Munzur'un şehri: Tunceli

Tunceli, Türkiye'nin Tunceli ilinin merkez ilçesi.
Tunceli, Türkiye'nin Tunceli ilinin merkez ilçesi.

Tunceli, sarp dağların arasına saklanmış gerçek bir Anadolu hazinesi. Şehir, Doğu Anadolu’nun Yukarı Fırat bölümünde yer alıyor ve Türkiye’nin yüzölçümü olarak en küçük, aynı zamanda en az nüfuslu şehirlerinden biri. Doğal güzellikleri ve su sporlarıyla gezilecek yerler listesinde.

Şehrin ismi nereden gelir?

Tunceli'nin eski adı olan "Dersim" Cumhuriyet'ten sonra değiştirilmiş ve Mamiki köyünde yeni bir il merkezi oluşturulmuştur. Tunceli ismi "Tunç yüreklilerin yaşadığı yer" anlamına gelir.

Tarihçesi

Yapılan arkeolojik araştırmalara göre Tunceli bölgesine ilk defa Kalkolitik Çağda (M.Ö. 5500-3500) yerleşilmiştir. İşuva (Hurri-Mitanni) adıyla anılan bölgede yazılı tarih M.Ö. 2200’lerde Subarrularla başlamaktadır. İşuva adı ilk kez Hitit kaynaklarında görülmüştür. Hitit Devleti yıkıldıktan sonra M.Ö. 12. yüzyılda bölgeye Urartular egemen olmuştur. M.Ö. 7. yüzyılda sırasıyla Medlerin ve Perslerin egemenliği altında kalan bölge, Büyük İskender tarafından fethedilerek Makedonyalıların egemenliği altına girmiştir. Bölge, 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı'ndan sonra 1087 yılında kesin olarak Türklerin hakimiyeti altına girmiştir. Selçuklular Kösedağ Savaşı'nda yenilince bölge Moğolların denetimi altına girmiştir. Daha sonraları önce Mengüceklilerin, sonra da uzun süre Akkoyunlular'ın egemenliği altında kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar Akkoyunluların yönetimi altında bulunan Tunceli, 1473 yılında yapılan Otlukbeli Savaşı'ndan sonra Osmanlı yönetimi altına girmiştir. 1847 yılında, merkezi Hozat olmuş ve “Dersim Livası” adıyla sancak yapılarak Erzurum’a bağlanmıştır. 1879 yılında Farsça "Gümüş Kapı" anlamına gelen “Dersim” adıyla il olmuştur.

Tunceli nerededir?

Tunceli, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alır. Kuzeyinde Erzincan, doğusunda Bingöl, güneyinde Elazığ ve batısında da Malatya illeriyle komşudur.

Munzur Vadisi Milli Parkı.
Munzur Vadisi Milli Parkı.

Şehre ne zaman gidilir?

Doğanın uyandığı, her yeri güzelleştiren bir ay olan Mayıs, Tunceli'yi ziyaret etmek için oldukça iyi bir vakit.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Ezgi Köker - Elma Attım Yuvarlandı
  • - KUAN - Güldür Gül
  • - Şevval Sam - Elgajiye
  • - Ahmet Aslan - Nem Kaldı

Tunceli 4'lüsü

Munzur Vadisi Milli Parkı: Tunceli ve Ovacık arasında uzanan vadi içerisinde akarsu kaynakları, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri bulunur. Milli park rafting, kamp ve pek çok sporun yapılabildiği bir alandır.

Tahar Köprüsü.
Tahar Köprüsü.

Bağın Kalesi:Tunceli ilinin Mazgirt ilçesinde bulunan bu kaledeki bir kitabeden M.Ö. 9. yüzyılda Urartu Kralı Menuas tarafından yaptırıldığı öğrenilmektedir. Kitabe Harput Müzesi’nde bulunmaktadır.

Tahar Köprüsü: Yusuf Ziya Paşa tarafından 1807 yılında yaptırılmıştır. Tahar Çayı üzerinde bulunan köprü, 1856 yılında Vali Akif Paşa tarafından onarılmış ve yenilenmiştir.

Kutudere Mesire Yeri:Pülümür Çayı kenarında yer alan Kutudere Mesire Yeri'nin içinden aynı zamanda küçük bir dere de geçmektedir. Bölge halkı tarafından piknik için en çok tercih edilen yerlerdendir.

Kutudere Mesire Yeri.
Kutudere Mesire Yeri.

Tunceli'de ne yenir?

  • - Babuko
  • - Gulik Çorbası
  • - Bişi
  • - Gömme
  • - Hazırlop Köftesi
  • - Mantar Yemeği
  • Bişi.