Nilüfer Yanya: Müzik ile özlediğim şeyleri arıyorum

Nilüfer Yanya, İngiliz şarkıcı ve söz yazarıdır.
Nilüfer Yanya, İngiliz şarkıcı ve söz yazarıdır.

İlk albümü Miss Universe’ün,Pitchfork, Billboard,Stereogum, Consequenceof Sound, The Guardian,MTV, Noisey, The Independent,Paste, Under theRadar, Dazed ve CLASHtarafından 2019'un en iyialbümlerinden biri seçilmesiylebüyük bir üne kavuşanNilüfer Yanya ile müziğe bakışınıve gelecek planlarınıkonuştuk.

Şöyle başlayalım. Bir şarkının ortaya çıkış süreci nasıl oluyor sizde?

Önce şarkıyı kafamda yazıyorum. Sonrasında gitarımla tamamlıyorum gibi basit bir cümleyle anlatabilirim aslında. Fakat "önce kafamda yazıyorum" ibaresi, öyle basit bir şekilde anlatılabilecek bir şey değil. Geçmişi, geleceği, gördüklerimi, görmek istediklerimi, aslında özlediğim şeyleri bir şekilde "süzmek" bu.

Yeni EP’niz "Feeling Lucky?"yi nasıl anlatıyorsunuz peki, yine aynı sürecin ürünü mü?

Öngörülemezlik ve değişim fikirlerine odaklanan bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Şarkılardan birinde konsept olarak şans teması vardı ama sonra hepsinde bu temanın olduğunu fark ettim. Bu durum, beni genel olarak şans hakkında düşündürdü ve ortaya şu çıktı: İyi ve kötü. Kontrolümüz dışındaki şeyler ve bizim kontrolümüz altında olan şeyler. İşler beklentilerimizi aştığında veya plana uygun gitmediğinde eylemleri ve olayları iyi şans ve kötü şansa bırakıyoruz.

Annesi Barbadoslu babası ise Türk kökenlidir.
Annesi Barbadoslu babası ise Türk kökenlidir.

"Feeling Lucky?" EP’sine öncülük eden "Crash"in başarısı sürpriz oldu mu?

Nick Hakim ile yaptığımız "Crash" başından beri favorilerimden biriydi. Demo aşamasında son okumaya kadar enerjim hep aynı, çok yüksekti. Nadiren yaşanan özel bir histi ve bir şekilde dinleyiciye de geçtiği için çok mutluyum.

Nick Hakim ile çalışmak nasıl bir deneyimdi?

Muhteşem. Bir zamanlar hayranı olduğunu biriyle gün gelip çalışma fırsatı bulmak tarifsiz bir his. Ortaya çıkan işten de çok mutluyum.

Covid-19 yaratım sürecinizi nasıl etkiledi ve sektörün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?

Şarkı oluşturma, üretme sürecimi çok etkilemedi. Şanlıydım çünkü karantina öncesi birtakım demolar yapmıştım ve onları bitirmek için stüdyoya gidecek biraz zaman bulabildim. Tabii eskisi gibi kolay ve akıcı bir süreç değildi. Konser ve turnelerin bitmesi en vurucu tarafı oldu ve bunun ne zaman tekrar olacağını kimse bilmiyor…

Pandemide eski hayatınıza dair en çok neyi özlediniz?

Başka insanların konserlerine gitmeyi çok özledim.

Neler dinlersiniz?

Bazen her şeyi ve bazen de hiçbir şeyi...

En sevdiğiniz Türk sanatçı ve şarkısı hangisi?

Barış Manço’nun Hal Hal şarkısını çok seviyorum.

 Erken yaşta müziğe başlayarak elektro gitar ve klasik piyano çalmaya başladı.
Erken yaşta müziğe başlayarak elektro gitar ve klasik piyano çalmaya başladı.

Müzikte bir idolünüz var mı?

Aslında çok var ama en sonuncusundan bahsetmek isterdim. Geçen yılki ABD gezimizde tanıştığım Sharon Van Etten... Tanıştığınız ve biraz da olsa tanıdığınız bir idolünüzün olması gerçekten çok güzel.

Gitar çalma tekniğiniz, vokal tarzınız, videolarınızın konseptleri, video estetiğiniz hepsi bir bütün... Sanatsal algınızda bütünlüğün önemi nedir?

Sadece kendim olmalıyım ve kendime karşı dürüst olmalıyım diyorum. Olayları nasıl gördüğüm ve nasıl duyduğum ve işe yarayacağına güveniyorum. Evet bazen de olmaz ve bu çok da önemli değil. Bazı şeyler beklenenden daha iyi çıkar ve bazı şeyler daha kötü olur! Ama bunu, insanların görmek istediğini veya dinlemek istediğini düşündüğüm şeye uymaya çalışmak için enerji harcamak yerine bunu tercih ederim.

Gelecek için plan yapabiliyor musunuz?

Genelde belirsiz planlar yaparım. Yani altı ay ya da en fazla gelecek yıl için planlar yapabiliyorum. Sanıyorum bu pek muhteşem bir şey değil ama günümüzde bunun ötesinde bir şey imkânsız geliyor. Şu anki öncelikle hedefim ikinci albümüm üzerine çalışmak. Daha ötesini planlamadım.