatlik bir yolculukla piramitler bölgesine ulaşabilirsiniz.

Aman, dikkat!

Piramitleri ziyaret ederken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Bunlardan ilki bölgedeki kötü niyetli satıcılara karşı uyanık olmanız. Özellikle piramit kompleksine giriş yaptıktan sonra size zorla eşlik etmek isteyebilir, tek gezmenizin yasak olduğunu söyleyerek sizden para talep edebilirler. Bunun yanı sıra, kompleksin büyük olduğunu ve yürüyerek gezilmeyeceğini belirterek sizi para karşılığında deveye ya da ata bindirmek için teklifte bulunabilirler. Farklı bir deneyim olsun, eğlenceli anılar kalsın derseniz bu teklifleri kabul edebilirsiniz. Ancak sundukları hizmetlere ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız, kesinlikle kararlı olarak onları kibarca reddetmelisiniz. Aksi halde geziniz başından olumsuzluklarla başlayabilir. İkincisi yanınıza kesinlikle kimliğinizi ve bir miktar paranızı almayı unutmayın. Sonuçta Mısır, güvenlik açısından beş yıldızlı bir ülke sayılmaz. Ayrıca, her turistik bölgede olduğu gibi hırsızlık olayları burada da yaşanmakta. O nedenle çantanızı dikkatli taşımanızda fayda var. Geziniz için ise yanınıza bol su ve güneş kremi almayı unutmayın. Son olarak piramitlerin çok eskiden gelen hassas yapılar olduğunu unutmadan koruma önlemlerine uyun.

Büyüleyici piramitlerde kaybolun

Piramit mezar odası.
Piramit mezar odası.

Gize Mezar Kenti’ne geldiğinizde girişte öncelikle bir güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz ve giriş bileti alıyorsunuz. Bilet fiyatları dolar endeksli olduğu için güncel olarak değişmekte. Tabi gezi esnasında görmek istediğiniz yerlere göre de. Öyle ki eğer sadece piramitler kompleksine giriş yapacak ve piramitleri dışardan görerek gezecekseniz şimdiki fiyatlandırmayla ortalama 240 EGP civarında bir ücret ödüyorsunuz. Ancak Keops Piramidi’nin mezar odasını görmek isterseniz yaklaşık 400 EGP, ikinci piramit Kefren’in mezar odasını görmek için yaklaşık 100 EGP civarında ekstra bir ücret ödemeniz gerekiyor. Mezar odalarını görüp görmemek tamamen size kalmış. Mezarlar daha önce hırsızlar tarafından yağmalandığı ve içerisindeki özel eserler çalındığı için içeri girmek istemeyenler de var, buraya kadar gelmişken her yeri göreyim deyip ekstra ücret ödeyen de. Tercih tamamen sizin!

Bölgedeki en ihtişamlı yapı olan Keops Piramidi’nin üzerine çıkmak yasak. Ancak mezar odasına giriş bileti aldıysanız, 7 metre yükseklikteki tünele girebilmek için devasa taş blokların üzerine çıkıyorsunuz. İşte o zaman piramitlerin ne kadar görkemli ve akla hayale sığmayacak yapılar olduğunu anlıyorsunuz.

Piramit mezar odası denince aklınıza içerisinde mumya olan, mumlarla aydınlatılan, duvarlarında şifreli mesajlar ve görseller olan, filmlerdeki o kareler gelmesin. Zira öyle düşünürseniz hayal kırıklığına uğrarsınız. Çünkü her iki piramitte yer alan mezar odaları içi boşaltılmış mermer lahitten odalar. Ancak bu demek değil ki odalarda mistik bir atmosfer yok. Elbette var. Sonuçta bulunduğunuz odalar, binlerce yıl öncesine dayanıyor ve hala sırları tam olarak çözülmüş değil!

Ne zaman gitmeli?

Mısır kurak iklime sahip bir ülke. O nedenle yıl boyu sıcaklıklar oldukça yüksek ve kuraklık hakim. Bu nedenle yaz aylarında sıcaklıklar artacağı için -eğer alışık değilseniz- ziyaretinizi bu tarihlere ayarlamamanızı öneririz. En uygun zaman ise Aralık ile Mart ayları arası. Ancak isterseniz ilkbahar ve sonbahar aylarından herhangi birinde piramitleri ziyaret edebilirsiniz. Hava durumu fotoğraf çekimi için de oldukça önemli. Zira sabahları fotoğraf çekmek istediğinizde fotoğrafta toz renklerinin hakim olduğunu görebilirsiniz. O nedenle piramitlere havanın açık olduğu ve mavinin size huzur verdiği öğle saatlerinde gitmeniz en uygunu.