Ramazan ayının 10 güzeli

Ramazana ayının 10 güzeli
Ramazana ayının 10 güzeli

Müslümanların her yıl heyecanla beklediği, “on bir ayın sultanı” diye anılan Ramazan ayı, 25 Haziran’da İslam coğrafyalarında kutlanacak Ramazan Bayramı’yla sona erecek. Sahurundan iftarına, birleştiriciliğinden yardımlaşmasına dini ve kültürel birçok güzelliğin oruç vesilesiyle nesilden nesillere aktarıldığı bu mübarek ayın olmazsa olmazlarını sizler için derledik.

İmsakiye

Ramazan ayı boyunca gerçekleşecek iftar ve sahur vakitlerini gösteren bu çizelge adeta oruç tutmaya bir davetiye görevi de üstleniyor. Mahallemizin, semtimizin, ilçemizin veya tanıdığımızın bir dükkânın sponsorluğunda basılan ve ücretsiz olarak herkese dağıtılan bu imsakiyelere, Kurban Bayramı’nda hatta sonraki senenin Ramazan ayında bile mutfağımızda rastlayabiliriz.

İmsakiye
İmsakiye

Mahya

Ramazan boyunca, camilerin iki minaresi arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazılara mahya deniyor. Bu yazılar gerek görsel, gerek yazılmış olan sözün manası itibariyle farkında olalım olmayalım hafızalarımızda önemli bir yer ediyor. Osmanlı döneminde bir sanat dalı diyebileceğimiz mahyacılık; zeytinyağı doldurulmuş kandillerle veya mumlu fenerlerin ipin üzerine dizilmesiyle, hatta resimlerle yapılırmış.

Ramazan ayının en güzel ışıltısı: Mahya
Ramazan ayının en güzel ışıltısı: Mahya

Teravih

Ramazan ayı boyunca, her gece yatsı namazından sonra kılınan 20 rekatlık teravih namazı kimine zor görünse de, birçok Müslüman için hala ailece katıldıkları önemli bir dini vecibe. İftar sonrası camilere dolan çocukların da cemaate dahil olduğu teravih namazı, Ramazan’da birlik ve beraberlik duygusunu yaşamanın en güzel yolu.

İftar sonrası kılınan 20 rekat teravih namazı...
İftar sonrası kılınan 20 rekat teravih namazı...

Güllaç

Nişastadan yapılan, çok ince kuru yufka ile hazırlanan bu tatlının 1400'lü yıllara ait kayıtlarda Osmanlı mutfağına girdiği görüyoruz. Zamanla içine gül suyu eklenmesiyle “güllü aş” ardından da “güllaç” adını aldığı söylenen, yapımı da oldukça kolay bu hafif tatlı, iftar sofralarının olmazsa olmazı.

Ramazan ayının olmazsa olmaz en hafif tatlısı, Güllaç.
Ramazan ayının olmazsa olmaz en hafif tatlısı, Güllaç.

Pide Kuyruğu

Mayalı hamurdan yapılan,“Ramazan ekmeği” de diyebileceğimiz bu pide, iftardan hemen önce fırınların önünde oluşan uzun kuyruklara bakılırsa, Ramazan’ın getirdiği en güzel hediyelerden biri hala. Ramazan ayı boyunca pide kuyruklarındaki tatlı muhabbetler, çocuklara ve yaşlılara gösterilen hoşgörü, sıcak pidesini kapanın sevinçle evine doğru koşuşu ile pide kuyrukları Ramazan’ın izlenmeye değer özel hallerinden biri.

En sıcak uzun kuyruklar...
En sıcak uzun kuyruklar...

Kumanya Paketleri

Teravih namazındaki cemaatten, pide kuyruğuna belki de iş hayatımızın yoğunluğundan dolayı normalde kolay kolay göremeyeceğimiz, maddi durumu iyi olmayan insanların orucunu kolaylaştırmak Ramazan ayı boyunca bütün Müslümanların boyun borcu. Marketlerin ve bakkalların hazırladığı, içinde temel ihtiyaç ürünlerinin bulunduğu Ramazan kolileri bu ay gizli gizli birçok ailenin kapısının önüne bırakılıyor. En önemlisi, bir elin verdiğini diğer el görmüyor.

Televizyonlarda Ramazan

Herkesi bir araya getiren bu ayda televizyonlar da Razaman’a özel programlarla insanların coşkusuna ortak oluyor. Ramazan’a günler kala başlayan hurma, bayrama doğru ise toz şeker fiyatı haberlerinin yanı sıra, sağlıklı oruç için doktor tavsiyeleri ve Ramazan’ın ruhunu anlatan hocalar ay boyunca ekranlarda. Sanat, edebiyat ve kültür dünyasının birçok isminin konuk olduğu sahur programları ise gecelere ayrı bir güzellik katıyor.

Herkesi bir araya getiren bu ayda televizyonlar da Razaman’a özel programlarla insanların coşkusuna ortak oluyor.
Herkesi bir araya getiren bu ayda televizyonlar da Razaman’a özel programlarla insanların coşkusuna ortak oluyor.

Kadir Gecesi

“Kur’an-ı Kerim ayı” da denilen Ramazan ayında saklı bir cevher olan, her Ramazan’ın 27. gecesine denk gelen Kadir gecesi,Kur’an-ı Kerim’in Hz. Muhammed’e (sav) vahyedilmeye başlandığı gece olarak biliniyor. Camilerin dolduğu, duaların edildiği bu gecede milyonlarca Müslümanlar aynı anda tövbe ediyor, birlik ve beraberlik için ellerini duaya açıyor.

Tövbe ve dua için ardına kadar açılan kapıların gecesi...
Tövbe ve dua için ardına kadar açılan kapıların gecesi...

Hurma

Adını verdiği palmiye türündeki ağacın besleyici meyvesi olan hurma, Ramazan ayında oruç tutan bütün Müslümanlar için hem dini hem de geleneksel bir öğe. Besleyici değerinin oldukça yüksek olması nedeniyle sahurda da tercih edilen hurma en temel vitaminler açısından oldukça zengin. Vücuda enerji ve kuvvet veren bu güzel yemiş ayrıca İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in sünneti olarak sofraların baş köşesinde yer alıyor.

Hurma, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in sünneti olarak sofraların baş köşesinde yer alıyor.
Hurma, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in sünneti olarak sofraların baş köşesinde yer alıyor.

Bayram

Bir aylık oruç sonrası, bütün İslam coğrafyasında kılınan bayram namazının ardından doyasıya tatlılara boğulduğumuz, sıla-i rahim diyerek memleketlerimize koştuğumuz, fitre ile fakirleri, bayramlıklar ile çocukları sevindirdiğimiz, ölülerimizi dahi mezarlarında ziyaret ettiğimiz harika üç gün Ramazan Bayramı. Üstelik bu üç gün boyunca, bütün küslerin barıştığını, özleyenlerin kavuştuğunu görmek, dünyanın bir anlığına sanki cennet gibi olduğunu hissetmek ne güzel.

Bayramın en şekerlisi, Ramazan bayramı.
Bayramın en şekerlisi, Ramazan bayramı.