Mutlaka izlenmesi gereken 5 tarihi dizi

The Crown.
The Crown.

Günlük hayatımızın biz istesek de istemesek de bir parçası olan stresin önüne geçmenin yollarını aramak lazım. Bu basit eylemlerin kronik stresle başa çıkmak için yeterli olmayacağını bilsek de bu yöntemlerin kendinize zaman ayırmak için sizi teşvik edeceğini umuyoruz. Senin stresle başa çıkma yöntemlerin neler?

1. The Last Kingdom

Yapım Yılı: 2015 / Bölüm Sayısı: 46 / BBC, NETFLIX

Uhtred İngiliz Kralı’nın oğlu ve varisidir. Babasını bir savaşta kaybetmesinin üzerine Viking Kralı Kont Ragnar’ın kölesi hâline gelir ve Paganların yaşadığı bir bölgeye sevk edilir. Uhtred o bölgede çocukluğunu geçirir. Kont Ragnar’ın öldrülmesi üzerine Uhtred İngiltere’ye döner. Fakat babasının da ölmesi üzerine tahtın yeni sahibi olan amcası, tahtın gerçek varisi olan Uhtred’i öldürmeyi planlamaktadır. Ortaya Kont Ragnar’ın, Uhtred tarafından öldürüldüğü dedikodusunu atar. Bu dedikodunun üstüne ne paganlar ne de İngilizler Uhtred’e yardım etmezler. Yardım aramak için çalışırken Wessex Kralığı’na yolu düşer. Burada tanıştığı Alfred ise İngiltere’yi pagan istilasından kurtarmak istemektedir. Pagan istilasından kurtulan ülkeyi tek çatı altında toplamak en büyük hayalidir. Uhtred ise paganları mı yoksa İngilizleri mi seçeceğini bilemez ve bir ikilemin ortasında kalır.

2. The Last Czars

Yapım Yılı: 2019 / Bölüm Sayısı: 6 / NETFLIX

Rusya İmparatorluğu’nun son yıllarına odaklanan The Last Czars, hem son hanedan Romanovlar’ın aile yaşamına hem de Sovyet Rusya’nın kuruluşuna ışık tutuyor. Dünya tarihinin en büyük üçüncü imparatorluğu yavaş yavaş tarih sahnesinden çekilirken II. Nikolay da “Son Rusya Çar”ı olarak devleti ayakta tutma çabalıyor. Nitekim II. Nikolay’ın tahta çıktığı 1894’ten başlayan dizi; Rusya’nın şeytanı olarak anılan keşiş Rasputin’i, devletin Birinci Dünya Savaşı’na katılmasını, Ekim Devrimi’ni ve Çar Nikolay’ın tahttan çekilmesi akabinde Romanovların katledilişini anlatıyor. Çökmekte olan bir imparatorluğun tutunduğu son dal olan ihtişamı tüm gerçekliğiyle gözler önüne seren dizi; canlandırma bölümlerin arasına yerleştirilen uzman tarihçilerle yapılmış röportajlar sayesinde de Rusya tarihindeki önemli bir dönemi oldukça ilgi çekici bir biçimde aktarıyor.

The Last Czars.
The Last Czars.

3. Marco Polo

Yapım Yılı: 2014 / Bölüm Sayısı: 20 / NETFLIX

Birçok gezgine ilham veren Venedikli Gezgin Marco Polo’nun hikâyesi kendi adıyla dizi olarak çekildi. Bazı sebeplerden dolayı ikinci sezondan sonra Netflix Marco Polo projesini iptal etse de hem senaryo hem de prodüksiyonun mükemmelliği nedeniyle hâlihazırda yayımlanmış olan iki sezon mutlaka izlenmeli. Dizi, Marco Polo’nun ünlü bir kâşif ve tüccar olan babası Niccolo Polo tarafından Moğol İmparatoru ve Kağan'ı olan Kubilay Han'ın sarayına esir bırakılmasıyla başlıyor. Daha önce hiç karşılaşmadığı bir kültürün içinde “yabancı” olarak yaşamaya mecbur kalan Marco, zamanla Kubilay Han’ın güvenini kazanarak Moğol İmparatorluğu’nun nasıl yönetildiğinin de birince dereceden tanığı oluyor. Özellikle 13. yüzyılı ve bu dönemde yükselen Moğollar’ın nasıl Asya’dan Avrupa’ya binlerce kilometrekarelik bir coğrafyaya hükmettiğini merak edenler için Marco Polo mutlaka izlenmesi gereken yapımlardan.

 Marco Polo.
Marco Polo.

4. Roman Empire

Yapım Yılı: 2016 / Bölüm Sayısı: 15 / NETFLIX

Tarihin en büyük imparatorluklarından biri olan Roma İmpatorluğu’nu anlatan dizi her sezon farklı bir imparatorun hikâyesine odaklanıyor. Şimdiye kadar üç sezonu yayınlanan dizide ilk sezon İmparator Commodus, ikinci sezon Jül Sezar ve üçüncü sezonda İmparator Caligula’nın hayatı anlatıldı. Dolayısıyla dizi kronolojik ilerlemediği için istenilen sezondan başlamak mümkün. Hem kurgu bölümleri hem de uzman görüşlere yer verilen belgesel bölümleriyle Roman Empire, imparator portrelerini çok yönlü bir biçimde yansıtıyor. Dünya tarihinin en ünlü megalomanı Commodus’un Roma’nın Altın Çağı’nı nasıl sona erdirdiği, Jül Sezar’ın sıradan bir askerken nasıl Roma Cumhuriyeti’nin diktatörü olduğunu ve tüm deliliğine rağmen Caligula’nın nasıl stratejik bir biçimde iktidarı elinde tuttuğunu merak edenler için Roman Empire izlenmesi gereken yapımlardan.

5. The Crown

Yapım Yılı: 2016 / Bölüm Sayısı: 60 / NETFLIX

The Crown, hâlâ monarşinin varlığını devam ettirdiği günümüz İngiltere’sindeki tahtın son sahibi Kraliçe II. Elizabeth’in tahta çıktığından bu yana olanlara odaklanıyor. The Crown’ın tarihi yapımlar arasında en ilgi çekici yanı ise hikâyesini anlattığı II. Elizabeth’in hâlâ hayatta ve kraliçe olması. Şimdiye kadar beş sezon yayınlanan dizinin toplamda altı sezon sürmesi planlanıyor. İlk sezonda II. Elizabeth'in 1947'de henüz prensesken Edinburgh Dükü Philip ile evlenmesiyle başlayan dizi şimdiye kadar; Elizabeth’in tahta çıkışını, monarşi içerisindeki sorunları, İngiltere’nin geçirdiği toplumsal dönüşümleri işledi. Şimdilik izleyebildiğimiz son sezon olan beşinci sezonda ise Prenses Diana ve Prens Charles’ın çalkantılı evlilikleri vardı. The Crown, yakın tarihe ve özellikle Kıta Avrupası tarihine ilgisi olanların kaçırmaması gereken bir dizi.

The Crown.
The Crown.