Peaky Blinders evrenindeki yalnız kurt: Polly Gray

Polly Gray.
Polly Gray.

BBC dizisi Peaky Blinders, görünüşte erkeklerin dünyasını anlatan bir yapım ancak bunu kesinlikle doğrulamayan pek çok kadın karakteri de bünyesinde barındırıyor. Bunlardan en önemlisi de Polly Gray. Çünkü akıllı, çivi gibi sağlam ve çoğu zaman ürkütücü hâliyle Peaky Blinders evrenindeki en karmaşık karakter. İlk bakışta biraz soğuk ve içine kapanık görünüyor. Fakat bu görünüşünün arkasında dünyanın acımasızlığına rağmen hayatta kalmaya çalışan duygusal, sıcak kalpli bir kadın var. “Çingene” genlerinden kaynaklı bir miktar da mistik elbette, ruhları gördüğüne ve ölülerle konuşabildiğine inanıyor.

Shelby Company Limited'in sertifikalı muhasebecisi ve şirket saymanı Polly, I. Dünya Savaşı sırasında ailenin tüm erkekleri askerdeyken Peaky Blinders çetesini yönetti. Aileyi bir arada tutmak zaman zaman kendi mutluluğuna ket vursa da “Shelby” olma fikrine ailedeki herkesten çok kendini adadı. Dışarıdan gelecek tehlikelere karşı her zaman hazır ve tetikte oldu. Dolayısıyla Tommy ve diğer çete üyelerinin Amerikan mafyası yahut polislerle başının en çok belaya girdiği anlarda bile bir kurtarıcı olarak gidişatı düzeltmenin mutlaka bir yolunu buldu. Bunlar ise onu -tüm cinsiyet dezavantajlarına rağmen- gittikçe güçlenen savaşçı bir karakter hâline getirdi.

Polly Gray, beş sezonluk serüveninde sadece düşmanlarından değil; aynı zamanda en çok sevdiği ve güvendiği erkeklerden gelen cinsiyetçilikle de savaştı. Dizinin ilk bölümünde Tommy, iş ile ilgili bir aile toplantısında, Polly’nin şirketin gidişatı hakkında söyleyecek bir şeyinin olmadığını ifade ederken Polly ona, kendisi ve iki erkek kardeşi I. Dünya Savaşı'nda savaşırken işleri kendisinin yürüttüğünü, yani bütün bu işin esasında kadınların işi olduğunu hatırlattı. Dolayısıyla liderlikten vazgeçmiş gibi görünse de Shelby klanını perde arkasından yönetmek her zaman Polly’nin esas işiydi.

Usta oyuncu Helen McCrory’nin beş sezon boyunca hayat verdiği Polly karakteri maalesef McCrory’nin vefatı sonrası dizide devam edemedi.
Usta oyuncu Helen McCrory’nin beş sezon boyunca hayat verdiği Polly karakteri maalesef McCrory’nin vefatı sonrası dizide devam edemedi.

Zaman zaman sorunlu olsa da hikâyesi ve diğer karakterlerle olan etkileşimleri nedeniyle Polly, diğer kadınlara saygıyı destekleyen ve teşvik eden güçlü ve karmaşık bir kadın. Özellikle serinin diğer kadın karakterleri Ada ve Lizzie üzerindeki pozitif etkisi su götürmez bir gerçek. Bu açıdan Peaky Blinders evreninde sadece çetenin değil kendisi gibi dezavantajlı diğer kadınların da önderliğini yaptığını pekâlâ söyleyebiliriz. Ayrıca dramatik giysilere, pahalı ayakkabılara ve hayattaki güzel şeylere olan sevgisiyle, neredeyse agresif bir şekilde kadınsı sunuluyor dizide. Keza Polly de nasıl göründüğünün ve hakkında ne söylendiğinin sürekli farkında ve sıklıkla bir kadın olduğu ve genellikle hafife alındığı gerçeğini kendi yararına kullanıyor.

Usta oyuncu Helen McCrory’nin beş sezon boyunca hayat verdiği Polly karakteri maalesef McCrory’nin vefatı sonrası dizide devam edemedi. Ancak Helen McCrory bu karakterle beş sezon boyunca aslında gerçek yöneticilerin kadınlar olduğunu o kadar estetik bir biçimde gösterdi ki dizi tarihinin en önemli karakterlerinden biri oldu. Zira Polly Gray, sadece Peaky Blinders’ın en güçlü kadın karakteri değil, aynı zamanda kadınların bu tür hikâyelerde oynayabileceği rollerin tanımını yeniden şekillendiren biri.