Negatif boşlukları hala buradaysanız siz doldurun: You Were Never Really Here

You Were Never Really Here, Lynne Ramsay tarafından yazılan ve yönetilen 2017 neo-noir psikolojik gerilim filmidir
You Were Never Really Here, Lynne Ramsay tarafından yazılan ve yönetilen 2017 neo-noir psikolojik gerilim filmidir

5 Aralık 1969’da Glasgow’da doğan, Edinburgh Napier College’da güzel sanatlar ve fotoğrafçılık okuduktan sonra Maya Deren’in Meshes of the Afternoon filminden etkilenerek Beaconsfield’deki Ulusal Film ve Televizyon Okulu’na giren Lynne Ramsey, mezuniyeti için çektiği kısa filmi Small Deaths ile 1996 Cannes Jüri Ödülü’nü kazanmış. Yönetmen, ikinci kısa filmi Kill the Day ile Clermont Ferrand Prix du Jury; üçüncü kısa metrajı Gasman ile de En İyi Kısa Film dalında İskoç BAFTA’sına ek olarak bir başka Cannes Jüri Ödülü'nü kucaklamış.

Kim yönetti?

İlk uzun metrajı Ratcatcher ile Guardian Yeni Yönetmenler Ödülü'nü kazanan yönetmenin vitrini diğer filmlerinde de ödüllerle dolmaya devam etmiş. Ölüm, yeniden doğuş ve çocukluk temalarını “an” üzerinden işleyen filmlere sahip diyebileceğimiz yönetmen aslında daha çok; fotoğrafçılığının ilk günlerinden beri geliştirdiği keskin bakışlarını daha da belirgin hâle getiren lirik üslubuyla karakterlerini ters yüz ederek izleyicisinin aklına kazınmış.

Lynne Ramsey.
Lynne Ramsey.

Ne yönetti?

“Bugünlerde izleyicinin sofistike olduğunu hissediyorum. Gerçekten harika işler izliyorlar ve bir filmde nasıl hissetmeleri gerektiğine dair, müzikle veya başka şeylerle yönlendiriliyorlar. Bu heyecan verici değil. İnsanların boşlukları doldurabileceğini düşünüyorum. Bazen göstermediğin şey daha çok gizem yaratır… Filmde eylemsel hiçbir şey yapmadım. İçinde aksiyon sahneleri veya silahlar olan bir film hiç düşünmedim. Bu yüzden bu iş oldukça korkutucuydu. Çekimlerde küçük bir deney yaptım. Riskliydi. Çekimlerin hiçbirinde asla yeniden çekim yapmadım. Gerçekten iyi bir dublörle çalıştım. Ne istediğimi anlamaya başladı… Daha sonra ise yanlışlıkla bazı müzikleri belli zaman dilimlerine ayırdığımı fark ettim. Angel Baby adlı parçayla aklımda kameranın akışı kesilirken müzik de kesiliyor ve sonra ileri atlıyordu."

Nasıl yönetti?

Jonathan Ames'in aynı adlı 2013 romanından uyarlanan filmin başrollerinde Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alex Manette, John Doman ve Judith Roberts yer alıyor.
Jonathan Ames'in aynı adlı 2013 romanından uyarlanan filmin başrollerinde Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alex Manette, John Doman ve Judith Roberts yer alıyor.

Başrolde bu filmle 70. Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazanan; Joaquin Phoenix yer alıyor. Aynı zamanda filmin yürütücü yapımcısı olan Jonathan Ames’in romanından uyarlanan filmin oyuncu kadrosu şöyle: Ekaterina Samsonov, Dante Pereira-Olson, Alex Manette, John Doman, Judith Roberts, Alessandro Nivola, Frank Pando… Ramsay bu filminde; Kill The Day, Sea View, Hidden gibi Birleşik Krallık yapımı önemli filmlerin görüntü yönetmeni Thomas Townend’e güvenmiş. Alman sinemasının en önemli isimlerinden Werner Herzog ile çok sayıda yapımda beraber çalışan Joe Bini, bu filmin kurgu masasında yer almış. Kostüm tasarımlarında ise son yıllarda Amerikan sinemasında adından sıkça söz ettiren Malgosia Turzanska’nın imzası bulunuyor.

Neden yönetti?

“Ames’in romanına dayanan filmde, kesinlikle mecazla ve klişelerle ilgilenmedik. Joe’nun onu kurtardığı kadar Nina da kendini kurtardığı hikâyede, biz sadece "yalnız kurdun" olduğu birçok filmde gördüğümüz tüm klişeleri kırmaya çalıştık. Bu farklı türdeki karakter, daha çok travma sonrası stres sendromuyla tanımlanan bir karakter oldu. Bu en başından beri farkında olduğum bir şeydi tabii. İstediğim tek bir şey vardı: sonunda kendini ve kızı kurtarması... Bunun için bilindik bir rotayla ilerlemenin ilginç olmadığını hissettim. Rotaya meydan okumanın daha ilginç olduğunu düşündüm” diyen yönetmen yaşadığı travmalardan dolayı “sonra” kavramında kopukluklar yaşayan ve “hiçbir zaman burada olmayan” tipte bir kahramanı rotasızlıkla ortaya çıkarmış. Kapalı bir travma sistemi, savaş deneyiminden geriye dönüşlerle dolu sinir sistemi ve tahrip edici bir çocukluk... Joe’nun hikâyesi…

You Were Never Really Here; geçmişinde birçok travmatik olay atlatan eski asker Joe'nun, kayıp bir kızı bulma görevi sırasında yaşadıklarını konu ediniyor.
You Were Never Really Here; geçmişinde birçok travmatik olay atlatan eski asker Joe'nun, kayıp bir kızı bulma görevi sırasında yaşadıklarını konu ediniyor.

Ne zaman yönetti?

Acı çeken, geçmişini ateşli bir rüya gibi halüsinasyonlarla yaşarken amansız şaşkınlığıyla da kendi içinde denge kuran kır saçlı Körfez Savaşı gazisi Joe; yaşlı annesiyle yaşarken aynı zamanda bir kiralık katil olarak çalışır. Kadrajın Joe’nun bakış açısına sıkı bir şekilde yerleştiği ve bazen ekranda tamamen görünmez olduğu yani izleyicinin Joe’nun kafasının içinde yer aldığı filmin senaryosu tam altı haftada yazılmış. Dünya çapında 9 milyon dolar hasılat elde eden 89 dakikalık film, 8 Nisan 2018’de gösterime girdi.

Nerede yönetti?

Joaquin Phoenix’in ajanın yanında yere yatıp şarkı söylemeye başladığı sahnenin aktör tarafından doğaçlama yapıldığı filmde, Joe ile Nina’nın milkshake içtiği yerdeki sahneler, yerel halk tarafından ucuzluğuyla rağbet gören ve pandemi sonrası kapanan New York Tuxedo Park’taki Orange Top Diner adlı restoranda çekilmiş. Büyük çoğunluğu New York’ta kaydedilen film; az katlı konutlar ve küçük işletmelerden oluşan “kültürlü bir semt” diye bilinen Astoria ve New York Eyaleti’nin bir bölgesi olan Queens semtlerinde çekilmiş.