Orhan Gazi'nin gözbebeği Gebze

​Orhan Gazi'nin gözbebeği Gebze.
​Orhan Gazi'nin gözbebeği Gebze.

Gebze; Marmara Bölgesi’nin Kocaeli iline bağlı, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi güzellikleriyle de Türkiye’nin gözbebeği yerlerinden biri. Aynı zamanda sanayi ve ticaret merkezi olan Gebze, çevre illere olan yakınlığı nedeniyle özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. İstanbul’a yakın konumda bulunan gezilecek yerler listesinin de başında geliyor.

Aynı zamanda sanayi ve ticaret merkezi olan Gebze, çevre illere olan yakınlığı nedeniyle, özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.
Aynı zamanda sanayi ve ticaret merkezi olan Gebze, çevre illere olan yakınlığı nedeniyle, özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.

Osmanlı ile Bizans arasında yapılan anlaşma ile 1330 yılında Osmanlı topraklarına katılan Gebze’nin kurucusu Orhan Gazi bu beldeye kendi adına cami de yaptırmış. Gebze ilçesini farklı ve özel kılan diğer tarihi mekânları şöyle sıralayabiliriz: Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Eskihisar Kalesi, Ballıkayalar Tabiat Parkı ve Kamp Alanı, Annibal Mezarı, Gaziler Dağı Tabiat Parkı, Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi, İbrahim Paşa Çeşmesi, Fatih Sultan Mehmet Han Camii, Sultan Orhan Camii, Hünkâr Çayırı, Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, Gebze Halk Plajı, Tatlıkuyu Vadisi Mesire Alanı, Kargalı Tabiat Parkı ve Kargalı Şelalesi…

Gebze - Ballıkayalar
Gebze - Ballıkayalar

Birbirine komşu olan ilçelerden Darıca da Kocaeli’nin keyifle gezildiği birçok doğal güzelliği ve tarihi yapıları barındıran ilçelerden. Darıca’ya geldiğinizde mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında; Dudayev Parkı, Darıca Sahili, Denize Sevgi Parkı, Darıca Kalesi, Darıca Tarihi Deniz Feneri, Darıca Millet Bahçesi, meşhur tepesi ile Sancaktepe, Darıca Hayvanat Bahçesi tarihi açıdan önemli bir kişilik olan Anibal’in Mezarı geliyor.

Gebze’ye komşu ilçelerden Çayırova’da da ilk akla gelen yer, çam ağaçları ile çevrili olan Kuştepe Mesire, Çayırova Kent Meydanı, Çayırpark, Çağdaşkent Mesire Alanı, Akse Köyü oluyor.